AANZUIG VENTILATIE VIA ZOLDER

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forumleden,

 

ben bezig mijn balansventilatie in een nieuwbouw-rijwoning aan te sluiten en zit met het volgende dilemma.

De aanzuig van de verse lucht gaat via de niet-gebruikte en dus niet-geisoleerde zolder , en dan via het dak .Door de zolder moet ik dus een 6-tal meter buis 160 voorzien , omdat het toestel zelf aan de andere kant van de woning , in een technische ruimte onder de zolder opgesteld staat.De zoldervloer is uiteraard wel degelijk geisoleerd en luchtdicht afgewerkt.

Nu is mijn vraag : wat zou er mij beletten om mijn aanzuigbuis gewoon op de zolder te laten uitkomen , met eventeel nog een eenvoudige stoffilter erop, en de zolder gewoon te verluchten met de dakdoorvoer die reeds aanwezig is.Maw , de laatste 6 meter galva buis160 niet aan te sluiten , en gewoon mijn verse lucht van op zolder aan te zuigen.

Ik redeneer dat de lucht dan in de winter een beetje voorverwarmd wordt (het zal op die zolder toch niet zo koud zijn als buiten), dus minder gevaar voor in onbalans draaien als het zeer koud is.

Voor de zomer heb je natuurlijk wat hogere temperaturen op de zolder , maar daar is het voordeel dat de rijwoning Oost-west gericht staat , en dus de meeste zuiderzon wordt opgevangen door het (iets hogere) gebouw ernaast.

Voor de rest is op de zolder niets dat de luchtkwaliteit zou kunnen negatief beinvloeden (denk ik toch)

 

Reacties

Als je de laatste 6 meter geen galva zet, dus de lucht aanzuigt via de zolderruimte gaan je geen voordeel doen met temperatuurverhoging in de zolder.

 

Als je voor de rest goed geisoleerd hebt maar de zolder heeft geen verwarmingsbron, zal door de continue aanzuiging doorheen dat gat in het dak, de temperatuur op zolder gelijk zijn aan de buitentemperatuur.

Als je zolder nu nog een paar graad warmer is dan de buitenlucht (het kleine beetje warmte dat toch nog door de isolatie & luchtdichting), zal de warmte overdracht naar die aangezogen lucht echt nihil zijn.

 

Bij balansventilatie spreekt men makkelijk over grote hoeveelheden verse lucht die aangezogen worden. Na 1 of 2 uur zal het volledige luchtvolume in de zolder al ververst zijn door aangezogen buitenlucht. Aan dat tempo zal je geen warmte op die aangezogen lucht nog overdragen.

Best Kris

wij zijn aan het denken onze lucht uit de kelder aan te zuigen. Bedoeling is zo een grond buis te vermijden?

De kelder is 2.5 x 4 meter, en is een beton prefab.

Zou dit lukken om zo de lucht vorst vrij tye kunnen aanzuigen?

eddy 

 => Dat wil zeggen dat je kelder in de winter in de vrieskou zit.  Heel misschien geen vrieskou maar dan mag kelder zeker niet geisolleerd zijn van bodem (anders kan bodem geen energie leveren).  In zomer echter zal je moeten leven met een kelder met 100% luchtvochtigheid; dat lijk me ook niet goed.

Walter

Via de kelder heb je wel een groot volume maar geen grote contactwand tussen afgezogen lucht en de grond.

De aangezogen lucht komt immers via een verluchtingsgat van een bepaalde diameter.

Dus zal ook de kelder na verloop van tijd afkoelen en zoals hierboven vermeld: in de winter heb je dan een (ijs)koude kelder.

Of dit is wat je wil.... het zal in ieder geval niet veel lucht voorverwarmen op die manier

Bedenking:

Een goede balansventilatie zuigt 'ergens' verse buitenlucht de woning binnen.

Via de uitlaat van de balansventilatie verlaat binnenlucht waaruit de warmte gerecupereerd is de woning terug naar buiten.

Als je de lucht via de zolder "terug" wilt inbrengen in het systeem dan bekom je een soort gesloten circuit.

Dit gaat de goede werking van het systeem nooit ten goede komen.

