HSB en de verschillen in de wandopbouw

Momenteel zijn mijn vrouw en ik bezig met het plannen van een houtskeletbouw. Voor ons heeft houtskelet vele voordelen en die hierop het forum reeds duidelijk zijn. De bouwgrond hebben we reeds aangekocht. (een HOB in Brecht) We willen graag zelf het grootste deel van de binnenafwerking zelf doen; technieken, keuken, sanitair, vloeren etc. Daarnaast  willen we graag reeds voldoen aan de BEN-norm (E-peil <30 of 20)

We zijn reeds in contact met de grotere houtskeletbouwers; zoals Ecohuis, Sibomat, 3bouw, Arkana. Daarbij hebben we al verschillende woning bezocht die door hun gebouwd zijn. Maar het is voor ons niet gemakkelijk om nog de bomen door het bos te zien.Dit mede door de verschillende wandopbouwen. (voornamelijk de binnenzijde, naar luchtdichtheid toe)De ene werkt met een leidingspouw met daarop een luchtdichte OSB plaat. (daarop je gyproc). De andere werkt met een luchtdichte folie (de folie zit pal achter je gyproc) en geen leidingspouw, van dit laatste ben ik niet zo een fan omdat je dan constant in je folie gaat snijden voor bv plaatsen van doorvoeren, schakelaars, stopcontacten,… Dus echt luchtdicht lijkt me dit toch niet.

Wat moeten we geloven? Want we willen natuurlijk graag de juiste keuze maken die garant staat voor een kwaliteitsvolle duurzame woning gebouwd volgens de juiste technieken.

Zijn er nog andere aannemers of bouwfirma’s die we zeker zouden moeten contacteren?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Bram 

Reacties

Bram,

Als ik me niet vergis zijn de door u genoemde firma's vooral systeembouwers, wat wil zeggen dat ze elk hun eigen werkwijze hebben met meestal een soort van sleutel op de deur formule en met een eigen architect of ontwerper. Het lijkt me beter om, in samenspraak met een door u gekozen architect, zelf de te volgen werkwijze te bepalen

Ik zou eerst al eens bepalen wat voor soort woning je wilt, een passiefhuis (sterk aangeraden), een lage energiewoning of een BEN woning. Een woning die draait op dure technieken of een low tech woning.

En uiteraard kies je dan een architect die gespecialiseerd is in de soort woning die je verkiest. Hier op het forum zit toevallig een ecologisch gemotiveerde architect uit Brecht die gespecialiseerd is in passieve en lage energiewoningen.

De firma HSB uit Bree heeft in jou streek al verschillende passiefhuizen in houtskelet met succes verwezenlijkt.

 

Bram,

- Best kiezen voor een leidingspouw. (om redenen die je zelf al aangeeft)

- De isolatiebeschermplaat aan de buitenzijde is best ook zo dampopen mogelijk. (dus geen OSB aan de buitenkant, maar een dampopen houtvezel-isolatieplaat)

- Balloonmethode

- ...

 

Dirk

 

 

Inderdaad het zijn allemaal bedrijven die ook sleutel-op-de-deur aanbieden. Maar wij wensen juist  bepaalde zaken zelf te doen. (zoals de binnenafwerking) Omdat we dan zo kunnen besparen op werkuren en toch kiezen voor hoogwaardige materialen. Maar zaken zoals gyproc afwerking zou ik wel laten uit besteden omdat dit toch de nodige ervaring vergt. 

Naar het soort woning willen zo energie neutraal mogelijk zitten, natuurlijk speelt hierbij het budget ook een belangrijke rol. Graag bouwen we een woning van rond de 160 m2 (gvl + 1e verdiep) excl zolderruimte.  

Naar verwarming toe lijkt de investering van een warmtepomp (L-W of geo) nog niet op te brengen. Mij lijkt het verstandig om goed te isoleren (K-factor zo laag mogelijk) waardoor we beperkt gaan moeten verwarmen. Want ook rond de verwarmingstechnieken zijn zoveel mogelijkheden dat we ook hier niet goed weten wat te doen... 

We zitten dus met best veel vraagtekens omdat we weining tot geen mensen kennen die ervaring hebben rond HSB bouwen al dan niet richting passiefhuis.

 

Beste opdebeb,

onze opbouw kan je terugvinden bij de voorbeeldwoningen van deze site (Beringen - Koersel - Nulenergiewoning). Wij hebben ook de technieken zelf gedaan (Elektriciteit, sanitair, verluchting, luchtdichting, gyproc). Onze aannemer (Horemans) bood in eerste instantie sleutel op de deur aan, maar je kan zelf aangeven wat je zelf wenst te doen.

wij gaan hebben (van buiten naar binnen):

  1. bestukbare houtvezelplaat
  2. houten raamwerk met daartussen inblaasisolatie
  3. winddichte plaat (geen OSB want kunnen de luchtdichtheid daarvan niet garanderen)
  4. leidingspouw
  5. OSB + gyproc (want gyproc zelf niet stevig genoeg)

Passief is best het doel, maar om het echt passief te krijgen, kunnen er zo'n ingrijpende beslissingen nodig zijn, dat je misschien beter volgens passiefprincipes kan bouwen dan zonder dan aan de passiefnorm te voldoen.

