aannemer vloerisolatie / chape
Wij renoveren ons huis maar zitten toch een beetje met de vloer. We hebben deze reeds ietwat uitgegraven (er lag gewapend beton in) en zitten direct op het zand. Nu wil onze architect dat we de grond egaliseren, leidingen er in leggen, plastic zeil erover, isolatieplaten, vervolgens vloerverwarming en dan direct de beton chape die we laten lyceren.
Wat is de beste oplossing voor de isolatie? Harde isolatieplaten zoals de onze architect zegt, of PU schuim zoals Selfmatic (we kijken of we onze vloerverwarming zelf kunnen leggen) onze aanraadt?
Gezien tijdsgebrek weten we nog niet of we de verwarming zelf gaan doen - als er aannemers zijn die ons een offerte willen maken voor het geheel (isolatie + chape) dan zijn we zeer geinteresseerd.
Oppervlakte: 1 groot vertrek van 18x6m met vloerverwarming en 12-tal gewone radiatoren over de verdiepingen verspreid. We zouden werken met condensatieketel op gas.
Alvast bedankt,
Reacties
Let op met Selfmatic. Er zitten daar heel wat knoeiers die niet zoveel kennis van zaken hebben. Als je hier en op andere fora wat opzoekt, zul je dit wel ondervinden.
Ikzelf zou kiezen voor vaste platen, omdat dit veel makkelijker is om daarop vloerisolatie te leggen. Gewoon van die noppenplaten leggen en de vloerverwarmingsbuizen erin klikken: www.renoman.be/Html/VerwarmingVloerverwarming.html
Beste,
Ik zit met een gelijkaardig geval. Ik ging ervan uit dat de vloer op zavel lag, maar niet dus, er zit 11 cm chape (met leidingen gas, CV en water) en daaronder een tiental cm beton. Ik had gedacht enkel de chape eraf te halen, daarop plastiek folie, harde isolatieplaten en dan ofwel heel beperkte chape ofwel harde vloerplaten van Fermacell en daarop de tegels.
Ik zie ertegenop om de beton eruit te halen. Hoe hebben jullie dat gedaan, is dat niet enorm veel werk?
Als je rondkijkt op het forum, zal je zien dat gespoten PU toch niet zo positief geëvalueerd wordt door diegenen die het gebruikt hebben. Niet enkel omwille van het milieu-effect, maar ook omdat de lamda-waarden lager zijn dan deze van harde platen, het feit dat het schuim niet overal even hoog komt, en het feit dat alles onder het PU-schuim komt te zitten, dus dat je alles zeer goed moet beschermen.
mvg
Rik
Rik De Vreese
Bedankt vor de tips. Ik zie vooral op tegen het moeten perfect egaliseren van de zandgrond om die platen te kunnen leggen. Maar dat gespoten schuim veel rommel mee brengt was ook het argument van onze architect. Voor sanitaire en electrische leidingen leek me dat Selfmatic weinig fout kan doen, maar voor verwarming kijjen we inderdaad toch uit naar aannemer. Die beton wegbreken was een klein weekend werk met achttal personen en twee grootste drilboren van bij Boels alsook 2 volle containers. Dus toch wel wat werk, ja.
Ik denk trouwens dat je de beton er in jouw geval niet helemaal uit hoeft te halen gezien je geen vloerverwaming plant te leggen? Dan is die 11cm voldoende voor alles?
Hallo,
Ik ben zelf bezig met een renovatie van een huis van eind jaren '50. Er waren ook een paar verzakte vloeren.
de oude opbouw van het huis was: gemetste funderingen (dubbele muur), erna opgevuld met steengruis en erna een chappe op de steengruis, dan een laagje zavel om te egaliseren en afwerking met stenen vloer. steengruis is gezakt en de rest is gevolgd met als gevolg verzakte vloeren.
Ik heb alles uitgebroken en uitgeschept, ook de steen gruis. (maw: ik zat met mijn vloer +- 40 cm onder het oorspronkelijke niveau. Dat is echt een vreselijk werk, dat je niet alleen mag doen... heel zwaar.)
