34 Kwh of 27 Kwh met 120 l. bolier
Kan iemand me helpen met de vraag of een 34 Kwh (vloerketel) + 120 liter boiler een redlijke combinatie is, of is een 34 Kwh ketel enkel zinnig in combinatie met een 200 liter boiler?
Alvast veel dank voor elke vorm van antwoord.
Pat
Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.
Reacties
Hallo
120 liter boiler lijkt mij zeker voldoende,de ketel is meer dan zwaar genoeg om snel water bij te verwarmen.
MVG Eric
Beste Eric,
Dank u voor uw snel antwoord. De vraag die me al een paar dagen gek aan het maken is die van welke combinatie:
27 kwh OF 34 kwh + 120 liter OF 200 liter
Ik woon in een oud rijhuis met hoge plafonds, en verwarm de radioteren en het sanitair warm met een zeer oude ketel + boiler die vervangen moeten worden.
Ik ben zo goed als overtuigd dat 120 liter genoeg is als boiler, maar weet niet of 34 KWH overkill is of een winst in comfort. Mijn boerenlogica zegt; een kleine boiler zal met een sterkere ketel (34 kwh) sneller opwarmen. Maar zijn hier geen nadelen aan verbonden, waardoor een 27 Kwh toch interessanter zou zijn? Ik heb het al aan meerder mensen gevraagd maar tot nu toe bent u de eerste die zo zelfzeker antwoordde. U gaat er misschien van uit dat die ketel er al staat, maar neen, die mmoet dus nog aangekocht/gekozen worden.
Pat
Hallo
Als je met de 27 KW toekomt voor verwarming(en laat ons dat hopen)zou ik die nemen in combinatie met de 120 liter boiler.
Meer lijkt mij "overkill"
MVG Eric
OK, erg bedankt voor uw advies. Ik kan de technische verklaring nog niet echt vatten, maar zal rekening houden met uw aanraden.
Pat
patrick, de boiler kan MAAR opwarmen aan een tempo van x kW (afhankelijk van de spiraal in de boiler), dus... moet je ketel niet meer dan x zijn.
en voor sommige boilers is dat "maar" 20 kW, en gaat een 27 of 34 kW dus trager branden om je boiler op te warmen.
en meer comfort??? als je een SUPER-confort gasboiler koopt dan heeft die een opwarmingsvermogen van 8 kW, en dat is effectief voldoende superconfort voor 1 bad + 1 douche + afwas/spoeltafel.
als je dus meer dan één bad tegelijk wil laten vollopen én ondertussen nog 2 douches hebt openstaan dan moet je meer dan 200 liter gaan nemen én ook een groter opwarmvermogen. maar voor een "gewoon" huishouden zit je dus met een 27 kW en 120 liter zeker OK.
groeten,
christophe
Wel bdankt voor uw antwoord en degelijke uitleg. Ik heb net ene geresprecteerd installateur uit Antwerpen op bezoek gehad die me inderdaad een 120 liter bolier aanbeveelt en de ketel rond de 30 Kwh. Hij zou dan eerder een 34 kwh plaatsen dan een 27 Kwh want een 34 kwh biedt dan toch een beetje reserve indein nodig en gezien het toch moduleert vewarmt die toch niet meer dan nodig.
Hij zou een Junkers toestel combineren met een ACV ketel, of een Vaillant-installatie, en draadloze thermostaat. Had er wel een goed gevoel bij, maar moet de offerte nog afwachten...
patrick,
de meeste ketels moduleren rond de 30%:
30% van 27 is 8,1 kW
30% van 34 is 10,2kW
dus... in de tussenseizoenen, als je woning maar een 4 à 5 kW nodig heeft, zal de ketel van 34 kW meer verbruiken dan de ketel van 27 kW. er zijn maar weinig dagen dat je meer dan 10 kW nodig hebt! (want de warmteverliesberekening wordt gemaakt bij -8 of -10 buiten, maar dat is maar een paar weken per jaar...)
dus: toch liever een 27 kW ketel, die zal ook op de dagen dat je minder dan 10 kW nodig hebt kunnen moduleren, en zal pas vanaf de dagen dat je minder dan 8 kW nodig hebt moeten pendelen.
groeten,
christophe
Een te kleine modulerende ketel (in verhouding tot het verwarmingsspiraal) zal bij een koude boiler ook nog eens terug moduleren als het spiraal een groter vermogen heeft dan de ketel. De ketel komt dan niet aan zijn vermogen.
