isolatie binnenmuur
Hej allen,
Ik heb een vraagje omtrent de isolatie van onze binnenmuren in onze HSB. Origineel was er voorzien om de binnenmuren ook in te blazen met cellulose, maar nu we bezig zijn met de verwerking van de leidingen komen er héél wat vragen naar boven. Het is namelijk zo dat het volgens mij moeilijk is om achteraf op "zoek" te gaan naar de plekken waar inbouwpotjes moeten komen voor stopcontacten, data, drukknoppen, etc. Je zou ahw de OSB & de fermacell (extra OSB voor schrankweerstand dacht ik) moeten (laten) plaatsen en dan ook al de potjes al vooraleer ze kunnen inblazen. Maar dat wil zeggen dat je de fermacell overal moeten uitboren om in te kunnen blazen, ik vraag me af of je dit achteraf niet gaat zien. Ik begin toch meer en meer af te zien van te laten inblazen en zou het (laten) isoleren met houtwol of isovlas... dat zal mijn inziens logischer zijn in opbouw.
Mijn vraag is dus hoe dit meestal gedaan wordt en jullie bevindingen daar voor.
Alvast bedankt!
De binnenmuren hoef je niet thermisch te isoleren. Je zou het enkel kunnen doen om geluidsoverdracht tussen de kamers te verminderen en om de binnenmassa groter te maken zodat er meer temperatuurbuffering in de woning mogelijk is.
Ik zou daarvoor geen ingeblazen isolatie kiezen omwille van de reeds genoemde bezwaren maar ook omdat er steeds materiaal in de inbouwdoosjes voor stopcontacten en schakelaars kan binnendringen. Dus isoleren met matten die goed scoren als geluidsisolatie en als thermische buffer. Buiten het door jou genoemde kan je hiervoor onder andere ook cellulosematten nemen.
Op die manier isoleren (met matten) kan je ook gemakkelijk zelf doen, het inblazen niet.
gewoon opvullen met de goedkoopste glaswol die je op de kop kunt tikken ("wit product "uit de DHZ , wachten als ze eens 20 % korting geven).
Je vult het op voor de acoustiek, thermisch niet nodig , dus mag het goedkoopste materiaal zijn.
Het ene materiaal zal uiteraard acoustisch wel wat beter zijn dan het andere zoals ook het ene wat beter de temperatuur buffert dan het andere. Ik ben geen specialist ivm geluidsisolatie maar ik heb wel de indruk dat over het algemeen de zwaardere materialen beter scoren. Voor temperatuurbuffering in ieder geval wel.
Ik zou niet voor de goedkoopste glaswol/rotswol gaan maar voor een wat 'zwaardere' isolatie. Ik heb voor mijn tussenwandjes gekozen voor Rockwool delta 212 (39kg/m³). Beter zou nog zijn bouwplaat 211 (45kg/m³) of bouwplaat 221 (55kg/m³), ik weet niet meer zeker waarom ik niet voor die laatste type's gekozen heb, waarschijnlijk waren deze moeilijker op de markt te vinden of was er een groot prijsverschil.
Hej allen,
Bedankt voor de info, leuk dat er zo snel reactie komt! :)
Wel ik ben nu ah twijfelen welk materiaal we best gebruiken. Enerzijds ben ik geneigd om goedkope glaswol/rotswol er in te duwen, maar dat werkt zo verschrikkelijk irritant (prikken, hoesten, etc zelfs met voldoende bescherming) dus dan heb ik enerzijds "schrik" voor wat die materialen doen op termijn. Daardoor ben ik eerder geneigd om voor houtwol te gaan, maar het prijsverschil is significant en de warmtedoorslag speelt geen rol voor de binnenmuren uiteraard, dus daarvoor moet ik het niet doen.
Het lijkt me idd wel logischer om voor akoestiek te kiezen voor "zwaardere" isolatie, dus eerder mss ook een argument richting houtwol of niet? Laat maar jullie gedachten horen.
Alvast mega bedankt!
Warmtedoorslag of warmte opslag, het is vooral de thermische inertie die belangrijk is. Met zwaarder isolatiemateriaal krijg je meer massa in de woning en dat kan vooral bij een HSB zeer gewenst zijn. Dat maakt dat de temperatuur stabieler wordt in de woning, dat ze dus minder snel afkoelt of opwarmt.
ben toch niet echt akkoord met de laatste reacties :
- voor het zomercomfort is de warmtedoorslag van belang , dus alle aandacht naar een degelijke isolatie van je buitenmuren met natuurlijke materialen, cellulose/houtwol/vlas... , je binnenwanden maken hier geen verschil uit
-thermische inertie is ook nuttig , maar dat bekom je door massieve bouwmaterialen (leempleister,dikke chappe boven je vloerisolatie, ergens een bakstenen wandje in je huis indien mogelijk ...), maar toch niet door een "zwaarder" isolatiemateriaal te gaan gebruiken in je tussenwanden , kostprijs x zoveel en opbrengst zeer povertjes, massief bouwmateriaal heeft een soortelijk gewicht van x aantal ton (en ook zoveel warmteopslagcapaciteit), en we gaan hier isolatiematerialen gaan vergelijk die een paar kilo per m3 schelen ????
- wat de acoustiek betreft , wordt het principe massa-veer-massa vergeten : om een binnenwand acoustisch goed te maken moet je hem afwerken met een massief materiaal (in mijn HSB overal osb op de zijwanden , afgewerkt met gipsplaat, maar je zou ook fermacell kunnen gebruiken), en opvullen met een licht materiaal zijn, zolang het maar niet leeg is , dat je geen klankkast krijgt.
OK, opvullen met een zwaarder materiaal zal ook wel helpen (maar alweer kostprijs X zoveel), terwijl het vooral de massa van de afwerking is die telt (en dan is fermacell wel in het voordeel)
De meeste toegepaste isolatie in stijlwanden zijn te licht om akoestisch iets voor te stellen. Optimaal qua geluidsisolatie zit je best tussen die 45 en ongeveer 70 kg/m³. Zowel voor hoge als lage frequenties. Houtwol zou ikzelf niet voorzien wegens te duur en moeilijker verwerkbaar. Ik heb enkel houtwol gebruikt in een buitenwand.
Voor mijn stijlwanden op het gelijkvloers gebruikte ik eerste lichter/goedkoper materiaal (isover sonepanel). Op mijn verdieping ben ik dan overgestapt naar een 'zwaardere' isolatie (rockwool 212). Zou ik het opnieuw moeten doen dan neem ik overal het zwaardere type.
Klopt dat het massa-veer-massa-principe niet uit het oog mag verloren worden: De massa van de isolatie speelt dus nauwelijks een rol, wel de massa van het plaatmateriaal: Daarom liever zware gipsvezelplaten (bv. Fermacell) of een dubbele gipskartonplaat, dan meer massa te voorzien voor de isolatie. Die isolatie heeft vooral de functie van geluidsabsorptie.
Ik kom even terug op dit topic.
Wij hebben ook een houtskeletwoning, LEW, cellulose in buitenwanden, fermacell en leem aan binnenkant.
Wat denken jullie Metisse isolatie voor de binnenmuren?
https://www.groenebouwmaterialen.nl/c-987438/metisse-isolatie/
Gezien je vooral op zoek bent naar geluiddemping zou je eens moeten zien of de fabrikant een voorbeeld kan geven van de geluidsdemping bij een bepaalde muuropbouw.
Zo een cijfer gaat meer zeggen dan gewichten per /m3.
Walter