advies gevraagd - houthaard die op centrale verwarming aangesloten wordt in laag energiewoning. Niet eenvoudig!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We bouwen een laag energiewoning (B-B) in Luxemburg. De ruwbouw is reeds klaar en we leggen dezer dagen het dak erop. We zouden graag een houthaard installeren die op de CV aangesloten wordt en ik laat me graag door het forum adviseren alvorens te beslissen.

Ons huis is als volgt opgebouwd

- laag energiewoning(B-B) waarop blower test uitgevoerd wordt
- vloerverwarming in hele huis (de maximum temperatuur is 35 graden;gemiddelde delta T is 5 graden)
- de technische berekening gebeurt op basis van een totale woon oppervlakte van 230m² op basis van volgende structuur grond: energiebehoefte volgens studie bedraagt 16,7kw
- geothermisch warmtepomp met 3 verticale boringen van 77 meter elk
- zonnepanelen op het dak
- citerne van 1500 liter (pufferspeicher) waarop zonnepanelen en haardvuur aangesloten worden
- mechanische ventilatie systeem D
- de houthaard is er voor de gezelligheid maar ik wil trachten de warmte te recuperen
- de haard wordt in de salon geinstalleerd
- de houthaard moet weinig warmte aan de salon afgeven, wegens gevaar voor oververhitting
- we hebben een muur van 2,4 meter ter beschikking voor de haard te installeren
- aangezien we een lage energiewoning hebben, moet de houthaard zijn zuurstof niet uit de leefruimte, maar uit de kelder halen (raumluftunabhängig)
- De verdeling per kamer voor de vloerverwarming voor de leefruimte/bibliotheek/eetkamer (alles één ruimte) op basis van 20 graden is 5014 watt ((((In deze kamer komt het haardvuur))))))
- het koelingsvermogen van de vloer bedraagt 8kw

Ik ben nu op zoek naar een houthaard die op de CV aangesloten wordt.

Het model dat ik momenteel gevonden heb en dat geschikt lijkt is de Spartherm Mini Z1 H20 XL.... Vermogen is 10 kw maar hij geeft bijna 8kw af aan de cv.

Heeft iemand ervaring met zulke systemen? Waarop die ik te letten ?

Reacties

Degelijke kachels met cv aansluiting kan je vinden op http://bauweise.net.

Mon

link werkt niet....

Hallo ,

Hier een vb van zo een installatie .

Kachel geeft 10kw waterzijdig en 3 kw ruimtelijk.

Real time te volgen ( regelmatig klikken op " Data Vernieuwen "

http://users.skynet.be/zonnigruisbroek/pagina3.html

Mvg

Beste Celcius

een houthaard is toch geen open haard?

eddy

Dankjewel Dirk, ik ben zojuist thuisgekomen, kon niet eerder antwoorden.

Mon

 

We hebben uiteindelijk een iets ander model van Spartherm gekozen alhoewel de Mini Z1 H20 wel technisch zeer ok was maar een zeer klein venster had (en hoger dan breder) Uiteindelijk kozen we bij dezelfde leverancier  de Spartherm Varia 1V H20 XL met liftdeur. Deze heeft een vensterglas dat er meer uit ziet zoals we van een houtkachel verwachten. 

Deze CV houtkachel staat inmiddels in de woonkamer en haalt zijn lucht vanuit de kruipkelder ook omwille van de mechanische luchtventilatie (D) en het vermijden van onderdruk in woonkamer. Het is dus ruimtelucht onafhankelijk.

Deze cv houtkachel geeft zo'n 3,5 to 5 kW af aan de woonruimte volgens leverancier. Is meer dan genoeg, hopelijk niet teveel

Heeft een rendement van meer dan 80%, wat me zeer degelijk lijkt. Ook heeft het een ingebouwde warmtewisselaar, zoals aanbevolen op dit forum

Het heeft een watervat van bijna 50 liter dat verwarmd wordt. Deze geeft via een pomp zijn warmte (tussen 10 en 18kW volgens leverancier) af aan het 1500 liter grote buffervat in de kelder. 

We hebben het laten installeren door onze verwarmingsinstallateur (ziet er goed geisoleerd uit) . Er zijn  een aantal sensoren die problemen kunnen detecteren en verhelpen (moet mij nog verdiepen op details hiervan). Oververhitting moet op die manier uitgesloten worden (heb volgende week technische briefing installateur)

Ik zie twee nadelen: 1) warmtewisselaar moet maandelijks gepoetst worden (ziet er gecompliceerd uit - moet uit elkaar gehaald worden) anders verstopt ie 2) telt niet meer voor mijn energieefficientie berekening aangezien het niet als een permanente verwamringsbron bekeken wordt itt pellet kachel, maar dat is nu eenmaal regelgeing in Luxemburg). Is flauw.

Voordeel in ons geval is dat ik er het volledig huis kan mee verwarmen (vloerverwarming) en op die manier de geothermische warmtepomp kan laten rusten. Dat gaat mijn geschat stroomverbruik serieus laten dalen, hoop ik.

Ik weet nog niet hoe het zich combineert ism de zonneboiler ?

Wat ik ook nog niet weet, is of ik het vloerverwarming circuit in de woonkamer (op voorhand) zal moeten uitschakelen om oververhitting te voorkomen..ik veronderstel dat  termostaat in de woonkamer de VV wel zal uitschakelen, maar dat duurt dan nog een paar uur eer dat effect heeft. Iemand hier ervaring mee ?

We hebben vorige week het systeem voor de eerste keer getest, liep perfect. Volgende week nemen we het in gebruik. Alle advies en tips zijn welkom.