 

 

Hier zie ik het probleem niet echt : de uitblaas van mijn balansventilatie is rechtstreeks naar buiten aan de ene kant van een puntdak (samen met uitblaas CV en standpijp riolering) en de aanzuig zit aan de andere kant van het puntdak , en dan nog eens de andere kant van de woning (dus zo maximaal als mogelijk bij deze rijwoning uit elkaar).
Voor de rest gebeurt er niets op die zolder.
Het enige verschil is dat ik de aanzuig zou laten gebeuren via de , anders volledig van de woning afgescheiden, zolder , en de aanzuig gewoon op die zolder zou laten uitkomen, waardoor , zoals een ander forumlid reeds beschreef , het volume van de zolder X aantal keren per uur zal ververst worden met verse buitenlucht.
met andere woorden, in plaats van aanzuig VIA de zolder te verbinden , laat ik nu gewoon het aanzuiggdeelte van het ventilatietoestel open aan de ene kant van de zolder , en aan de andere kant komt de dakdoorvoer op diezelfde zolder uit , en die laat ik ook open . 
Het zal misschien niet zo een verschil maken in "voorverwarming" , maar ik spaar er toch een kleine 10 meter spiraalbuis van 160 mee uit.
Zie je nog steeds een probleem naar luchtkwaliteit , Rudy ?

het probleem zal hem in dit geval niet in de luchtkwaliteit zitten maar eerder het feit dat met de grote volumewisselingen er reeds op korte tijd, geen warmte te recuperen valt op de zolder.

idem voor de kelder, in de zomer zal die snel opwarmen vermits je lucht aan 20° buitentemperatuur naar binnenzuigt en in de winter snel afkoelen bij buitentemperaturen aan -5°.

 

Het principe bij een AWW is immers dat de energie die je langs die buis haalt, en dat in continue 24/7, ook voldoende aanwezig is en kan gebufferd worden.

 

Wat gebeurd er in een AWW in de zomer ? Je haalt lucht aan 20° door die meterslange buis waardoor die lucht zijn warmte kan afgeven aan de grond. Hierdoor koelt de lucht ook af.

In de winter dan ?? De koude lucht wordt opgewarmd door de warme(re) aarde rond de AWW.

 

Dat is het principe van een AWW.... en dan nog zijn de gewonnen graden temperatuursverschil niet gigantisch maar zo'n systeem kan 24/7 werken door de buffering van de aarde rond die buis.

 

In de zolder of kelder heb je gewoon een ruimte die op zich niet kan bufferen.  Die aanwezige lucht, ook al start je het proces met een bepaalde luchttemperatuur zal heel snel de buitentemperatuur aannemen.

"Het zal misschien niet zo een verschil maken in "voorverwarming" , maar ik spaar er toch een kleine 10 meter spiraalbuis van 160 mee uit."

=> Je spaart nog meer: je hebt geen isolatie in je zolder meer nodig daar die overbodig wordt.  Je kan spotgoedkoop enkel glas in je zoldervensters plaatsen.  

Je moet natuurlijk wel je zoldervloer correct gaan isoleren.  Daar hoort dus minstens 20cm isolatie en een dampscherm.  Je zolder zal je immers als buitenruimte moeten beschouwen.  Maar dan zit je BV-toestel ook niet meer op de juiste plaats.  Dat hoort binnen het geisoleerde volume.  

Bij een correcte uitvoering moet je trouwens zorgen dat je aanvoerbuizen  (en afvoerbuizen) geisoleerd zijn.  De koude aangevoerde lucht maakt de buizen koud en je gaat condensatie krijgen tegen die buizen.  

Walter

De pannenkap zal de temperatuur van de lucht aardig kunnen verhogen. Dat zal het voor- en najaar, lijkt mij, gunstig kunnen zijn. Ik vraag me wel af hoe warm de zolder in de zomer gaat worden.  

Voor alle duidelijkheid , het balansventilatietoestel staat in een technische ruimte onder de zolder , in het beschermd volume , het is enkel de aanzuigbuis die door de zolder zou gaan. De zoldervloer is , zoals het hoort , degelijk geisoleerd (18cm isofloc) en luchtdicht afgewerkt.

 

Nu ja , ik kan het proberen, zonder de spiraalbuizen op zolder , indien problemen naar oververhitting in de zomer toe , kan ik nog altijd de verbinding "aanzuig op zolder" met de dakdoorvoer maken.

 Geert,

"De zoldervloer is , zoals het hoort , degelijk geisoleerd (18cm isofloc) en luchtdicht afgewerkt."

Ik ken jou volledig opbouw niet, maar in een klassieke massiefbouw maak je de kans op koudebruggen ook groter  (bv binnenmuur die ergens op zolder doorloopt).

Daarnaast is 18cm papiervlokken ok niet echt schitterend te noemen als isolatie.  

Volgens mij maak je alles moeilijker dan nodig en zal je door van je zolder een tochtgat te maken, je je warmteverliezen laten oplopen.  

Walter