Badkamer boven slaapkamer op houten vloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag,

Onze plannen van ons nieuw huis zijn bijna af.. Het wordt een strobalenbouw met de slaapkamers half in de grond gebouwd.
Boven één van de slaapkamers is er een badkamer. Nu heb ik schrik dat de afvoerleidingen van wc/douche/lavabo/wasmachine hinderlijk gaan zijn in de de slaapkamer.
De vloer is circa 30 cm dik en wordt opgevuld met een mengsel van stro en leem.

Zijn er mensen die een gelijkaardig probleem voor hebben? Hebben jullie al dan niet problemen door geluid?

Of zijn er enkele preventieve maatregelen te nemen, zoals bv lokaal andere acoustische isolatie steken? Zoals?

Alvast bedankt!!

Reacties

Beste,

Om zo min mogelijk geluid te hebben zou ik geluidsisoleren met pavaflex houtvezelisolatie (dit uit het milieu oogpunt). Dit is een goed product maar heeft als nadeel dat het behoorlijk veel stof geeft bij de verwerking. De norm is hier minimaal 80% van de te isoleren ruimte te isoleren.

Welke leidingen gaat u gebruiken? Alupex Of een ander soort?

 

Nog geen idee welke leidingen we gaan gebruiken. Zijn deze acoustische goed?

Mijn ervaring is dat je met eender welke leiding moet opletten in een lichte constructie. Ik kan niet spreken over afvoer, want die ligt bij mij in beton, maar de waterleiding die ik in een houten wand gestoken heb (ondanks het feit dat deze een zware opbouw heeft van cementvezelplaat en tegels),  maakt een zeer storend gelijd bij gebruik van douche. De aanvoerleiding van het toilet heeft dit minder, wat me doet vermoeden dat het een gevolg van turbulenties aan de kranen is.

 

Mvg, Marc

Ik heb een soortgelijke opbouw van mijn huis: houtskelet met cellulose, slaapkamers beneden en half ondergronds, leefruimtes boven. Maar we hebben er wel voor gekozen om de badkamer ook beneden te houden. De afvoer en leidingen van de keuken lopen ook door de badkamer, maar daar is geluid van stromend water natuurlijk geen probleem.
De gasten WC boven daarentegen heeft wel een afvoer en regenwater leiding die door een slaapkamer lopen. Ik heb nog overschot van 4 cm dikke massieve houtwol plaat die ik rond die leidingen ga bouwen om geluidsoverlast te beperken. Hetzelfde doe ik trouwens rond de plaats waar de wasmachine en droogkast staat, onder het deel van de trap dat aansluit op de badkamer.
 

Andere bouwers zullen misschien daar niet over nadenken maar ik heb heel erg gelet op het akoestisch comfort in onze woning.