Aanplanten bovengrondse infiltratievoorziening
Omdat er geen mogelijkheid was om het overtollige regenwater (overloop put en filter) ergens te lozen, heb ik een bovengrondse infiltratievoorziening gegraven.
Nu zou ik het wat willen aanplanten. Het gras begint spontaan terug te groeien, samen met onkruid, maar ik zou graag een soort bodembedekker of wat vijverplanten aanplanten.
Heeft iemand ervaring met aanplantingen van zo'n voorzieningen? Probleem is de grote schommeling tussen droge en natte periodes. Soms staat er 20cm water in, soms staat het enkele weken kurkdroog...
Reacties
Kan je het water niet gewoon opslaan en gebruiken ?
Als het de bedoeling is het water in de grond te laten infiltreren: grond uitgraven en door keien vervangen.
Wat ook kan is natuurlijk een rietveld aanleggen. Via het riet is er een enorme verdamping van water.
maar ik blijf het gek vinden . Overtollig water , hoe groot is je dak dan ?
Je kan misschien je oor eens te luister leggen bij Mier: http://mier.be/ontwerp/regentuinontwerp.html
We hebben +/- 100m² dak (als alles klaar is tenminste) dat naar twee regenputten gaat 3000L en 1000L die verbonden zijn met een hevel.
De toevoer komt in de 3000L put, die lager zit dan de rioleringsaansluiting.
De overloop van put en van wizy-wervelfilter komen nu in een "kuil" in de tuin. Er staat zelden meer dan enkele cm water in, maar onlangs met het hevige onweer waren de putten snel vol en stond de kuil ook mooi vol.
Ik kon ook stevig gaan graven en toch naar de riolering afvoeren, maar vanuit ecologisch standpunt bekeken, was dit een betere oplossing.
De "kuil" zou nu dus een beetje aangeplant moeten worden want erg fraai ziet het er niet uit.
Heb ik met riet niet het probleem dat het snel bij de buurman zal zitten?? Ik had er zelf ook al een gedacht.
Op mier.be had ik ook al eens geneusd. Hier in de straat hebben ze een heel mooie voortuin aangelegd...
Ons dak is wat groter en de inhoud van onze beide putten wat kleiner.
Ja , soms bij een erg stevige regenbui is er overloop maar voor de rest is er ongeveer een evenwicht tussen aanvoer en verbruik.
We gebruiken het wel intensief : wasmachines, wc's maar ook voor het warm water van bad en douche en ook voor de dieren ( paarden en schapen)
Hier is een overvloed bij stortbui niet zo'n groot probleem omdat we een percolatie rietvijver ( eigen waterzuivering) hebben maar ik denk dat je die overloop niet moet overschatten . Riet is inderdaad stevig de wortels boren zich door heel wat materialen maar het is geen bamboe die zich maar blijft verderzetten.
Zo snel zit het niet bij de buren als je het wat bijhoudt. Wij maaien het riet jaarlijks ( altijd in januari) en verwijderen dan ook wat op de rand groeit.
Meer werk is er niet aan. Het voordeel van riet is wel dat het veel meer zuurstof levert per oppervlakte dan een bos omdat het bijna uitsluitend uit blad bestaat ..... Succes ermee. Wil je meer details kan je altijd mailen