Als je bouwt volgens de passiefhuisprincipes (compact, luchtdicht, voldoende geisoleerd, geen koudebruggen) dan hoeven er geen ingrijpende beslissingen meer nodig te zijn om het ook waarachtig passief te krijgen. Wat extra aandacht en zorg voor de genoemde aandachtspunten zou dan al voldoende moeten zijn.

En zoals men ook wel eens zegt " als je over de hond kan moet je ook over zijn staart kunnen"

Net niet passief kan een zulkdanig verschil maken dat je net wel een verwarmingsinstallatie moet voorzien en dat is dan jammer want met dat geld had je het wellicht wel volwaardig passief kunnen maken.

@Charel

wij gaan bouwen volgens de passiefhuisprincipes en momenteel zitten wij er nog redelijk ver van (het ontwerp ligt al vast; nu het eigenlijke bouwen nog en misschien lukt het dan net). OK, de compactheid kan in theorie beter, maar we hebben nu eenmaal keuzes moeten maken (niet financieel) en andere zaken waren echt wel belangrijker dan percé de passiefnorm te willen halen.

Ik snap best dat ieder volgens zijn eigen motivatie begint aan het bouwen van een eigen woning, geen probleem.

Er zijn er die beginnen bouwen met als eerste prioriteit dat het een passiefwoning moet zijn en dat het ontwerp daarop wordt afgestemd. Het is dan vanuit het passiefverhaal dat men een zo aantrekkelijk en praktisch mogelijke woning tracht te bekomen, het resultaat kan dan ook veel voldoening geven, vooral door het idee ook dat het passieve helemaal is geslaagd.

Zo kan men ook beginnen bouwen met in het achterhoofd een bepaald type of stijl van woning, of een bepaalde gebruiksmogelijkheid. Vanuit die prioriteit kan men dan nog bijkomend veel aandacht besteden om de woning zo energiezuinig en ecologisch mogelijk te bouwen. Men kan daar nog zeer ver in geraken, al zal helemaal passief dan meestal moeilijker zijn. Maar soit, de woning ziet er uit zoals je ze droomde en is bovendien ook nog zeer energiezuining.

Het voornaamste is dat men goed weet waarmee men bezig is en waarom. Dat men geen onnodige kosten maakt waar niemand iets aan heeft en die geen meerwaarde geven aan de woning en aan het gebruik ervan.

 

Wat dan wel 'onnodige' 'kosten' zijn moet elk voor zichzelf gaan uitmaken. Want wat de één een onnodige, en zelfs onzinnige, uitgave vindt, kan voor een ander echt wel om een reden gebeuren.

 

Ja het is niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken vooral omdat er zoveel op de markt is... 

Inderdaad wij willen ook geen nutteloze kosten doen maar we willen nog wel het nodige comfort behouden.

Is het misschien nuttig dat ik advies ga inwinnen bij Kamp C?

Met onnodige kosten bedoel ik uitgaven voor iets dat je niet nodig zult blijken te hebben en dat je dus ook niet gebruikt. Of iets dat geen technisch nut heeft. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Een regenwaterpomp en geen regenput, thermische isolatie tussen twee verwarmde ruimte's, een dampscherm aan de koude kant van de isolatie, een waterontkalker op het regenwatercirquit. Een verwarmingsinstallatie waar die niet nodig is. Je kan er mee lachen maar zulke dingen gebeuren en worden soms zelfs aangeraden.

opdebeb schreef:

Ja het is niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken vooral omdat er zoveel op de markt is... 

Inderdaad wij willen ook geen nutteloze kosten doen maar we willen nog wel het nodige comfort behouden.

Is het misschien nuttig dat ik advies ga inwinnen bij Kamp C?

Goed idee, zeker doen!

bij ons PH volgende wandopbouw (was zelfbouw):

- buitenzijde celit , daarop pannelatten en cedral bekleding

- draagstructuur van 36 cm samengestelde liggers , gevuld met cellulose; deze liggers lopen door tot aan het dak (is 1.5 verdiep hoog), is dus ballonmethode , geeft enorm veel voordelen naar afwerking en luchtdichting toe : alles (osb, dampscherm loopt gewoon in 1 stuk door van vloer naar dakaansluiting)

- uitstijving met 15 mm osb , naden gekleefd en afgetaped

- wandafwerking rechtsreeks op de osb, geen leidingspouw , waar er perse toch leidingen op de buitenwanden moesten hebben we met plintgootjes gewerkt.

qua luchtdichtheid van osb : wij hadden osb 3 /smartply en onze luchtdichtheid was 0.44.

Over luchtdichtheid van OSB: die varieert van bagde tot badge en zelf binnen eenzelfde badge kan die aanzienlijk verschillen (zelf bij de gekende fabrikanten). Je kan dus geluk hebben, maar ook dikke pech.

Ik herinner mij dat jaren geleden er een aantal bouwheren waren die om een passiefhuiscertificaat te verkrijgen, een blowerdoortest lieten doen en echt niet aan of onder de 0,6/h kwamen, zelf niet nadat er extra naar goed aftapen en zo was gekeken. Het probleem bleek te liggen bij de OSB-platen die lucht bleken door te laten. En blijkbaar was dat geen uitzonderlijke situatie.

@Woubeir Bestaat dat OSB platen met patenten op die de luchtdichtheid garanderen?

Nee.

Maar je kan wel kijken naar de Unilin Durelis/Biospan Vapourblock/Stormblock.