Aansluiting HSB op vloerplaat
Hallo,
Alweer een praktische vraag.
Wij hebben reeds enige tijd geleden onze HSB besteld. Nu komt onze architect "klagen" dat er tussen de vloerplaat en de HSB géén ytong voorzien wordt. Dit zou een probleem naar waterdichting voor het skelet inhouden.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Wijzelf zouden als er toch echt iets tussen moet de ytong vervangen door perinsul.
Momenteel wordt een een balk geplaatst omwikkeld met EPDM en daarop komt de skelet.
Groetjes
Reacties
Best Ytong voorzien. Epdm wordt dan over deze ytong (best low-energy ytong) geplaatst en dan aan beide zijden gelijmd op de vloerplaat (aan de buitenzijde van je ytong wordt er meestal ook xps isolatie geplaatst).
Vooraf natuirlijk ook draadstangen voorzien en dus bij iedere draadstang een klein gaatje maken door de Epdm.
Indien je geen ytong voorziet zal je skelet trouwens onder de nulpas zitten en dat lijkt me ook niet echt gunstig.
ik werk met een betonnen opstand van een 20 tal cm hoog, die smaller is dan de onderregel , waardoor ik aan de buitenzijde en binnenzijde dan nog achteraf een XPS - plaat bevestig om de koudebrug te vermijden.
Voor het plaatsen van de onderregel nog een dubbele folie (1 kant naar beneden voor aansluiting met chappe , 1 kant naar boven geplooid voor aankleven op de osb plaat van de binnenverstijving). Tussen die folie een dubbele laag laminaatonderlaag (zo van die mousse), en gegarandeerd lucht en waterdicht. Geen contact tussen hout en beton.
Voor uitgewerkte details laag-energie en passiefbouw kun je gaan zien op [[http://www.bouwdetails.be]].
Je aansluiting met de vloerplaat kun je daar terugvinden maar evengoed een uitgewerkte aansluiting raam, buitendeur, dak, ...
De details zijn opgemaakt voor zowel houtskeletbouw als massiefbouw.
Deze site is een onderdeel van het passiefhuisplatform en de details zijn meermaals nagekeken door verschillende gebruikersgroepen.
zoals hieronder vermeld best toch best eens bouwdetails bekijken. luchtdichting voorzien van op de OSB tot op de beton (niet chappe).
Speedy, ik weet niet wie je architect is, noch wie de houtskeletbouwer is.
Onze houtskeletbouwer is afgestapt van Ytong owv het niet luchtdicht zijn hiervan. Bij ons werden er ook houten balken waterpas in de mortel gelegd en dan met bout, moer en zware twee componentenlijm vastgemaakt...om de 50 cm. Bovenop lag een stukje DIBA.
De waterdichting wordt nadien voorzien door de onderkant/buitenkant van het skelet zelf een OSB plaat met rhepanol over te plaatsen. Later, als de Gutex tegen het skelet zit, wordt onderaan een stukje geen Gutex gezet maar wordt het skelet tot over de vloerplaat (beton) helemaal met Rhepanol ingepakt.
Als je wenst kan ik je meer foto's bezorgen. ..
Deftone,
Het hout dat op de funderingsplaat ligt is aan de onderzijde toch volledig onbeschermd tegen vocht/water?
Wijzelf overwegen perinsul te plaatsen. Alleen zou deze volgens de architect 25cm moeten bedragen en deze bestaan dus niet.
We kunnen wel 10-10-5 zetten maar is dit allemaal wel nodig?
Mvgr
Hier heb ik mijzelf nooit vragen bij gesteld maar dat is inderdaad niet beschermd onderdaan. Maar waar zou daar vocht vandaag komen? Het huis is onderkelderd, dus moet het vocht al door het plafond (dallen + druklaag) omhoog moeten gaan. En aan de zijkanten is alles ingepakt met rhepanol. Het moet al veel vocht zijn lijkt me, eer er iets met dat hout gebeurd?
Hey,
Wel dat is nou net het verschil bij jou en bij mij :)
Het vocht van de kelder is nagenoeg nihil, bij mij staat dat stukje echt onder maaiveld.
We zijn nu Kimblokken aan het plaatsen en gaan ze inpakken met EPDM.
Greets