Hoe kan ik erachter komen wat mijn elec verbruik zo hoog maakt ?
Hallo iedereen,
Ons electriciteits- en gasverbruik ligt enorm hoog. We hebben een binnenzwembad dus natuurlijk verwacht ik dat wel voor een deel maar mijn energiefactuur is volgens toch wel zeer hoog.
electriciteit 8607 kWh
gas 16449 kWh
Naast standaard electronica zit er bij ons in huis
- binnenzwembad verwarmd met gas
zeer goed geisoleerd, ik heb het bad eens laten afkoelen en het duurde 4 dagen voordat van 27° naar 22° gezakt
- ontvochtigingsunit voor zwembad
- ventilatie type D+
- VRV unit die zelden gebruikt wordt
- vloerverwarming
stooklijn op 60 °
- alle lampen LED
- hybride auto die 's nachts oplaadt
- gas open haarden die zelden aanstaan in winter
Kan iemand me helpen om erachter te komen wat mijn verbruik zo extreem hoog maakt ?
met dank,
Jeroen
Zo extreem hoog is je verbruik niet met een zwembad en een accu-auto.
Meet eens hoeveel uw ontvochtigingsinstallatie verbruikt, en volg de tijd dat deze moet werken. Bij ontvochtiging gaat ook een fase van afkoeling samen. En dus ook een fase van terug opwarmen. Hebt ge een gedachte van het aantal EPB-punten die hieraan verloren gaan?
Hallo Pierre,
Mijn ontvochtigingsinstallatie staat enkel actief als het zwembad openligt en de deur naar de tuin gesloten is. We gebruiken het zwembad ongeveer 3 x per week voor een uur dus dat valt volgens mij wel mee.
Zou mijn ventilatiesysteem zoveel kunnen verbruiken ?
Ik heb een Smappee besteld om het energieverbruik eventueel beter in het licht te kunnen stellen.
Dank voor je reactie
Verbruik ventilatieunit is normaal te verwaarlozen. Onze unit staat altijd aan en bij aanwezigheid op stand 2. Totaal elektriciteitsverbruik van de volledige woning rond de 3.000 kWh.
wat voor unit heeft u?
Meten is weten. Wat houdt je tegen je grootste verbruikers te meten?
Voor elektriciteit zo eenvoudig als een verbruiksmeter plaatsen bij de verbruikers.
Voor gas zeer regelmatig opmeten. Kan je al minstens zien wat aan verwarming verloren gaat. En eventueel zwembad in de zomer een weekje of 2 niet gebruiken zodat je warm water en zwembad kost uit elkaar haalt.
Walter
Een StorkAir ComfoD 350.
2 mogelijkheden :
- je zit ergens met een "stroomlek" , dus ergens in je leidingensysteem is een weerstand opgebouwd die stroom verbruikt. Je zou eens alle verbruikers moeten afschakelen en eens zien of je dan nog verbruik hebt. Kan bvb in ondergrondse kabels end. (zwembad ?).als je je meter bekijkt , kan je ook zien wanneer hij heel snel begint te draaien,op dat moment heb je dus een hoge afname van elec, en dan zou je eens één voor één alle stroomkringen aan en af zetten , zo kom je tenminste te weten op welke strromkring op dat moment je grootste verbruik zit.
- 2e mogelijkheid is dat je verbruik "normaal" is, dus geen defect , en dan moet je op zoek gaan naar toestellen die warmte of koude via elec produceren, dus elec waterverwarmers (thermostaat blijft soms hangen), je ontvochtiger reken ik daar ook bij, frigo's , kookfornuizen, alles waar je dus warmte of koude mee maakt.Ieder toestel apart meten met een verbruiksmeter.
een klein voorbeeld : het vervangen van een stokoude diepvriezer ("hij staat in de garage , maar we gaan hem nog niet weg doen omdat hij nog werkt") door een A+++ kan je een 1000 kwh schelen op jaarbasis.
Wij hebben een hrmural TAC4 van P.Lemmens
Ik ga de smappee zo snel mogelijk installeren en zo de afzonderlijke toestellen meten.. ik zal inderdaad ook eens het zwembad afleggen.
nog een mogelijkheid , onlangs meegemaakt bij een klant die ook een gigantisch elec verbruik had : de elec bijverwarming van zijn warmtepompboiler was blijven aanstaan : gevolg : een jaar warm water gemaakt met de weerstand en niet met de warmtepomp !
Heb je ergens een bijverwarming met elec weerstand ? controleren die handel
Eventueel 1 of meerdere pompen aan het zwembad die lange tijd draaien?
