Alfamix: voorschakel-apparaat voor wasmachines
Dag allemaal
Ik heb zojuist info gekregen over een voorschakeltoestel voor een wasmachine. Hierop dient een warmwaterleiding aangesloten te worden en de gewenste temperatuur ingesteld. Dit zou dan een energiebesparing moeten opleveren (Electriciteit is per Kwh duurder dan gas/stookolie). Optimaal is het dan natuurlijk om je warm water al voor te verwarmen met een zonneboiler.
Heeft iemand al ervaring met dit toestelletje? Als ik het goed begrijp zou dit ook gebruikt kunnen worden voor de afwasmachine. Heeft die echter juist niet koud water nodig om z'n droogproces op gang te krijgen...?
Alvast bedankt voor jullie bijdrage
Groeten
Ruben
Reacties
Hallo,
Onze afwasmachine krijgt gewoon water rechtstreeks uit de boiler (wel ervoor zorgen dat de afstand boiler-wasmachine niet te groot is, anders verspil je gewoon warm water (stilstand in de leiding), en is het sop de kool niet meer waard).
Water is wel maximaal 60 graden warm.
Doen we al 3 jaar, zonder problemen.
Over een wasmachine kan ik niks vertellen, die krijgt bij ons gewoon koud water.
Groet,
Guy
Ruben,
kijk eens hier: http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1020338908&first=&last=
of zoek op aquamix op het forum (wasmachine is ook een goede zoekterm).
Voor afwasmachine is er geen probleem: gewoon op de warmwaterkraan aansluiten (of je moest een toestel zonder thermostaat hebben, maar die zijn de laatste 30 jaar toch niet meer gemaakt denk ik). Verschillende toestellen hebben zelfs een stand waarbij ze niet zelf gaan bijverwarmen.
Walter
Hallo
Ik voeg voor alle duidelijkheid het foldertje bij.
Groeten
Ruben
Dag Walter
Bedankt voor de tip. Er staat inderdaad al heel wat op het forum.
Groeten
Ruben
En wat doe je dan als je op een lagere temperatuur wil afwassen?
Onze vaatwasser heeft een programma voor 30°.
En zeker bij wasmachines moet je hiervoor opletten, of uw wollen truitjes zullen er misschien ietjes kleiner uitkomen.
ik bedoel natuurlijk als je de toestellen rechtstreeks op de boiler aansluit.
me,
afwassen wil je echt niet op een lagere temperatuur doen (ik ben toch nooit iets tegengekomen dat ik niet te warm mocht afwassen).
Om te wassen is dat natuurlijk wel belangrijk: bij de toestellen voor de wasmachines kan je instellen welke de temperatuur is-je sluit ze dan ook aan op een koude en warm water kraan. Daarnaast hebben ze ook timers (is het meervoud?), die er voor zorgen dat je voor het spoelen van de was geen warmwater gaat gebruiken.
Walter
ruben,
wij gebruiken ruim 4 jaar dergelijk toestel : je meot ook koud water aansluiten en voor vaatwas heb je dit niet nodig, gewoon aan de warm water leiding aansluiten, doen wij ook al 4 jaar en ja wij hebben zonnepanelen
Allen,
En andere zoekterm kan zijn HOTFILL. De wat luxere machines zijn hier op aangepast.
Zij hebben magneetkleppen die de hogere water temperatuur aankunnen. En een programatie die temperatuurgestuurd is en niet in tijd. Anders zou het waswater zelfs aan de kook kunnen geraken.
Derhalve is bij HOTFILL de bedrijfsduur merkelijk korter per cyclus.
Het gememoreerde apparaat is niets anders dan een thermostatisch mengventieltje, ten einde de temperatuur te begrenzen ifv (wat een mooie Vlaamse afkorting! En niet te verwarren met ivf)de opname capaciteit van het afnemende apparaat.
Voor gepaste vaatwassers absoluut overbodig, kan direct aangesloten worden. Bij kledingwasmachines kan het zijn nut bewijzen. Een direct hoog aangevoerde watertemperatuur is niet de meest ideaale opmaat voor het uitlogen/ in dispersie brengen van het aangekoekte vuil. Denk hierbij aan eiwitten in rauwe toestand. Het vuil bakt dan vast.
Dit werkt zeker met de huidige, niet op het HOTFILL gebaseerde wasmiddelen eerder nadelig in wasresultaat. Zij zijn weliswaar gebasseerd op lage waswater temperaturen (enzymen e.d.), echter wel met een geleidelijke opwarming van het waswater.
Groet, CP
O ja, nog ff vergeten!
HOTFILL komt van die keuken boilertjes onder het aanrecht, kleine energetische draken!
Dat begrepen de fabrikanten ook, en daarom werd gepropageerd om hun toepassingsgebied te beperken tot het opvangen van het gedeelte koude leidingwater tussen een meer ecologisch verantwoorde warmwater- verwarmer dan waar die dingen eerst voor in gezet werden.
Enne, dat een vaatwasser voor zijn droogproces koud water nodig heeft, das me toch natuurkundig al een hele rare...
Wederom gegroet, CP