Gasketel vervangen door warmtepomp

Op dit moment verwarmen we ons huis (bouwjaar 2006) met een gascondensatieketel (Vitodens 300, 13kW). Die is stilaan aan vervanging toe en daarvoor denken we aan een lucht-waterwarmtepomp. De berekende warmtevraag in 2006 was 9kW, ons gasverbruik ongeveer 950m3 (inclusief gasfornuis en warm water) en de radiatoren zijn overgedimensioneerd voor een regime 65/50 (in de praktijk komt de keteltemperatuur echter zelden boven de 50 graden).

Mij lijkt dit een haalbaar project, toch kreeg ik al van meerdere installateurs het bericht dat ze enkel een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming installeren. Is het dan toch geen goed idee? Zijn er ervaringen met installateurs (we wonen in regio Tienen) die wel ervaringen hebben met warmtepompen in combinatie met radiatoren?

Alvast bedankt voor alle reacties!

 

Reacties

Daikin heeft aan Alterma HT op de markt, die aangepast is voor hoge temperaturen. Probleem is we dat deze maar een cop heeft van+/- 2.5 , en dat electrictiet meer dan 2.5 keer duurder is dan gas dus is dit nooit rendabel....

 

Een uitspraak als 'een cop van 2,5' is weinig zeggend.  Het zou me trouwens verbazen als dat een correcte uitspraak is bij een verwarming waarbij de aanvoer niet boven de 50graden moet komen.  Uiteindelijk is het seizoensrendement het enige relevante.  

Het is vandaag nog steeds geen standaard oplossing om een gasketel te vervangen door een lucht-water warmtepomp.  Ik zou rechtstreeks contact opnemen met Daikin, Viessmann en/of https://fujitsu-airco.be/

Zij zullen je wel doorverwijzen naar installateur die wel ervaring/kennis heeft, danwel zullen ze de ondersteuning bieden.  

Walter

ps: ik gok dat de 2006 warmteverliesberekening 'ruim' was; ik verwacht het eigenlijk nodige piekverbruik lager op basis van je verbruik.  Ik verwacht eerder een nodig piek vermogen van 5a6kw (een wilde gok, omdat ik uiteindelijk niet weet hoeveel jullie het gasfornuis gebruiken).  Probeer eventueel eens terug te vinden hoeveel uren de verwarming draaidt op de koudste dagen van het jaar voor een goede schatting.  Om op basis van die info een lichtere WP te plaatsen is misschien te kort door de bocht; maar eventueel wel de berekening laten herdoen.  Mijn wet van de warmteverliesberekeningen is dat de laagste altijd de meest juiste is ;-). 

 

Dank voor de reactie. Nog twee vragen daarbij:

- Ik lees dat radiatorboosters (ventilatoren onderaan, om zelfde effect te krijgen als ventiloconvectoren) kunnen helpen om aanvoertemperatuur te verlagen, zijn er mensen die daarmee ervaringen hebben?

- Op dit moment is de ketel ook een modulerende gascondensatieketel, dus keteltemperatuur varieert tussen pakweg 40 en 55 graden. Is het dan beter om met de SCOP te vergelijken, bv. bij temperatuur 55 graden? 

Ivm die ventilators; die moeten natuurlijk een sturing hebben zodat ze weten wanneer te draaien.

Hoe je nu verwarmt is niet relevant voor de je vraag; natuurlijk verwacht je dat de installateur een redelijke schatting kan doen van SCOP; en moesten de fabrikanten een scop geven die vergelijkbaar is zou dat handig zijn. Maar zoiets ken ik niet. De normen waarbij ze info moeten geven zijn bij een specifieke buitentemperatuur en verwarmingstemperatuur. Corrigeer me moest ik fout zijn.

Walter
Ps; ik ben wel benieuwd hoe je zoektocht afloopt. Houd je ons op de hoogte?

Bedankt voor je reactie, ik hou je op de hoogte als ik meer info van de leveranciers krijg!

Reactie van Viessmann: 

Sinds de huidige energiecrisis stijgt het aantal aanvragen waarbij mensen opzoek gaan naar alternatieven om hun bestaande ketel te vervangen. In de renovatie-markt wordt dan vooral gekozen voor lucht-water warmtepompen in combinatie met vloerverwarming. Indien de woning verwarmd wordt door middel van radiatoren daalt het rendement van de warmtepomp drastisch, wat een grote invloed heeft op de effectieve energiekost. Viessmann heeft nieuwe lucht-water warmtepompen ontwikkeld met als koudemiddel propaan, die een hoger rendement behalen in combinatie met radiatoren. Dit type warmtepomp komt in de tweede helft van dit jaar op de markt.

Bedankt voor de feedback.
De propaan gebaseerde compressors bestaan al heel wat jaren en zijn idd daar voor hogere temperaturen.

Nog enkele te gaan.

Ps; 2de helft van het jaar; vraag dat je op de lijst komt van te contacteren.... het is tenslotte niet dringend...

check Hitachi Yutaki S80 warmtepomp, deze bestaat inmiddels dik 10 jaar en kan gebruikt worden in combinatie met radiatoren, de maximale uitgaande watertemperatuur is immers 80°C. SCOP's variëren uiteraard in functie van het gekozen regime. Deze warmtepomp is sterk op vlak van regeling, sturing en beheer van op afstand. De verdeler HD Klimaatsystemen zit nu nog in Nederland maar opent nog dit voorjaar een kantoor in Ham / Tessenderlo.