Bedankt voor de laatste reactie, helaas snap ik hier niet veel van. Ik heb te weinig tijd om me hierin te verdiepen.
Waarom geeft niemand hier de raad om eerst eens een degelijke warmteverliesberekening te laten maken ? Een installateur zal eerder een te grote ketel voorstellen : hij verkoopt je een duurdere ketel (OK, dat prijsverschil is nu ook weer niet zo groot), en hij heeft een zeer veilige marge : de klant zal het altijd warm genoeg hebben. Maar die ketel staat dan ook bijna voortdurend te pendelen, veel branderstarts, meer CO²-uitstoor dan nodig en meer verbruik.
Laat een goede warmteverliesberekning maken en koop een correct gedimensioneerde ketel die zo laag mogelijk kan moduleren, en hang daar dan een grote boiler aan. Want met een kleine ketel zal het opwarmen van de boiler wat trager gaan, maar als je al een warmwatervoorraad van 200 liter hebt mag dat geen enkel probleem zijn.
En als je effectief 34 kW nodig hebt, dan moet je misschien eens overwegen om andere maatregelen te treffen : ramen en/of glas vervangen, eventueel waar mogelijk bijkomend isoleren.
Wout
Bedankt alweer voor uw antwoord. Wat u hieronder schrijft is wel een beetje verwarrend:
"Want met een kleine ketel zal het opwarmen van de boiler wat trager gaan, maar als je al een warmwatervoorraad van 200 liter hebt mag dat geen enkel probleem zijn."
Als een kleine kleine ketel wattrager verwarmt, kan ik dan niet beter een kleiner boiler kiezen van 120 l. in plaats van 200l? Ik had gehoopt dat het allemaal simpeler zou te beantwoorden zijn, zals bijvoorbeeld: als ik een auto koop met een caravan, moet ik dan voor een grotere caravan een krachtigre auto kopen, ongeacht of ik naar Spanje rijd, of naar Noorwegen? Of ben ik hier nu te simpel aan het denken?
Dus: is 27 Kwh + boiler van 120 liter een goed huwelijk?
De gegevens van de boiler moeten bekend zijn, daaraan is er een goede keuze van de ketel te maken en een paar kw minder zal niet veel uitmaken een groter verschil wel.
Een ketel van 20 kw op een boiler met een 30 kw spiraal zetten betekend dat de ketel een groot deel op 30 % vermogen gaat draaien. Afwijkingen naar beneden mogen niet te groot zijn.
Een boiler met 30 kw spiraal zal voor een 27 kw ketel geen probleem zijn. wordt het groter is het weer wat anders en zit je aan de 34 kw ketel vast.
Reken wel met de onderwaarde van de ketel, een deel van opwarming gaat boven het hr deel uit.
Beste vriend, ik apprecieer ten zeerste uw inspanningen om mijn vraag te beantwoorden, maar ik moet bekennen dat het hoe langer hoe troebeler wordt.
heel concreet: is een EHLE27 van Junkers de juiste ketel voor een 120 liter Radocel boiler van Junkers ? Of is een boiler van ACV (van +/- 120 liter) een beter keuze dan een Radocell? (Dit stelde een installateur voor en ik meende te begrijpen uit de website van ACV dat hun boilers iets meer bieden dan andere ??). Ik zou het enigszins leuk vinden moest in een keer een boiler hebben die later met zonne-energie te combineren zou zijn). Maar goed, dat is +/- bijkomstig.
Om dan bij de basis van je eerste vraag terug te komen.
