Ons isolatiepakket zou 20 cm over de garage van de buurman komen. Kan die ons dit verhinderen?

 

Ons isolatiepakket op de zijgevel zou 20 cm over de perceelgrens gaan en boven de garage van de buurman uitkomen.

Hij wil dit niet want hij is bang dat de aansluiting op zijn zinken dak niet zo kwalitatief zal zijn als zijn zinken dak.

Kan hij ons stoppen? Welke stappen dienen we te nemen als hij echt niet akkoord gaat?

Hij wil de aannemer ook niet laten werken op het dak om de asbesttegels te verwijderen.

Reacties

- overschrijding van de rooilijn naar je buurman voor isolatiewerken ga je inderdaad met hem moeten overeenkomen, je kan hem dat niet verplichten om dat toe te laten .

- je moet je natuurlijk afvragen wat de juiste scheidingslijn is , soms kan je voor verrassingen komen te staan (kwestie dat de scheidingslijn in jouw voordeel kan liggen)

- je kan argumenteren dat voor de overheid , bij het overschrijden van de rooilijn naar voor (op straat dus), dit wel wettelijk toegelaten is , ten behoeve van isolatiewerken thv de voorgevel (het rooilijndecreet).

- wat het uitvoeren van werken op het dak , en bij uitbreiding op het hele perceel , kan ik heel strikt zijn : de buurman moet dit toelaten, zoiets heet ladderrecht (zoek maar eens op), je buurman moet toestemming geven, doet hij dit niet , dan mag je naar de vrederechter stappen om dit recht op te eisen, het recht staat in deze kwestie aan jouw kant.

Is toch logisch trouwens, hoe kan je aan je zijgevel ooit werken als je er niet aan kan/mag .

natuurlijk zal alle schade voor jou zijn, en zal je moeten afspreken wanneer dit kan , je mag het natuurlijk niet zomaar doen, je buurman moet uiteindelijk zijn toestemming geven, maar hij is wel verplicht om deze toestemming te geven.

Je begrijpt natuurlijk ook wel dat de stap naar de vrederechter de relatie met je buurman grandioos verknalt , dus overleg is nog altijd de beste optie; de meeste buren die uitleg krijgen over het ladderrecht draaien uiteindelijk toch wel bij , ze hebben vooral schrik dat er schade aan hun dak komt .

Een oplossing daarvoor is om voor de werken een tegensprekelijke plaatsbeschrijving te laten opmaken , dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn bij latere schade.

Neem gerust contact met mij op als je dit wil .

Ik zou me persoonlijk de vraag stellen of ik graag zou hebben dat mijn buur op mijn dak zou werken ......

Zo niet een alternatief zoeken dat niemand stoort

 

Ladderrecht is wel gebonden aan de minst mogelijke beschadiging en enkel voor herstellingen en onderhoud. Is bijkomende isolatie plaatsen onderhoud??
technieken om dit te doen zonder op het dak te komen : gebruik hoogtewerker of maken van een "brug" over de garage. Beide technisch geen enkel probleem.

Langs de andere kant je wilt een gedeelte van het eigendom van de buur voor jezelf gaan gebruiken...

Ik zou ook eens kijken of het gaat over een wachtmuur, normaal gezien wel, maar normaal kan men de wachtmuur wel isoleren (en afwerken zelfs) in afwachting tot de buur die zou benutten. U zult echter wel moeten opletten met aansluiten op zijn dak, ik wert niet hoe het daar zou zitten, of ge toestemming nodig hebt of niet. Maar als ge het voorziet dat het enkel gedragen wordt dood de wachtmuur en dus niets van de buur zijn garage aanraakt, is de kans groot dat er geen problemen van komen. Stel dat de muur de volledige wachtmuur al heeft opgekocht (opletten: hiermee bedoel ik niet enkel het deel waar de garage tegen staat, de meesten kopen enkel het benutte gedeelte op) kan het complexer worden dan dat