Bedankt voor de link, ziet er heel interessant uit voor midden-temperatuurverwarming met radiatoren! De kleinste levert blijkbaar 11kW, exact wat onze condensatieketel vandaag ook kan leveren, met een SCOP van 3.63 / 142% bij 55°C. 

Hopelijk volgen er ook installateurs in België zodra dat kantoor opent...

Let een beetje op met zomaar cijfers over te nemen van specs.

'Kleinste levert 11KW' => maar ze zeggen niet bij welke buitentemperatuur en welke aanvoertemperatuur van water. Ze levert 'minimaal 4,3kw' => Dus als het koud is kan ze je woning niet verwarmen?  Dat is dus weinig duidelijk.  

En ze lijken nergens cijfers te geven van de performantie als het 'koud' is.  Neem daarom die SCOP met een serieuze korrel zout. Ze melden zelfs niet onder welke omstandigheden die SCOP geldig is (ze vinden een 'gemiddelde klimaatzone*' uit zonder uitleg).
Je wilt ook geen warmtepomp met hetzelfde vermogen als je gasketel.  Volgens je verbruikcijfers is 11KW te hoog.  Je wilt een warmtepomp die zo dicht mogelijk ligt bij de nodige vermogens voor je verwarming.  Dit omdat je bij lange draaiuren, weinig start/stop je meeste rendement haalt en veelal langste levensduur van de compressor.  Je wilt dus een toestel dat kan moduleren.  Daar is ook weer geen info over.  

En een cijfer '142% slaat gewoon nergens op.  Als ze niet de moeite doen dit te duiden is het onzin.   

Kan je de warmtepomp weersafhankelijk sturen?

Met deze opmerkingen: het is daarom geen slechte warmtepomp; alleen diegene die die documenten schrijft, wil je vooral niet serieus informeren.  

Walter

*gemiddelde klimaatzone: is dat het zuiden van Spanje? Helpt het je te weten dat de warmtepomp een SCOP heeft van 3.63 in het zuiden van spanje? 

Dag Walter,

 

Bedankt voor je feedback. Ik ben maar een leek, dus die cijfers probeer ik zo goed en zo kwaad mogelijk te interpreteren :-)

Wat de SCOP betreft: die is wel gestandaardiseerd hoopte ik, ik dacht dat die volgens de Europese norm op de gemiddelde klimaatzone berekend moet worden (zie bv. https://www.eceee.org/library/conference_proceedings/eceee_Summer_Studi…), dat is ook degene waar ons land blijkbaar in ligt.

De 142% slaat volgens mij op de werkelijke seizoensgebonden energie-efficiëntie (zoals ook beschreven in https://www.ecobouwers.be/groenewarmte/lucht-water-warmtepomp), maar dat was ook iets nieuws voor mij.

Ik hoop uiteraard dat ik een installateur vind die de warmtevraag terug exact kan en wil berekenen, ook al om die 11kW in vraag te stellen

Nog eentje waarvan de fabrikant zegt dat ze geschikt is in combinatie met radiatoren:

https://www.nibe.eu/assets/documents/30704/NIBE%20S2125%20leaflet%20NL…

 

tpijpops schreef:

...

Wat de SCOP betreft: die is wel gestandaardiseerd hoopte ik, ik dacht dat die volgens de Europese norm op de gemiddelde klimaatzone berekend moet worden (zie bv. https://www.eceee.org/library/conference_proceedings/eceee_Summer_Studi…), dat is ook degene waar ons land blijkbaar in ligt.

De 142% slaat volgens mij op de werkelijke seizoensgebonden energie-efficiëntie (zoals ook beschreven in https://www.ecobouwers.be/groenewarmte/lucht-water-warmtepomp), maar dat was ook iets nieuws voor mij....

super bedankt voor de links!  Heb ik weer iets bijgeleerd ;-).

die 142%: dan moet je uitgaan van een bepaalde info bij de productie van electriciteit.  Hier ben ik geen fan van.  Vooral omdat het de indruk geeft dat het niet uitmaakt of je als klant voor groene energie kiest of niet.  

Een installateur vinden die energievraag berekent: ik zou pro-actief zijn.  Betaal zelf een studiebureau voor de berekening als je wil dat het serieus gebeurt en geef dit als info aan de installateur. 

walter-8 schreef:

Ivm die ventilators; die moeten natuurlijk een sturing hebben zodat ze weten wanneer te draaien.

...

Walter
Ps; ik ben wel benieuwd hoe je zoektocht afloopt. Houd je ons op de hoogte?

De ventilators worden gestuurd door ofwel de warmte van de aanvoerleiding ofwel de luchttemperatuur bovenaan de radiator/convector. Doordat er meer lucht door de radiator/convector gestuurd wordt, zal er meer warmteuitwisseling tussen de radiator en de lucht gebeuren.

Je kan daar meer vermogen mee van een radiator/convector krijgen bij lage watertemperatuur. Zolang er geen geluidshinder ontstaat kan dat een goede oplossing zijn.

Jaga heeft zo'n oplossing voor hun convectoren, maar met een deftig prijskaartje. Er zijn specifieke oplossingen voor klassieke radiatoren die relatief goedkoop zijn.

Ik ben zelf aan het experimenteren, net met de bedoeling de watertemperatuur te verlagen. Bij een condenserende gasketel geeft dat ook wel wat winst.