Het heeft geen zin om een grotere buffer te hebben voor een ketel van 34 kw. De ketel levert voldoende vermogen om een oneindige warm waterstroom te genereren. Een extra buffer zorgt aleen maar voor meer stilstand verliezen.
Als je later een zonneboiler wilt nemen is het de vraag hoe groot je panelen gaan worden. te kleine panelen met een te grote boiler zal leiden tot een minder rendement van je zonneboiler. Hier kan niemand zo geen zinnig woord over zeggen.
Huidige situatie (vraag). een 60 liter boiler is al ruim voldoende om 10 tot 12 liter water te genereren van 60 graden.
U moet wel overgespecialiseerd zijn, want ik begrijp er nog steeds niets van. Mijn vrouw trouwejns ook niet en zij is licentiate in de wetenschappen. Nu hebt u het over 'buffer'.
Als u dan toch zo vriendlij bent te willen antwoorden, zou u me kunnen zeggen of die keuze van 27kwh en 120 liter boiler ok zijn?
Ja dit is ok.
Bufferen is een ander woord voor opslaan in Belgie ook wel stockeren genoemd, in dit geval de hoeveelheid warm water van een boiler.
Is bufferen dan typisch Nederlands?
Bufferen versta ik wel. Maar ik vesrtond niet dat u het weer had over een 34 Kwh ketel. Nu dat u zegt dat 27kwh + 120 liter boiler ok is, heb ik duidelijkheid.
Bedankt. Ik hoop dat anderen hier ook iets aan zullen hebben.
By the way; vindt u een acv boiler ene gelukkige combinatie met een ketel van Junkers?
Patrick,
het merk van de boiler speelt niet zoveel rol. Een goede isolatie rond de boiler is veel belangrijker, en daar wil ACV wel eens wat minder in scoren.
Om terug te komen op je vraag : bepaal eerst (of laat het doen) wat je exaxcte warmtebehoeft is. Pas dan kan je een juist vermogen voor je ketel vooropstellen.
Mocht je dan uitkomen op een ketel met een vrij klein vermogen (omzeggens lager dan 16 kW), dan kan je beter voor een wat grotere boiler kiezen. De reden is eenvoudig : je ketel kan minder warm water opwarmen per minuut, maar omdat je dan een grotere boiler hebt is dat niet erg, je hebt immers een voorraad warm water ter beschikking en dan kan het geen kwaad dat de ketel aan een iets trager tempo voor nieuw warm water zorgt.
Het is wel juist dat je dan wat stilstandverliezen hebt : wanneer je geen warm water verbruikt, zal de ketel de boiler toch op temperatuur houden. Vandaar dat een goede isolatie van de boiler belangrijk is, zodat de ketel maar één keer per dag moet opspringen om de temperatuur in de boiler op peil te houden.
Een boiler die wat minder is geïsoleerd kan je ook vrij makkelijk zelf bij-isoleren met rotswol errond te wikkelen (vergeet ook de onder- en bovenkant niet, en de aansluitingen).
Mocht je overwegen om in een latere fase ook zonnepanelen te plaatsen, dan beïnvloedt dit de keuze ook : je hebt dan immers een bivalente boiler nodig, die dus twee verwarmingsspiralen nodig heeft. Eentje onderaan in de boiler die verbonden is met je zonnepanelen, en eentje in het midden die aan de ketel hangt.
Voorts heb je meestal ook nog de keuze uit boilers in email en in roestvrijstaal. Dat laaste is duurder en wat degelijker, maar sommige mensen kunnen allergisch reageren op het water dat daaruit komt (vrij zeldzaam hoor). Een geëmailleerde boiler moet onderhouden worden : de anode moet periodiek vervangen worden en de boiler moet ook gespoeld worden om het anodeslib te verwijderen. Zo'n boiler is dus NIET onderhoudsvrij, maar wel een stuk goedkoper in aankoop.
Wout
Iemand van ROCA boilers gehoord? roestvrijstaal AlSi316.