Vervolgens opgevuld met 10 cm uitvulzand om terug wat op niveau te brengen, wel elke 5cm heel goed aantrillen.
erna PE-folie erop
erna 10 cm beton gegoten (met dramix als bewapening), Beton zit verankerd aan de fundering
Hierop alle nutsleidingen vastgemaakt (niet onderschatten, dat zijn er echt een hele hoop...)
terug laag PE folie
12 cm XPS platen (3 keer 4 cm), waarvan de eerste laag eigelijk dient om de leidingen uit te vullen. Dit is ook een enorm puzzelwerk/ prutswerk... maar stukken goedkoper dan PU te laten spuiten, zeker voor kleine oppervlaktes. (PU zit je met een forfait van 1000€ voor opp onder de 50m²)
dubbele laag PVC folie
8 cm Chape
vloerafwerking.
Kies je voor platen als isolatie: zorg ervoor dat je ondervloer toch min of meer plat is, en leg alle leidingen/buizen zoveel mogelijk bij elkaar met zo min mogelijk kruisingen. Elk niveau verschil moet je achteraf met de platen gaan opvangen.
Leg ook beter 3 dunne lagen platen, dan 2 dikkere: je bent veel flexibeler... voorzie ook een goede lintzaag voor het verzagen van de platen, anders is het onbegonnen werk.
Hoe denk je je nutsleidingen vast te leggen als je ze direct op de grond legt ? Ze gaan schuiven, en om dan met platen te werken... good luck.
zorg zeker dat er geen (grond) water aan je isolatie platen kan... leg maar een dikke dubbele folie onder je platen als je direct op de grond gaat werken. Leg ook de folie met 'overschot' zodat er geen spanningen in de folie ontstaan rond de nutsleidingen. Anders ga je je platen leggen, en de platen aan de andere kant schiet terug omhoog...
conclusie: PS platen gaan en is zeker goedkoper ... als je 't zelf doet. Laat je alles doen kan je beter PU laten spuiten.
Laat je je nutsleidingen eerst uitvullen met iets (chape ?), en kan je je platen op een vlakke ondergrond leggen is het natuurlijk kinderspel.... dat moet je je zeker niet ontzien.
succes,
nayy
Navy: beste opbouw voor doe het zelvers. Wij doen het ook zo. Allen nemen wij EPS en zouden wij de leidingen leggen op de 1e laag isolatie. Dit om zo zowel het koude als warme water geïsoleerd te hebben. Er komen echter zeer weinig leidingen (3-tal waterleidingen) in onze vloer. Dat scheelt ook een pak.
Bedankt voor de reactie.
Ik ga inderdaad geen vloerverwarming leggen, maar wil wel zo goed mogelijk isoleren. Nu kan ik, als ik de 11 cm chape wegneem, 4 cm isolatie leggen (waar de afvoeren komen voor de keuken 2 cm). De vraag is of het wegnemen van de beton en op 12 m2 4 cm extra isolatie voorzien opweegt tegen het vele werk en de kans op schade bij de buren (waar de gemeenschappelijke muur net bepleisterd is). De K-waarde zakt met 1 als ik 8 cm ipv 4 cm isolatie voorzie.
Rik
robin
ik zou toch aanraden de koude leidingen onderaan te leggen, ook al is dat iets meer werk.
hans d
Bedankt voor de vele goede raad allemaal.
Wij hebben alles reeds uitgegraven (er lagen tegels op zand op puin op beton) en moeten dus alles opnieuw leggen. We gaan het zand egaliseren en alle nutsleidingen erin leggen - daarna folie erop gevolgd voor verwarming in de chape. Het puzzelen met PU-platen zal dus niet nodig zijn.
Ik vind 12 cm PU-platen wel erg veel. Is dit standaard?
Hoe meer, hoe beter hé. Dat is nog geen passief.
Ikzelf leg 24 cm EPS.