Aankoop 2 of 3 speksteenkachels als verwarming voor volledige woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naast mijn vorige vraag heb ik ook nog een vraag van mijn ouders. Momenteel verwarmen mijn ouders hun woning met 2 dovre houtkachels. Hun woning is goed geïsoleerd + ramen zijn dubbel glas (laatste nieuwe soort) en in afzelia. Woning is ongeveer 18m lang 9m breed en (schat 7 m hoog, ver van zeker). Daar mijn ouders zelfstandig zijn en soms de volledige dag van huis weg zijn (placement) is de woning natuurlijk nooit meer warm als ze terug thuis komen. Nu dachten mijn ouders om 2 grote speksteenkachels (of 2 grote en 1 kleine zo'n kookmodel) te laten plaatsen. Ze hebben al bij verschillende klanten geweest welke een speksteen hebben staan en iedereen is positief, echter heeft mijn vader nog zijn twijfels of deze genoeg warmte zullen kunnen geven om bv ook de slaapkamers te verwarmen. De 2 kachels die er nu staan zijn daar niet tot in staat (normaal ook). Het zouden gewone speksteenkachels worden (geen finoven) dus hadden ze graag nog geweten of er een kwalitatief verschil is tussen Nunnauuni en Tulikivi. Hun voorkeur gaat al gedeeltelijk richting Nunnauuni. Alvast bedankt.

Reacties

De speksteenkachels van Nunnauuni en Tulikivi zijn kachels die qua werking gebaseerd zijn op de klassieke finoven.

 

Dirk Bauwens

Ik ben een tevreden bezitter van een Nunnauni, type Pia met extra laag bovenop, totaal dus 1250 kg; ik heb een van grootte vrij normale  houtskeletwoning (niet gigagroot en gigaklein) en kan hiermee mijn woning verwarmen tot het buiten tot een - 3 graden is. Als het kouder wordt lukt het nog steeds perfect om keuken en living zeer warm te houden, slaapkamers boven wordt dan al iets moeilijker.

Wat ik mij nu wel afvraag met hoeveel personen ze bij uw ouders thuis nog zijn? Zijn ze met 3, kan elk bij een speksteenkachel gaan zitten om bij te vullen (nadat ze van hun werk gekomen zijn wel te verstaan); of gaan ze een beurtrol inbouwen, van om de 3 avonden 1 iemand aan een soort estafette-loop te laten doen, van de ene kachel naar de andere dus om bij te vullen; hopenlijk is er intussen nog ergens een gat om snel iets te eten.

Ik denk dat ze beter opteren voor een zware CENTRAAL gezette kachel of het bijvullen en onderhouden zal dagelijks eerder marteling dan plezier worden.   

Centrale verwarming is geen optie.
Mijn ouders zijn schrijnwerkers en hebben mooi ovendroog 'houtafval'. Het bedrijf is op 20m van de woning dus gaan bijvullen is geen probleem.

Het zou vooral de bedoeling zijn om van bv 21u tot 24u te stoken en dan bv het huis warm te houden, indien ze op verplaatsing, zijn tot ze terug zijn bv 18u. Maar vooral de boven zou moeten meer warmte krijgen. Nu staat er zo'n dovre 750 en een gx 310 met opzetstukken en deze kunnen dit niet genoeg.

Zouden de speksteenkachels bv 2 aan elk uiteinde woning dit wel rondkrijgen?