afscherming formaldehyde- en fenoldampen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort maken wij een uitbouw aan het huis, in eigen beheer. Daarbij moeten wij rekening houden met mijn overgevoeligheid voor fenol en formaldehyde. Voor de dakbedekking hebben wij de keuze tussen gasbeton en een houten beplating, waarbovenop isolatie en de afdekkende laag. Tegen de eerste optie zie ik op vanwege de moeilijkere hanteerbaarheid van het grootschalige materiaal. De tweede optie heeft dit bezwaar niet, maar onbehandeld hout aan de binnenzijde van de woning geeft voor mij ziekmakende dampen af. Kan de binnenzijde van dit hout met een goede afdichtende verf (alkydhars) bewerkt worden of moet dit hout kunnen blijven ademen?

Reacties

 Ik heb aan de binnenkant van mijn dak Spano Naturspan HS gebruikt... fomaldehyde-arme platen. Misschien is dat voor u bruikbaar.?

(de reden dat ik hiervoor gekozen heb is : laag formaldehyde-gehalte, vochtbestendig en genoeg sterkte)

de formaldehyde vrije/lage platen bestaan dus zou je (zeker met enige gevoeligheid voor fenol en -hyden) daar voor moeten kiezen.

als je nog enige angst zou hebben voor andere dampen (VOS dampen) moet je misschien eens verder kijken voor gipsplaten voor dewelke de fabrikant claimt dat ze VOS in grote mate neutraliseren...

Mag ik vragen hoe onbehandeld hout aan de binnenzijde ziekmakende dampen kan afgeven?

Over welk hout spreek je dan?

 

Gewoon hout bevat van nature ook formaldehyde, maar dat is zeer weinig.

En er bestaan ook OSB platen met zeroformaldehyde toevoeging (bijvoorbeeld van Norbord in Genk - verkrijgbaar bij o.a. ecomat)

walter

er zijn mensen die erg gevoelig zijn aan b.v. terpenen, en dan kan je vers hout wel vergeten.  die gaan er mettertijd wel uit, maar dat vraagt ook weer tijd.

maar de bouwvrouw haar oplossing met alkydharsen, daar stel ik toch ook men vragen bij.

hans d

Alkydharsen zijn harsen die gestookt worden uit olien zoals lijnolie, soyaolie, koolzaadolie, enz...

Het is gekend dat vernis en verf op basis van zuiver alkydhars vrij veel stoffen (niet alles!) kunnen afschermen. Veel hangt af van de aard en grote van de moleculen die moeten tegengehouden worden, maar ook van de aard van het alkydhars (er zijn héél veel verschillende soorten alkydharsen...).

 

Fenolderivaten tegenhouden is mijn insziens geen probleem (die kunnen volgens mij niet door het alkydhars)

De kleine formaldehyde-moleculen is volgens mij problematisch, je zal ze wel kunnen afremmen maar niet absuluut tegehouden met een alkydharsproduct.

 

Ter volledigheid:

Ik ken maar enkele specifieke toepassingen waar een onderzoek gedaan is naar de barrièrewerking of de doorlaatbaarheid van alkydharsprodukten. Reden: Het marktaandeel en/of het toepassingsgebied is meestal te klein.

Als barrière bv. tegen het doorslaan van inhoudstoffen van hout (typisch voorbeeld het tegenhouden van het rood pigment in Paddouck) of om roet of teerdoorslag tegen te houden waarmee een bouwmateriaal mee gecontamineerd is.

Omgekeerd: Op doorlaatbaarheid (micro-diffusie van water) doet men bv. wel regelmatig standaardtesten ( de relatief kleine water-moleculen kunnen bij bepaalde alkydharsen nog door de film).

 

Als sterker remmende alkydverf kan je een alkydverf nemen waar bv. een vrij grote hoeveelheid natuurlijk microtalk in verwerkt is. De schubvormige poederdeeltjes vormen een barrière tegen doorgang van relatief veel kleine moleculen.

Als je echter zo gevoelig bent moet je ook nog opletten of je tegen de geur of uitwaseming van drogende olie en olie-alkydhars tegenkan op het moment van de applicatie en de eerste dagen erna. 

Idem voor het solvent, zelfs onschadelijk natuursolvent (want die bestaan ook, en sommige mensen zijn zelfs daar allergisch voor). 

 

 

Ik zou ook aanraden om houtsoorten uit te zoeken die zo weinig mogelijk geur afgeven, waarbij ik denk aan beuk of Finse berk.

Misschien kan je ook info bekomen bij het Nationaal Instituut voor de Houtnijverheid.

Indien je persé een hout-laminaat (triplex, multiplex...) wenst of  nodig hebt kan je ook pogen om info te bekomen bij de fabricant ervan (ik denk bv. aan Bruynzeel Nederland omdat die ook platen hebben die met epoxy verlijmd zijn).