ACV ketel mysterie
Onze 2 jaar oude ACV ketel bezorgt mij reeds een tijdje hoofdpijn. Reeds enkele maanden noteerde ik grote drukverschillen (meer dan 1.5 bar), waarna
de installateur besliste om te expansievat (voordruk 1.5 bar) te komen vervangen. Nog voor het vat vervangen werd, viel de ketel op korte tijd
zelfs 2x zonder druk. Na het ontluchten (geen automatische ontluchter) en bijvullen van de ketel, waren de drukverschillen steeds voor enkele weken verdwenen en werkte alles uitstekend, waarna de manometer opnieuw grotere schommelingen aangaf (meestal na een week of 3).
Vorige week werd het expansievat vervangen (ik heb de indruk door een kleiner vat) waarna de problemen zelfs verergden. Enkele uren na het plaatsen van het vat zat de ketel opnieuw zonder druk, en na bijvullen en ontluchten, zie ik grote drukverschillen (tussen 0.5 en 2.2 bar).
Een lek lijkt me een mogelijke oorzaak, maar dat strookt dan weer niet met het feit dat na bijvullen en ontluchten (met het eerste vat) de druk een 3tal weken constant bleef. Iemand een idee? De ketel is een ACV prestige Excellence, met vloerverwarming beneden en gewonen radiators op het verdiep. De ketel staat op het gelijkvloers.
Reacties
Meet eens de druk op het expantievat zelf. Op het expantievat zit een ventiel zoals bij een autoband, en met een bandenspanning meter kan je de druk meten. Als de manometer op nul staat, moet deze druk gelijk zijn aan de voordruk vermeld op het expantievat (meestal 1 of 1,5 bar). Staat er druk op de installatie (0,3 bar meer dan de voordruk van het expantievat), dan moet de druk op het expantievat gemeten gelijk zijn aan de druk op de manometer. Het is mogelijk dat de aansluiting verstopt is, en het vat gewoon niet werkt. Een andere mogelijkheid is dat het expantievat gewoon te klein is.
Dank voor de reaktie. Ik zie op het expansievat niet meteen een ventiel echter, wel een rubberen afdekplaatje. Misschien dat het ventiel daar onder zit?
met een beetje geluk zit er een afsluiter bij het expansievat, dan kan het afgesloten worden van de cv en de druk cv-zijdig afgelaten worden, dan heb je een veel nauwkeurigere meting.
't is in elk geval een raar verhaal dat het probleem zou opgelost worden met het plaatsen van een kleiner vat. ik denk, echter niet aan een verstopping, dan zou bijverwarmen beslist de veiligheidsklep openen, ik denk eerder aan een compleet verkeerde voordruk.
interessant is te weten wat het hoogteverschil is tussen de aansluiting van het expansievat en het hoogste punt van de installatie. ik vermoed dat dat hooguit een paar meter is, en dan zit er in een vat met een voordruk van 1.5 bar waarschijnlijk nauwelijks water, en dan is dit verschijnsel de normaalste zaak van de wereld. een beetje installateur zou dat direct moeten herkennen.
al kan het natuurlijk, ook aan iets anders liggen.
hans d
Hans,
dat klopt inderdaad: ketel staat in de garage, en alle radiators staan op het verdiep erboven (1ste verdiep dus). Er loopt wel een wachtleiding naar zolder maar die is dus niet in gebruik. Vanmorgen weer geen druk, het is om moedeloos van te worden.
mvg
Koen
Hans, dit wetende, is een voordruk van 1.5 bar dan te weinig of net te veel?
teveel allicht. een goede voordruk is 0.3 bar + 0.1 bar per meter hoogteverschil. maar ook niet minder dan 0.5 bar.
als je een ketel met een beveiliging tegen te lage druk hebt hebt mag de voordruk niet lager zijn dan de uitschakelbeveiliging, bij wandketels ligt dat nogal eens in de buurt van de 0.8 bar. ik zou dus niet lager gaan dan 1 bar.
Ik heb vanmorgen met een andere installateur gebeld en wat blijkt? er zou ook een intern expansievat ingebouwd zijn , met een voordruk van 1 bar (fabrieksinstelling). In samenhang met een extern vat met 1.5 bar = problemen. Of de 1 bar voordruk van het intern vat kan behouden blijven, is ook maar de vraag. De afstand tussen expansievat (hangt net onder plafond) en hoogste radiator is amper 2 meter, uitschakelbeveiliging van de ACV ketel ligt op 0.5 bar. Morgen komt de installateur langs, ben benieuwd.
In de Acv prestige zit standaard geen expansievat ... er kan wel één ingebouwd zijn maar dat heeft je vorige installateur allicht niet gedaan ( extern vatje zetten is beterkoop dat de inbouwdrukvaten meebestellen met de ketel ) extern expansievat is ook makkelijker om aan te werken dan aan die interne expansievaten .... . Dat je nieuwe installateur dit telefonisch kan vaststellen is al helemaal bizar ( of heb je zelf de kast eraf gedaan om te kijken ? ). Enfin je zal wel zien als hij morgen bij je is ....
En wat scheelde er nu aan je ketel/installatie na het bezoek van de installateur ?
ben nog steeds in blijde verwachting, door een noodgeval is ie gisteren niet bij ons geraakt. Hopelijk vandaag.
