advies vloeropbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

deze zomer begonnen aan HSB van +_ 40m2 op een bestaande betonplaat. Aangezien de betonplaat een sterke helling had en ik beperkt in tijd zat heb ik de keuze gemaakt om eerst fundering te doen met ringbalk in beton en eerst de houtskelet op te trekken.

Nu wil ik mijn vloeropbouw doen en wil ik graag wat tips van jullie. De bestaande betonplaat (ongeveer 8cm dik) moet een uitvulling krijgen van min 5cm aan de ene kant en 25cm aan de andere zijde. Bij een gekend chape en isolatiebedrijf uit Ternat zeggen ze dat dit mogelijk is met een gewapende chape. heb offerte, is betaalbaar. Vraag hierbij is, droogtijd aan de lange kant? Bouwdrogers gebruiken?…..

Bestaat er echter methode, ik denk even luidop, bv. uitvullen met aangetrild zand en bv isolatieplaat van 2tal cm met daarop een chape die minder dik is? Welke isolatieplaten komen in aanmerking (er komt keuken in die ruimte).

bedankt om even mee te denken,

Jeroen

Reacties

Dag Jeroen,

Minimale dikte van chape is 5cm. Hiervoor mag je een droogtijd van 5 weken tellen en per cm dikker een week extra. Dit tot 8cm (8 weken dus). Is je chape dikker dan 8, gaat het trager. Vocht moet immers door een steeds dikker pakket emigreren. Je spreekt dus over minstens 25 à 30 weken om een door en door droge chape te krijgen. Los van het feit dat dit natte vingerwerk is, wil ik je wel volgene tips meegeven.

- Een chape van 5cm dikte overal te plaatsen. Let wel, in 5cm best geen leidingen inbouwen omdat de kans op scheuren, breken van je chape aanzienlijk vergroot (dikkere chape nemen) .

- Ik neem aan dat de betonplaat op de volle grond ligt. Voorzie hier isolatie op, neem dan wel isolatie die geschikt is om te gebruiken onder chape. Best op te vragen bij bouwhandelaar of isolatiehandelaar. Ev argexkorrels (in bulk of zakken) kunnen ook. Spuiten van pur en/of schuimbeton kan ook. Vraag wel altijd wat de maximale diktes zijn die voor elk product gebruikt kunnen worden om latere zettingen te voorkomen.

- Uitvullen met zand of chape. Kijk zeker naar het extra gewicht dat je toevoegd, kan je betonplaat van 8cm dit aan?. Zand of chape weegt gauw per cm dikte 16kg/m² (25cm*16kg/m² = 400kg/m²!!)

- Indien er bv tegels op de chape komen, hoef je niet te wachten tot deze helemaal uitgedroogd is. Dit is enkel voor vloerbekledingen zoals parket, lino, kurk. Je kan dit testen met een vochtmeter. Doch resultaten van de speedy moisture test zijn betrouwbaarder en aan te bevelen als er twijfel is.

- Alternatief in droogbouw ev te overwegen?

Met vriendelijke groet,

Jeroen

Jeroen,

je spreekt in je titel over vloeropbouw en in je post enkel over chape.

Ik hoop dat die minimum van 5 cm niet de volledige vloeropbouw is?

Is er reeds isolatie voorzien?

Waar plaats je je leidingen?

Welke vloerafwerking wil je?

Beste Robin,

de bestaande beton ligt in helling ; aan ene zijde heb ik 10 cm , aan de andere heb ik 30 cm om uit te vullen. Mijn kabeles gaan via plafond, mijn cv leidingen kunnen via 'diepste' stuk. Zoek naar vloeropbouw die niet volledig in chape moet. Egaliseren met zand/Argex/alternatieven..... +welke isolatie en dan chape en tegels.

groet,

 

jeroen

merci

Ik zou dan eerder werken met isolatieplaten. Maar deze dan wel plat leggen en de schuinte telkens opvangen met (gestabiliseerd) uitvulzand.

Als je extra zeker wil zijn kun je dat zand ook wat stabiliseren door er wat cement door te mengen. Het is dan eigenlijk zoals het leggen van grote tegels op een schuine ondergrond. Alleen zal je nooit meer dan de dikte van een isolatieplaat uitvlakken met zand.

Is wel veel werk, maar moet lukken. Maak dat je bovenste laag één effen vlak is, zodat er geen verschillende spanningen in je chape komen. Dus aan de ene zijde 4 cm isolatie, aan de ander zijde 25-26 cm. Misschien aan de dune zijde werken met resol-platen, en vanaf dat je aan 12 cm zit misschien verder doen met EPS of XPS. Of enkel de bovenste laag (4 cm) in Resol en de rest XPS. Of alles in resol kan ook natuurlijk.

Ik zou op het dunste deel beginnen en met een koord werken (uitpassen), net zoals je een vloer legt. Maar wel maken dat je isolatieplaten overal egaal ondersteund zijn met zand hé.

Je zou de grootste dikte kunnen uitvullen met EPS-blokken, los van elkaar te leggen, zodat er chape kan tussen zakken. Bovenaan af te werken met een gewapende chape. Het niet-aansluitend zijn van de blokken, maakt dat je geen risico's hebt van een verschil aan druksterkte tussen de zones die wel en die niet van isolatie voorzien zijn. Google even op 'Pirotherm': een uitvulsysteem in principe bedoeld voor platte daken, maar het principe zou hier perfect kunnen worden toegepast.

als je werkt met resol (beste isolatiewaarde, lambda=0,020) niet vergeten een PE-folie (heldere bouwplastiek) erbovenop te voorzien zodat er geen vocht van de bovenste chape bij kan. Want in tegenstelling tot EPS en XPS is resolhardschuim vochtgevoelig.... Soms legt men onder de resolplaat ook een PE-folie: hangt af van de vochtigheid van de bodem of je die wil...
.
lambda van XPS = 0,030 (sommige merken zelfs tot 0,035) en van EPS= 0,035 tot 0,040 (afhankelijk van merk)

Ik zou het geheel egaliseren met glasgranulaat en daarop werken met vloerisolatieplaat (vb EPS of resol).