Afmetingen tengellat bij celit 4d? luchtspouw tussen muur en celit 3d?
1) Om niet hoger uit te komen dan een naastliggend dak, zou ik tengellatten van 15mm hoogte moeten gebruiken op de celit4d? Is dit gebruikelijk? 2) Wat gebruik ik best om de celit 3d tegen de wanden te bevestigen? Volstaat het deze enkel te vijzen of te nagelen? Er komt enkel een facade steen voor, geen houtafwerking.
Reacties
Tom,
Dunne tengellatten zijn in vlaanderen gebruikelijk, maar volgens mij zeker niet de beste keuze.
Ook het bevestigen van de panlatten is niet zo makkelijk bij dunne tengellatten.
Het pakket "celit,tengellat,panlat" is al vlug 60 mm ... je hebt hiervoor dan nagels nodig van 100 mm (of meer), waardoor de tengellatten en panlatten makkelijk splijten.
Ik ben voorstander van dikke tengellatten vb 30 mm of meer, waardoor er een veel betere ventilatie mogelijk is onder de pannen/leien.
Je kan de tengellatten met lange nagels of schroeven aan de kepers bevestigen, en de panlatten met kleine (ook veel dunnere) nagels bevestig je dan alleen aan de tengellatten.
Groeten,
Dirk
Ik weet dat hogere tengellatten beter zouden zijn voor de ventilatie maar in principe kan een 15mm lat wel gebruikt worden op celit?
Voor de celit 3d tegen de wanden: hoeveel luchtspouw moet er minimaal overblijven tusen de buitenmuur en de celit?
Is 2cm genoeg?
Mvg,
Tom
De spouwbreedte is vooral afhankelijk van de ruimte die nodig is om de spouwhaken te laten buigen bij verschillende uitzetting van houtskelet en baksteen gevel. Ik weet echter ook niet hoeveel hiervoor nodig is.
Mvg, Marc
Met welke materialen wordt een celit plaat best tegen een wand bevestigd?
Plaats je hier ook een tengellat over voor de stevigheid? of bestaan er nagels of vijzen met koppen die breed genoeg zijn om de plaat "vast" te houden?
Mvg,
Tom
Omdat de helling van de kapellen maar 18 graden bedraagt zou ik nog een delta vitaxx over de celit plaatsen...
Plaats ik deze direct op de celit of plaats ik eerst stoflatten op de celit, daarna de delta en dan uiteraard de panlatten?
Mvg,
Tom
Dag TomDi,
Ik weet niet of je hier nog wat aan hebt, maar panlatten direct op de folie is géén goed idee. Zo creëer je bij elke panlat een gootje waarin water kan blijven staan, bovendien hou je onder de pannen nog weinig of geen ventilatie over. De folie komt dus in principe rechtstreeks op de onderdakplaat (best een folie die dampOPENER is dan de onderdakplaat), daarop de stof-/tengellatten en dan de panlatten. Zo kan water dat onder de pannen terecht komt tóch weg.
Groetjes,
Frank