3dubbel of dubbel glas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een huis aan het renoveren van het bouwjaar 1960. Het huis is op zich gezond maar niet geIsoleerd
Het dak is net geïsoleerd (24cm glaswol).
Nu stel ik me de vraag dubbel of driedubbel glas. Indien ik driedubbel neem moet ik de muren isoleren (ecoparels?) indien dubbel niet. Ik wil isoleren maar ik wil geen problemen creëren waar er geen zijn. bvb vocht, koudebruggen
Sowieso moet ik een ventilatiesysteem installeren, indien dubbel glas kan dit een c systeem zijn, al vind ik het raar om een koudebrug in het venster te plaatsen, indien 3dubbel glas moet het een d systeem zijn en daar stel ik me vragen bij naar gezondheid...
Ik kom er echt niet uit
Heeft iemand raad?

Reacties

elisah

dat vind ik een rare robleemstelling, muren moet je sowieso altijd isoleren.  ik zie niet in waarom het bij drievoudig glas wel, en bij dubbel glas niet zou moeten, tenzij je dubbel glas bedoeld van 20 jaar geleden, dan kan je het wel zonder isolatie.  maar dat zou dan nog altijd de verkeerde keuze zijn.

een ventilatiesysteem C is inderdaad een beetje gek als je isoleert, en met een C kan je net zo goed gezondheidsproblemen krijgen als met een systeem D, dat is een kwestie van hygiëne en onderhoud.  er zijn tienduizenden systemen D die probleemloos werken zonder gezondheidsproblemen, en er zijn er inderdaad ook anderen.

goede raad?  alles aanpakken, maar dat is natuurlijk een kwestie van budget.

hans d

 

Elisa,

 

Vergeleken met isolatie heeft driedubbel glas eerder een marginale opbrengst ten opzichte van dubbel superisolerend glas. Superisolerend glas van 1,1 vraagt ook geïsoleerde muren om hierop geen condens te krijgen.

 

Als ge kunt moet ge kiezen voor systeem D. Dit is veel confortabeler dan een koudetocht binnenlaten.

Dank u wel voor je antwoord. Er wordt me eigenlijk steeds vaker gezegd dat ik in een ouder huis niet zoveel moet isoleren omdat ik zoals gezegd dus vochtproblemen ed kan krijgen. Dat is de reden waarom ik begin te twijfelen.

Voor het d systeem zal ik me echt nog moeten inlezen want daar zijn zoveel meningen over.

elisah

vochtproblemen kan je krijgen als je fout isoleert, als je een deel van een buitenmuur isoleert, en een ander deel niet, kan je vooral op de overgang makkelijk condens krijgen, daarom moet isoleren ook heel doordacht aangepakt worden.

hans d

Over hoeveel m2 hebben we het, lijkt mij niet onbelangrijk.

Als je volledig renoveert is er geen enkel risico qua vocht. (zolang je maar zorgt dat je luchtdicht werkt of met een correct dampscherm) De vochtproblemen ontstaan als je zomaar tegen één van de binnenmuren isolatie aanbrengt en op andere plaatsen niet of als je te weinig ventileert, ...

Voor systeem D heb ik ook net veel gelezen. Op het net vind je heel wat negatieve meningen die van een beperkt aantal mensen afkomstig is. Zij die tevreden zijn gaan er immers niet over schrijven. Op basis van mijn zoektocht en kennis, is de conclusie duidelijk dat een systeem D probleemloos kan werken als het ontworpen is door iemand die kennis van zaken heeft, juist geïnstalleerd werd en, mogelijk het meest belangrijk, de gebruiker begrijpt waarvoor de ventilatie dient.

op dit moment ongeveer 120 vierkante meter.

 vochtproblemen ontstaan door condens. Door verkeerd en onzorgvuldig te isoleren en dampscherm niet of slecht te plaatsen. En door niet te ventilleren. 

Triple glas hoeft niet perse een systeemD-ventillatie, een systeemC kan ook prima. Want in een renovatieproject van een oud huis is het soms moeilijk om de vele kanalen/buizen van het systeemD weg te camoufleren of zinvol aan te brengen.... Dit moet geval per geval ter plaatse bekeken worden door ventillatiespecialisten. De ene zal al vindingrijker zijn dan de andere...