Ik heb zelf de ketel eens opengegooid en er zit inderdaad geen intern expansievat - zoals u had gezegd. The usual suspect is dus nog steeds de te hoge voordruk (1.5). Er zit amper 3 meter tussen het midden van het expansievat (24 liter) en de hoogste verwarming. Zoals Hans ook voorstelde ga ik voorstellen om in ieder geval de voordruk op 1 bar te zetten. Nu klinkt het vat bijna volledig hol, veel water zal er dus niet opzitten
Daarvoor moet je toch geen installateur laten komen .... laat gewoon voorzichtig wat druk af via het ventiel aan het drukvat en meet na met een bandenspanningsmeter ( autobanden ).
klopt, en vandaar de grote drukverschillen.
technieker gisteren langsgeweest, was effe schrikken: het expansievat zit gewoonweg verkeerd aangesloten: enkel op de retour van de radiatoren boven, en niet op die van de vloerverwarming beneden. Bovendien ontbreekt er een bypass op de collector pompgroepen, waardoor nu ook de radiatoren mee opwarmen als er warmtevraag is voor de vloerverwarming. Voordruk expansievat te hoog (afgelaten nu) en de ketelafstelling is fout. Je houdt het niet voor mogelijk, de aannemer (SOD) wordt vandaag ingebreke gesteld. Het wordt nog een klus om dit te repareren...
beste,
een expansievat wordt cv zijdig berekend op de waterinhoud van uw installatie teneinde bij het opwarmen van cv-water de uitzetting op te vangen. Ik ken uw installatie niet maar soms worden standaard vaten van 18 liter gemonteerd waar dit een 25 moet zijn. U kunt wel bedenken dat bij een te klein vat de werking op een bepaald punt stopt en de druk in de installatie zich opbouwt. Bij afkoeling vermindert die terug en zo gaat dit telkens op en neer . Verkijk u niet op het schudden of tikken op het vat want dit kan een valse indruk geven.Een meting van de voordruk dient u te doen bij een koude ketel (net als bij plaatsing van het vat). Meten bij een warme ketel zal een bedrieglijke hogere voordruk geven. Hou er toch ook rekening mee dat een drukmeter geen eeuwig leven heeft er er best wat vuil in kan terecht komen . Daarom voorzie ik altijd 2 meters ( eentje zit standaard in of op de ketel ,de tweede op de euroconsole bij het vat ,ontluchter en veiligheidsklep).
Plaats trouwens NOOIT een afsluitkraan voor een expansievat. Als een of andere onverlaat zonder kennis deze dichtdraait en het betreft een expansievatconsole met veiligheidsgroep bijgemonteerd, dan zult u pas voor joker staan. Er bestaan tegenwoordig afsluitkleppen van 3/4" met koppeling (standaard op euroconsole ),speciaal om vaten te vervangen zonder water af te laten.
Noem mij misschien ouderwets maar ik heb nog een resem klanten met een open expansievat op zolder ,de veiligheid is een overloop naar de dakgoot. Die hebben hydraulisch nooit problemen en altijd constante druk.
Plombier,
Wat je verteld is onjuist.
De meting van de voordruk dient te gebeuren bij drukloze installatie, koud is niet voldoende. Als de druk op de installatie hoger is als de voordruk, dan meet je op het expantievat de installatiedruk, of de ketel nu warm of koud is. Trouwens, als het expantievat goed werkt zal er weinig verschil in druk zijn tussen een koude en warme installatie.
Er kan perfect een afsluiter geplaatst worden op het expantievat. Maar dan enkel op het expantievat en niet op de veiligheidsklep. Hendel wel altijd afnemen.
Wat die open expantievaten betreft. Die zal je vrijwel enkel aantreffen op installatie's waar de ketel al lang had moet vervangen zijn. Een open expantievat heeft veel nadelen, zoals constante zuurstoftoevoer. De reden waarom de meeste van deze vaten vervangen worden door drukvaten is dat ze ofwel gaan lekken, of de buizen dicht komen te zitten. Zijn het gietijzeren radiatoren met een gietijzeren ketel, dan zijn er niet zoveel problemen te verwachten. Een plaatstalen ketel, en zeker een wandketel in combinatie met een open expantievat is vragen om miserie.
Plombier, ik weet niet hoe oud u bent en waar uw werkingsgebied zich bevindt.Maar als gepensionneerde cv man kan ik u wel meegeven dat ik einde loopbaan geen resem klanten meer tegenkwam met een open expantievat. Ik ben het eens gaan opzoeken en heb ze onmiddellijk gevonden daar ze in het computerbestand direkt opvielen: ze waren namelijk rood onderlijnt en het waren er juistgeteld 2 . En die eigenaaars hadden allen een gezegende leefttijd van 90 jaar en ouder.
En het is zoals Lacroix opmerkt meting expantievat dient te gebeuren bij een DRUKLOZE installatie. En over de smurrie die uit de buizen en radiatoren komt bij ketelvervanging waar er nog gewerkt werd met een open vat gaan we maar zwijgen
plombier
ik kan m'n twee collegaga's allen maar bijtreden. maar ik neem aan dat jij oook al 20 jaar met pensioen bent? al haalden wij zelfs 20 jaar geleden alle open vaten weg. klopt dat je een constante druk heb, behalve als ie met zo'n weer als de laatste weken bevriest, is al wel meer gebeurt.
een expansievat kan je probleemloos meten met een warme ketel, je moet het vat toch loskoppelen van de installatie en drukloos maken. daarbij plaats je altijd een of andere vorm van afsluiter, kan met een kapventiel, maar net zo goed met een kraan waar je de hendel afhaalt. speelt gen rol wat, als je maar de mogelijkheid voorziet deze af te koppelen.