aanvoertemp. vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is de normale aanvoertemperatuur van vloerverwarming die als hoofdverwarming gebruikt wordt?

Reacties

tussen 0 en max 50°C (55°C)

je kan het natuurlijk ook lager dimensioneren , maar dan kom je er vaak niet

Thomas

Ilse,

Ik heb die begrensd op 35°, en dat voldoet op dit ogenblik.
Is wel pas ons eerste stookseizoen. Verwarming is aangesprongen op 11/11.

mvg
Steven

Beste,

Ik heb onze offerte niet bij de hand maar ik dacht dar bij vloerverwarming het volgende stond:
45/35°C en volgens mij is dit aanvoer temp. van 45° en retourleiding 35°C. De warmte vloer is max. 29°C.

Inderdaad, als ik bij Radson de berekeningen erbij neem bij 45°C en ik wil een kamertemp. van 24°C (vb badkamer) en vloertegels zit ik aan slechts 64W/m² wat zeer laag is zoals net aangehaald. Als ik 22°C wil (vb living) zit ik ook maar aan een goei 70W/m². Dus ik ga nooit aan de 'gekende' 100W/m² geraken.

Commentaar is altijd welkom.

groeten,
frank s

Ilse,

wat 'normaal' is maar relatief.
Bij mij thuis heb ik iets als een 35W/m2 nodig bij -10°C.
De vloerverwarming wordt gestuurd via de temperatuur op de retour. Als ik mij niet vergis wordt die ergens geregeld op 28°C bij -10, momenteel (ergens tussen 0°C buiten) is de retour temperatuur ongeveer 24°C. Aanvoer is denk ik begrensd op 35°C (warmtepomp).

Walter

Bij ons is de aanvoertemp. op de verdelers begrenst, op 35 graden op het moment. De retour is dan nu 27-28 graden maar ik denk er over die 35 binnenkort in stapjes terug te zetten richting 30 en dan wordt de retour wrsc ook 24 of zo

Ik ben alleen bang dat ik dan dus minder warmteafgifte ga krijgen waardoor de electrische pompen langer draaien en ik dus een deel van de besparing (of alles!) weer aan eli-rekening kwijt ben. Klopt dat?

PS Wij hebben alleen vloerverwarming

Arnold

Inderdaad een zeer goede opmerking Arnold.

Hoe beperk je dus maw het energieverlies van de pompen, wat in een LEW volgens mij een relatief groot aandeel van de energie vergt.

Is het niet efficiënter om je vloerverwarming met een interval van bv een half uur op en aan te laten springen. Gegeven dat je warmte afgifte dan nog voldoende blijft.
De de vloer (7cm chape) vormt toch een buffer die niet op een half uur wordt opgebruikt.

Of is dit een iets te ver gaande redenering ?

Energieverbruik van de pompen kan verminderd worden door pompen met een A-label toe te passen. Deze verbruiken 6 à 10 W in plaats van 40-50 W

Die temperatuur hangt af van verschillende factoren.
Ten eerste de warmte-afgifte van je vloer, die is normaal berekend door de installateur. Hoe meer (hoe langer) dat de buizen in de vloer zijn, of hoe dichter ze op elkaar liggen, hoe meer warmte er kan afgegeven worden. Dus hoe lager de temperatuur kan ingesteld worden.
Ten tweede, als je weersafhankelijke regeling hebt gaat die temp zichzelf aanpassen aan de buitentemperatuur.
Wij hebben thuis de max. temp op 36°C staan, dat was vorige winter toch ruim voldoende, al was onze woning pas nieuw en nog niet volledig geïsoleerd.
Bij een hogere temperatuur van 40-45°C is het mij te warm, dan kan ik echt mijn schoenen niet aanhouden, als je zelf thuis bent is dat geen probleem maar als er bezoek is dan is dat natuurlijk niet plezant.
Dus als je vloerverwarming wilt dan moet je goed isoleren zodat die aanvoertemperatuur laag kan blijven.

