AWW en veiligheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In dit forum wordt veel goeds gezegd over de AWW, maar ik heb niets kunnen vinden over de inherente veiligheidsrisico's. Uiteindelijk ga je toch lucht door heel je huis blazen die je aftapt op 1 plek die toegankelijk is voor iedereen met goede en minder goede bedoelingen (pakweg een meter boven de grond ergens in je tuin). Ben ik paranoïde als ik huiver bij de gedachte dat iemand besluit er wat gas aan toe te voegen? En als zowel de voor- als achterkant van je bouwgrond grenzen aan een straat, is het dan wel een goed idee de lucht zo laag aan te zuigen (uitlaatgassen e.d.)?

Dirk

Reacties

Niemand?

Dirk,

zoals je stelt je bent idd paranoide . Al zou ik het aanzuigpunt zo plaatsen dat het op z'n minst niet publiek toegangelijk is (een flesje reukwater is er snel ingegooid...
Op welke je hoogte je best aanzuigt om zo weinig mogelijk uitlaatgassen op te zuigen kan ik je niet zeggen.
Nu ik denk niet dat dit van veel belang is: Je alternatief is je vensters op te zetten en dan komt je lucht ongefilterd binnen. Via de AWW of balansventilatie in het algemeen, zit er tenminste nog een beetje filter voor je aanzuiging.

Walter

Beste,

Voor steden is een AWW of balansventilatie in het algemeen een zegen, omdat verse lucht kan genomen worden vanuit tuin of andere plek waar de lucht zo zuiver mogelijk is.

Ik heb ook al gehad dat "de boer" weer aan het stoken was én zodoende mijn hele huis naar de rook stonk.

Algemeen wordt aangenomen dat ventileren met "vervuilde" buitenlucht beter is dan niet ventileren.

Jeroen

Rond de aanzuigopening kan je ook een 'geurtuintje' aanleggen met wat planten en kruiden die je graag ruikt (lavendel, thym, citroenmelisse, enz...). En om terug op het initiële onderwerp te komen : waarom zou je aanzuig niet verscholen mogen zijn tussen de planten, je moet toch maar af en toe de filter reinigen en het condensputje inspecteren ?

Wout

Een gelijkaardige opmerking: door de hoge energieprijzen en de nakende winter valt het eens te meer op hoe hard het weer naar houtkachels/allesbranders stinkt dezer dagen. Ik wil bouwen met een balansventilatie doch ik wil geen rook in mijn huis.... Graag hahd ik de vraag gesteld wat hiervoor de praktische oplossing is/kan zijn. Wie heeft hier ervaring mee, of moet je dat er maar bijnemen?

Peter

Peter,

Mijn auto meet de kwaliteit van de buitenlucht. Wanneer ik achter een diesel of vrachtwagen rijd, gaat de luchttoevoer toe.

Iets gelijkaardigs voor de ventilatie?

Probeer de lucht laag bij de grond aan te zuigen; schouwen staan meestal op het dak. Bij mistig weer?

Bij het openzetten van een raam, komen die vieze geurtjes ook binnen.

Toch meer voor dan nadelen die balansventilatie.

Jeroen

hallo

Ik ben een rij huisje aan t renoveren en zal op t einde van mijn tuin een boske planten om me in mijn eigen stookhout te voorzien en op t einde van mijn bosje zal ik enkele sparren zetten en denk er aan mijn lucht daar van tussen te zuigen. (zo zuig ik frisse lucht aan met wie weet een denne guertje).

Je kan een buis leggen langs de muur, en die stopt terhoogte van de goot, je zorgt ervoor dat het eenzelfde type buis is als je afleider. En als je de grond warte wilt gebruiken laat je de buis onderdegrond gewoon effe een ommtetje maken, of als je geen tuin hebt en de vloerplaat nog niet is gegoten laat je die onder je huis of terras, binnenplaatsje lopen. Alles is mogelijk, gewoon effe origineel proberen te denken.

sucses