Appelboom bis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Klopt volgende stelling over (appel-)bomen?

Wanneer een boom in de directe nabijheid van een huis staat kan deze op termijn de funderingen doen verz(w)akken doordat deze het vocht uit de ondergrond wegtrekt.

Geldt dit voor alle bomen? of hangt dit af van het soort boom?

groeten,
Wim

Reacties

Dit heeft niets te maken met het feit of het om een appelboom gaat, zelfs niet om een of andere boomsoort, maar met het feit dat (grond)water onttrokken wordt aan de bodem. 

Sommige grondsoorten zwellen (klei, leem) als ze nat zijn en krimpen bij het drogen (zie barsten in de kleigronden en leemgronden in de zomer). Daarnaast is het mogelijk dat bi jhet onttrekken van het water, holle 'ruimten' in de bodem onstaan. Deze kunnen bij gevolg samengedrukt worden en of verzakken. 

In droge periode kan een boom dit wat verergeren, maar meestal niet in die mate dat het leidt tot problemen. Immers in de winter wordt zwelt die bodem weer. Maw zonder die boom zou het wellicht ook al gebeuren tijdens die droge periodes. Daarenboven is het zo dat de bodem onder naaldbomen veel droger is dan onder loofbomen. Dit heeft oa (er zijn nog oorzaken) te maken met het feit dat naaldbomen in de winter hun naalden niet verliezen en dan ook water verdampen. Naaldbomen hebben echter een meer oppervlakkig wortelgestel dan loofbomen waardoor vooral de toplaag droger wordt. 

Nu, vergeet niet dat een boom al heel dicht bij een huis moet staan (0.5) om zijn fundering te doen verzwakken. Zo dicht zelfs dat de boom en de takken tegen het huis komen. Het wortelgestel van een boom op 3 m afstand strekt zicht in een circel uit, wat betekent dat slechts een zeer beperkt deel tegen de fundering komt, en meestal gaat het dan nog om de dunste wortels.