Asbestkartonplaten? in bijgebouw

Hallo,

In mijn bijgebouw (gezet in 1966 door een vorige eigenaar) zitten volgende onderdakplaten

tegen de balken getimmerd (zie bijlage)

Nu vrees ik ervoor dat ze asbest bevatten ?

Herkent iemand deze plaat ?

Reacties

ken ik niet.
Zou het laten onderzoeken voor je er iets gaat doen.

Ik heb er een vlam aangehouden en de vezel blijft gloeien.

Ik ga nu proberen een stukje er van te nemen en op te sturen voor analyse.

pff.. waarom tref ik nu zo'n brol aan

Beter nu dan later.

Analyse kost circa 50 euro en je hebt binenn de week uitslag. Let er wel op om het staal in een dubbele plastieken zak wordt opgestuurd. Om het stuk springen van de zak te voorkomen, de lucht er uit laten.

Er staat nergens een markering op?

en zorg dat je jezelf goed beschermt man voordat je dingen er af gaat breken en zo.

Kijk op www.asbestshop.nl voor informatie wat het beste voor je is.

Beste, 

Als je een vlamtest hebt gedaan en de woning is van tussen de jaren 60 en 70 dan zal waarschijnlijk wel asbesthoudend materiaal zijn. Best altijd een monstername laten doen en laten analyseren. We kunnen dit altijd laten doen voor u https://asbestattest-aanvragen.be/asbestattest-aanvragen

Wist je dat het trouwens verplicht is tegenwoordig om te checken of je gebouw asbest bevat indien je het wil verkopen, verhuren of nalaten als het gebouwd is voor 2001.
Zo een attest kan je jammer genoeg niet zelf opmaken. Het moet door een professionele asbestdeskundige opgemaakt worden. Een asbestanalyse voor bijvoorbeeld uw platen eens te checken is ook mogelijk bij bedrijven als deze.

Beste,

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de mogelijkheid dat de onderdakplaten in je bijgebouw asbest bevatten. Helaas kan ik op basis van de bijlage die je hebt gedeeld geen definitieve conclusie trekken over de aanwezigheid van asbest in de platen.

Het is bekend dat asbest in het verleden veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen, waaronder ook onderdakplaten. Het is echter niet altijd mogelijk om visueel vast te stellen of een materiaal asbest bevat of niet.

Om zekerheid te krijgen over de aanwezigheid van asbest in de platen, raad ik je aan om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een gecertificeerd asbestbedrijf. Zij kunnen de platen onderzoeken en vaststellen of ze asbest bevatten of niet. Dit kan je bijvoorbeeld bij https://asby.be

Als de platen inderdaad asbest bevatten, is het belangrijk om deze op een veilige en deskundige manier te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Dit is vanwege gezondheidsrisico's die asbestvezels met zich meebrengen.

Ik hoop dat dit advies je verder helpt en wens je succes met het nemen van verdere stappen.