is dit asbest

Reacties

Dit zijn vrijwel zeker asbestbevattende menuiserite platen van Eternit. Het is pas na 1994 dat men deze platen is beginnen maken zonder asbest.

Eventueel klein stukje opsturen voor analyse (kost circa 50 euro). Binnen de twee dagen resultaat of het asbest bevat.

Weghalen is (nog niet) verplicht als de platen in goede toestand zijn. Het asbest is dan nog hechtgebonden. Indien de platen in slechte toestand zijn, moeten de platen verwijderd worden aangezien het asbest vrijkomt.
Hechtgebonden asbest mag je als particulier verwijderen indien je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. (zie art. 6.4.0.1 van Vlarem II). Normaal kan je een beperkte hoeveelheid asbesthoudend materiaal gratis afleveren op het containerpark

 

thx voor de feedback, zal wellicht die menuiserite platen zijn...

Ik denk ook dat het asbest is. Nu, er staat een uitgebreide folder op internet om veilig asbest af te breken en te vervoeren. Kijk daar even naar. Wij hebben het ook zelf gedaan. We hebben voor de zekerheid een kapje opgehad, en de asbest veilig in zakken geplaatst die dicht konden. Op die manier is het mogelijk ze zelf af te voeren.

Je kan dit zelf afbreken, mits de nodige voorzichigheid en voorzorgen.

Maar een gewoon mondkapje voldoet NIET tegen asbeststof.

Je moet minstens een filterklasse P3 hebben.

Wij hebben toen 3M halfgelaatmaskers gekocht, met vervangbare P3 filters. Deze werden dagelijks vervangen.

Ook hadden we van die witte overalls aan, die dagelijks werden weggegooid.

 

Belangrijk is om te proberen niets te breken, er niet mee te gooien, want er hangt altijd wel los stof op.

Als je dan alles gedemonteerd hebt, zou ik ook alles benevelen op je zolder, en nat opkuisen, steeds nog met masker op.

Je kan nooit te voorzichtig zijn met die rommel.

maandag 7 nov 2022 - is het niet zo dat indien menuiserite platen onbeschadigd zijn op een dak; dat ze mogen blijven zitten ? ook na 2023 ?

Er is momenteel geen verplichting om asbestmateriaal in hecht-gebonden toestand te verwijderen. Dit materiaal zal wel worden opgenomen in de asbestinventaris van de woning. 

Indien het materiaal in slechte toestand verkeert, wordt dit niet meer als hecht-gebonden aanschouwd en kan je wel verplicht worden om het te verwijderen.