Gevelisolatie met strobalen?
Wij hebben onlangs een oudere boerderij gekocht. Het woonhuis is recentelijk gerenoveerd, dus voor ons een beetje zonde dat teniet te doen. Toch is de isolatie van de buitengevel niet ok. We dachten eerst aan spouwmuurisolatie, maar de spouw is niet geschikt.
Aangezien we in een landelijke zone wonen dacht ik om hier gebruik van te maken.
Daarom om ecologischt te werken dacht ik aan strobalen. Die zou tevens een goede geluidsisolatie zijn. Echter heb ik hier totaal geen ervaring mee,
Voor de buitengevel die ik momenteel op het oog heb, is er in ieder geval plaats genoeg. Echter de afwerking, vochtregulering, etc. zouden goed moeten uitgevoerd worden en daar heb ik geen ervaring mee.
Is dit dus een mogelijkheid?. Hoe realistisch is dit? Is dit al eerder gedaan? kan ik dit eventueel grotendeels zelf doen? Wat zou ongeveer de prijs per m² zijn? Hoe de dakoversteek vergroten? Hoe vensters en deur inwerken?
Met vriendelijke groeten,
Jan
Beste,
De muren zijn inderdaad opgebouwd uit bakstenen met een crepi laag over. De dakoversteek is momenteel vrij ruim.
De muren waar ik het in eerste instantie op voorzie zijn N en O gericht en liggen aan de straat (dus de eerste 7 m zeker geen boom te bespeuren. Zon vangen gaat wel op voor de O muur, de N muur beperkt tot niet.
In beide gevallen komen ook de keldermuren nog deels bovenhetmaaiveld, met vensteropeningen zonder glas. Ter hoogte van de huidige vloer is een nieuwe waterkering geplaatst. Dus isoleren liefst tot aan de grond, maar enkel de niet kelderdelen is eigenlijk ook al goed, maar dat gaat dan een raar zicht geven,
Jan
en misschien ook interessant om eens te bekijken is 'slip straw' of 'light straw clay' of op zijn Duits 'leichtlehm'. Dat is ipv de strobalen te gebruiken als bouwblokken en ze te belemen, ze los maken en met kleiig/lemig water te mengen. Hierdoor ontstaat een dunne laag klei/leem op elke oppervlakte stro, welke het stro nog beter beschermt tegen beschadigende factoren, het verlaagt wel deels de isolerende waarde maar het verhoogt de warmte-capaciteit. Maar als u al volle bakstenen hebt doet dat er misschien minder toe. Wat een ander voordeel is is zoals bij kalk-hennep: ipv afhankelijk te zijn van de afmeting van de balen kunt u zelf de dikte kiezen, ook vormt het dan 1 vlak dat aan elkaar hangt ipv een stapeling van balen waarbij als u iets zou aanpassen u al rekening dient te houden dat de balen erboven er op steunen. Het is langs de andere kant wel veel arbeidsintensiever dan strobalenbouw natuurlijk. Misschien toch waard om eens te bekijken. Hier alvast een link:
http://www.theyearofmud.com/2012/03/01/light-clay-straw-house/
"...Het woonhuis is recentelijk gerenoveerd, dus voor ons een beetje zonde dat teniet te doen...."
Neen dat is geen zonde. Als het niet goed is, is het niet goed. Zeker voor wat isolatie betreft.
Niet bang zijn om dingen af te breken die niet voldoen. Het enige wat zonde van het geld was is de eerdere slechte renovatie.
Walter
Gelijk welke gevelisolatie gaat weinig effect hebben als je de oude spouw open laat.
Hoe dik zijn de bestaande muren ?
Heb je al gekeken of je de ruimte niet optimaler kan indelen in verwarmde/onverwarmde zones ?
G