Algemene info nieuwbouw houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Greetz All,

Ons bouw avontuur gaat stilaan beginnen, donderdag een eerste afspraak met de architect, maar ik zit met een aantal vragen. We gaan sowieso voor een LEW houtskeletbouw maar dan?

De opbouw van de houtskeletbouw lijkt mij duidelijk afwerking (baksteen+spouw of hout of eternit) - celit - 18cm cellulose - vezelplaat - leidingspouw - gyproc of fermacell maar is het aan te raden om de leidingspouw te isoleren?

Qua verwarming, wat is aan te raden? Warmtepomp vs condensatie ketel vs houtpeletkachel vs ...? En wat met warm water?

Wat zijn de dingen waar we op moeten letten aan moeten denken? etc...

Greetz,
Boyke.

Reacties

 Leidingspouw zou ik zeker isoleren. De ruimte is er, dus waarom niet van isolatie voorzien, het is gemakkelijk 4cm.

 

Wat van verwarming? Wacht eerst tot het plan wat meer definitief is zodat je een warmteverliesberekening kan maken want anders weet je niet welk vermogen je nodig hebt. Daarna ga je moeten uitmaken of je voor een hernieuwbare energievorm wil gaan of niet. Condensatieketel op gas zal zowat het goedkoopst zijn, wil je een pelletketel of WP zal je wat meer budget moeten uittrekken.

 

 

tip: leg tegen de leidingspouw een OSB van 15 mm en dan een gyproc, als je dan ooit iets wil ophangen heb je tenminste iets om in te vijzen...

 

als ik zo lees dat je de leidingsspouw moet isoleren, dan nog een osb ertegen en dan nog een gyproc, vraag ik mij af of het sop de kool echt wel waard is.

 

Heb je echt een leidingsspouw nodig ?

Ik heb in mijn zelfgezette LEW HSB in ieder geval geen leidingsspouw nodig gehad.

wandopbouw  : eternit gevelvbeklding, celit , 18cm dragende balken,osb 18mm , gyproc of schrootjes.

We hebben dit als volgt opgelost :

- zo veel mogelijk leidingen langs binnenmuren (idem voor stopcontacten en schakelaars)

- cv, san water ook zoveel mogelijk via binnenmuren en als het echt niet anders kon via de chappe (ik ben zowieso geen fan van veel in de chappe te stoppen : teveel breekwerk als er iets mis loopt)

- als het echt niet anders kon : dlp-lijsten en stopcontacten in opbouw.

 

Ik weet dat het puur estetische voor veel mensen prioritair is, maar als je bekijkt welk werk je kan uitsparen door geen leidingsspouw te voorzien .

Lijsten zitten toch meestal verborgen achter zetel, kast , bed end.

voor een leidingspouw gevolgd door OSB en dan gyproc kan je misschien beter ineens 1 plaat fermacell zetten. Dat is maar 1 keer werk en die plaat is minsten zo goed om in te vijzen als de OSB achter de gyproc.

Met pluggen dan. Ik vijs gewoon alles wat ik wil vast zonder voor te boren :)'

Rekken, planken, lampen, enz. 

Zou eens willen zien of een hangwc blijft hangen aan die fermacel. Die van mij blijven wel hangen :)'