Meten is weten maar op het eerste zicht lijken de verbruikscijfers nu ook weer niet buiten alle proportie als ik afga op je beschrijving. Je vermeld wel niet het aantal gezinsleden, kan ook een groot verschil maken.
Dank u voor reactie, filterpomp draait continu maar anders niets. Gezin bestaat uit 2 volwassenen en 1 kind.
VRV unit worden ook zelden gebruikt, wel inductiekookplaat, dampkap die electrisch uit keukenblad schuift (downdraft)
Het is absoluut niet nodig dat de filterpomp altijdf draait. Ge kunt daar gerust een tijdrelais opzetten. Hoeveel verbruikt die pomp?
hoe kan ik voordat ik die smappee geinstalleerd heb het verbruik van die pomp meten ?
Eindelijk een vraag waaruit blijkt dat je ook echt iets wil doen :-).
Google is je vriend...: elektriciteit verbruikmeter opzoeken. Ergens tussen 15 en 20 euro. Zit je pomp/filterinstallatie niet in een stopcontact dan moet je verder denken...
Vermogen van de pomp staat meestal wel vermeldt op het kenplaatje.
Als ik zelf eens google op filterpomp dan kom ik er bijvoorbeeld een tegen van 400W (zandfilterpomp). Als die werkelijk 24/24 zou draaien dan kom je op 3500kWh enkel voor een pomp :)
Aangezien je je zwembad verwarmd met je aardgasketel en je vloerverwarming hebt (vermoedelijk in een relatief grote woning) dan vermoedt ik dat de cv-installatie ook wel twee of meer relatief zware pompen zal hebben die mogelijk ook 24/24 blijven draaien zelfs al stookt de ketel niet.
Genoeg werk om alles eens te checken lijkt me :) maar zeker en vast de moeite waard!
Filterpomp is BADU 90/13 Dr en op plaatje staat P1=0,75 kW, P2=0,55 kW
pomp vijver = Oase Aquamax Gravity Eco met wattage van 65 W, draait continu voor zuurstof in water
UV lamp voor vijver, 40W draait continu
Pomp voor radiatoren draait continu zelf nu in zomer, weet niet waarom... Zal radiatoren eens volledig dichtdraaien
Wat ik wel gevonden heb is dat een ventilator in onze badkamer quasi continu draaide, deze heb ik op het electriciteitsbord uitgezet en dat scheelt een pak !! Dus liever spiegel beetje bedampt ;-)
"Heb je ergens een bijverwarming met elec weerstand ? controleren die handel"
Hoe kan ik dat vinden ???
garagepoort 478W via smappee gevonden ! haha, dat kan ik niet echt verminderen...
Koffiemachine 763W
Tuinverlichting achter LED 444W
Licht garage dat blijft aanstaan 289W
Microgolf 1736W
cool apparaat die smappee !
Badkamerventilator uit en nu heb je ook geen ventilatie meer in je slaapkamers.
Dat is niet echt een oplossing....
toch wel ;-) Heb algemen ventilatie in badkamer en pulsie in slaapkamers.... MAAR de algemene aannemer heeft de man van de deuren de opdracht gegeven om ALLE deuren af te zagen zodat de extractie van de badkamer lucht uit de slaapgang zuigt en minder uit de slaapkamer ;-(
Dit snap ik allemaal niet goed. Je blijkt een balansventilatiesysteem te hebben en bijkomend is er nog een aparte ventilatior in de badkamer die bovendien al die tijd is blijven draaien??? Aandampen van spiegel in de badkamer? Zou niet mogen kunnen met uw ventilatiesysteem.
Als alle deuren onderaan een spleet hebben en je hebt pulsie in de slaapkamers en extractie elders dan kan het niet anders of de lucht uit de slaapkamer wordt ook mee weggezogen. Geen probleem als dat via de nachtgang naar de badkamer gaat. Zoveel lucht als er in de slaapkamer wordt ingeblazen, zoveel zal er ook weer uit verdwijnen via de spleet onder de deur.
Het zijn die apparaten die altijd draaien die u parten spelen. Als een apparaat slechts nu en dan draait, levert dit praktisch geen bijdrage in het algemeen verbruik. De optelsom is vlug gemaakt.
Met de smappee zie ik een verschil van 621W als ik ventilatie op en af heb staan. Mijn ventilatie draait 24/24 op dezelfde stand.
Hoe bereken ik hier nu mijn kWh uit ?
De pomp op mijn verwarmingsketel heeft een max wattage van 80W, dat valt dus goed mee ?