De vuistregel van een vloerverwarming is altijd geweest, 28 graden aanvoertemperatuur voor een kamertemperatuur van 20 graden met een buitentemperatuur van 0 graden

Groetjes,Nick

Beste,

ALs ik hier lees over temp. van 28°C veronderstel ik dat het over de vloertemp. gaat en niet over de watertemp. De vloertemp. mag inderdaad best niet over de 30°C zijn maar daarvoor heb je wel een watertemp. nodig van 40°-50° nodig, niet?
ALs mijn plaatser dan in zijn offertes plaatst dat de watertemp. 45°en max. vloertemp. 29°C heeft zit ik dus wel safe of niet?
Met het werkblad van Bjorn heb ik berekend met een buitentemp van -12°C dat ik in de living (22°)zonder balansventilatie aan een vermogen van 4200W zit. BIj een afgifte van ong. 80W/m² is dit in mijn living goed voor ong. 3000W, een tekort van 1200W. De chaufagist zet dan een radiator bij om dit op te vangen. Is het ook zo dat voor het uitrekenen van een radiator een correctiefactor wordt toegepast (ergens rond 1.5 tot 2 afh. van temp.)?
Ik dacht dat de gouden regel 100W/m² was voor vloerverwatming maar het lijkt dus iets ingewikkelder.
Een andere vraag: Als ik alle vermogens optel van de voorziene radiatoren en de vloerverwarming kom ik boven mijn voorziene ketel van 26kW, is dit ok? Als ik de opgevangen informatie goed begrepen heb kan dit op zich niet veel kwaad omdat op deze manier de radiatoren iets te groot gedimensioneerd zijn en de watertemp. laag gehouden kan worden, klopt dit? Als de radiator nipt zou gedimensioneerd worden zal alles op volle toeren moeten draaien om het net warm genoeg te krijgen?

ALvast bedankt voor de reacties,

frank s

Frank

Nieuwbouw of renovatie? Als het nieuwbouw is zou ik eerst nog maar eens de isolatie overdoen (bij renovatie trouwens ook), 26 kW is toch wel heel veel hoor, de isolatie betaal je nu 1x, de energie de komende 40 jaar!

Ten tweede, als t buiten -12 is vind ik het ok als het binnen in de living 20 kan krijgen, zelfs 18 zou al comfortabel zijn in dat geval.... Vergeet niet dat jeook nog interne warmtewinsten hebt zoals mensen, verlichting, koelkast, vriezer, tv etc....

Al met al denk zou ik de uitgangspunten eerst nog eens serieus bekijken en evt herzien (gewenste temperaturen en isolatiegraad) dan hoeven die extra radiatoren er niet in, kan de ketel half zo klein en kun je dat geld + de besparing van de komende 5 jaar gebruiken voor isolatatie, nog 35 jaar winst over....

Arnold

Dag Arnold,

Ik zit inderdaad niet aan de minimumwaardes die door de meeste mensen hier op het forum gebruikt worden. Toch denk ik dat het niet zo slecht is en als iedere nieuwbouwer al op deze wijze zou isoleren zouden we al een hele stap vooruit zijn nl: 7,5 cm rotswol muren volledig gevuld, 22 cm rotswol in dak,10cm PUR plat dak, glas 1.1 wel alu, 8 à 10cm PUR in vloer. Bij het rekenblad van Bjorn kom ik met mijn temp., dus -12° buiten, 22° living, 24° badkamer enz. aan een totaalverlies van iets meer dan 10KW en dat is toch niet zo slecht hé. Echter als we geen balansventilatie zouden plaatsen komt daar 12KW bij!!

groeten,
frank s

Frank,

Niet vergeten dat het zelden -12°C nog is. Vorig jaar hadden we 7 dagen van -10°C op 1 maand. Dus nog niet na elkaar. 26 kw lijkt mij ook veel. Ofwel een heel groot huis, kan natuurlijk ook he.

Hans V.

Het huis is niet immens groot hoor. Wij hebben 220m² woonopp. maar daarin zit dan wel een bureauruimte en een wachtruimte. In de berekenig zonderbalansventilatie en -12° (22kW) zit ook de zolderruimte (80m2 extra) ingerekend wat neerkomt op 5kW zodat we daar eventueel kamers van kunnen maken. Die 26kW is inderdaad veel maar het is een condenserende ketel die toch vrij laag kan gaan en ook moet zorgen voor het warm water met ingebouwde boiler (vitodens 333) oftewel stelt installateur een vitodens 300 voor met aparte boiler 150l (W100 email denk ik).
groeten,
frank s