Ik heb ook een CO2 meter een tijd geleden gekocht en deze meet te hoge waardes in de slaapkamer wanneer de deur naar de nachthal niet open staat. Dus concludeerde ik daaruit dat er te weinig extractie gebeurde.
Maar inderdaad als de ventilatie blijft pulsie geven moet die vervuilde lucht er toch uit geraken ? Of wordt de verse lucht te snel afgezogen langs het plafond en blijft de vervuilde lucht onder in de kamer hangen ?
Beste nieuwbouwer, woning werd hier tweemaal een week opgevolgd ikv een studie. Hierbij werd temperatuur, CO2 en vochtigheid opgevolgd.
bij de eerste meting stonden er geen binnendeuren en kwam het CO2 gehalte overeen met de buitenlucht.
Bij de tweede meting waren er binnendeuren en was het CO2 gehalte hoger, doch nog altijd goed.
normaal pulsie bovenaan en extractie onderaan en best in tegenovergestelde muren.
621 W, op hoeveeltijd gemeten?
op 1 min. Maal 60 geeft je dan Wh, maal 24 en 365 geeft je het aantal Wh dat door je ventilatie wordt verbruikt opnemen jaar. delen door 1000 geeft je kWh,
"ls ik zelf eens google op filterpomp dan kom ik er bijvoorbeeld een tegen van 400W (zandfilterpomp). Als die werkelijk 24/24 zou draaien dan kom je op 3500kWh enkel voor een pomp :)"
hoe komt deze gebruiker dan aan zijn berekening ?
Howla, als je met de ventilatie op, 621 W meer meet, dan wil dat zeggen dat je per uur 0,61 kWh verbruikt of 14,64 kWh per dag of 5343,6 kWh per jaar. En dat is ontzettend veel!
Normaal gesproken zou je met constante ventilatie systeem D slechts 0,03 kWh per uur mogen verbruiken of 0,72 kWh per dag of 262,8 kWh per jaar. Jouw verbruik aan ventilatie is het 20-voudige van wat het zou mogen zijn. En daar kwam dan ook nog die constant en onnodig draaiende aparte ventilator bij.
En dan nog te veel Co2 meten in de slaapkamer??
Trouwens waar pulsie en extractie zich juist ten opzichte van elkaar bevinden in een kamer maakt zo goed als niets uit.
Het is duidelijk dat één en ander totaal niet klopt. Ofwel zijn uw metingen heel erg fout, ofwel werkt uw ventilatiesysteem totaal verkeerd.
621 W voor enkel een ventilatiesysteem is ptaktisch niet mogelijk. Voor een debiet van 400 m³/h komt men maximaal aan 300 W. Voor een normaal debiet van 125 m³/h is dit slechts ongeveer 25 W.
Ik versta uw ventilatiesysteem niet goed. Ge spreekt van afzuiging aan het plafond, waardoor de slechte lucht eventueel tegen de vloer zou kunnen blijven hangen. De slaapkamer is toch een droge ruimte, en de lucht wordt daar niet afgezogen, maar wel langs de natte ruimtes, badkamer, toilet, keuken en berging. Dus moet de lucht vanuit de slaapkamer in elk geval onder de deur door naar de badkamer/hal. Als de spleet onder de deur te klein is zal de ventilator meer onderdruk moeten geven om de lucht onder de deur door aan te zuigen. Dan kunt ge beter de deur op een kier laten staan. Meestal is de spleet naar de badkamer te klein voor het debiet dat erlangs moet. Zelfs die éne centimeter is normaal te weinig.
@pierrechristiaens@telenet.be
Inderdaad als de deur naar de badkamer open blijft is CO2 minder hoog.
Weet u hoe ik het verbruik van de ventilatie kan meten ? Kan het enkel met zekering in bord af- of aanzetten...
Er bestaan toch goedkope wattmeters die ge in het stopcontact tussenschakelt. Zijn ze precies? Voor zulke meting is het genoeg te weten hoeveel er ongeveer verbruikt wordt. Om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken zijn ze zeker precies genoeg. Ge moet zeker het verbruik van de circulatiepomp van uw zwembadfilter nameten.
jaarverbruik is normaal zou ik zeggen met zwembadfilterpomp die per dag en op verwafmde temperatuur (28 graden ?) drie keer het voilume van het zwembad door zijn pomp moet jagen en bovendien ontvochtiger die regelmatig draait
Ontvochtiger zou bovendien op hygrostaat met automatisch aanschakelrelais moeten aangesloten worden om op lange termijn schade te voorkomen
Ken ergere situaties hoor qua verbruik