badkamervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij behouden op de verdieping de draagvloer en gaan deze afschuren en gebruiken als volwaardige vloer. In de badkamer bevind zich eenzelfde vloer.
Tussen de badkamerdeur en de gang is er een deurplaat, ong 1cm hoger dan de draagvloer.

We hebben al 101 ideeën gehad voor deze badkamervloer, maar geraken er maar niet aan uit. Even om jullie raad vragen dus.

We zoeken dus iets wat goed tegen water kan, gemakkelijk in onderhoud is en niet (teveel) boven die deurplaat uitsteekt.

Een van de ideeën die we hadden was de vloer ook schuren en behandelen, maar is er wel iets dat genoeg bestand is tegen water voor het hout te beschermen in de badkamer. En er is natuurlijk ook een klein beetje spatie tussen de planken, gaat dat dan niet gaan lekken door der plafond?

Een ander idee was natuursteen, maar hoe dik is dat om te leggen.

Alle andere ideeën zijn welkom!

Laura

Reacties

laura

een keramische vloer onderhoud véél makkelijker dan een natuurstenen vloer, en is ook veel dunner!

Hou er wel rekening mee dat je voor een keramische of natuurstenen vloer, een zeer degelijke basis zal moeten hebben om kraken te voorkomen.

kan perfect op bv een ondergrond van gipsvezelplaat of een heel dunne  egalisatielaag.

Op een oude houten roostering? Dan moet het wel een zeer degelijke zijn.

Ik weet dat er mogelijkheden zijn, maar als je roostering niet al te sterk is, dan moet je toch wel goede maatregelen nemen. En gewoon een gipsvezelplaat lijkt me daarvoor niet echt voldoende. Ik kan me vergissen uiteraard.

 Keramische tegels zijn niet al te ecologisch... Maar bon, in 't ergste geval zijn we wel bereid toegevingen te doen als het niet anders kan.

Gipsvezelplaat etc... begint dat allemaal niet te dik te worden. ZOals ik al zei, de deurplaat is maar een kleine centimeter, en het is niet de bedoeling met enorme niveauverschillen te zitten

Ecologisch en voldoet aan jullie eisen: kurk (niet dik, makkelijk in onderhoud, kan perfect tegen water en komt helemaal niet boven de deurdorpel uit).

Helaas is de bewerking van het kurk weer iets minder ecologisch (kleuren en vernissen).

 Nog even zitten rondkijken en eventueel zouden we wel de plankenvloer kunnen behouden "as is". Nu zijn daar natuurlijk wel spaties tussen de planken en ik zou het liever vermijden dat het gaat lekken in de eetkamer :) 

Veel nieuwe houten badkamervloeren hebben een rubbervoeg. Heb dat al zitten googelen, maar geen idee of dat mogelij k is om dit zelf aan te brengen.

Qua behandeling spreekt men van oliën

Iemand al een houten vloer in de badkamer geprobeerd?

 hadden inderdaad initieel aan kurk gedacht, maar zoals je al zei zijn die eindafwerkingen nogal twijfelachtig. Ik denk er wel aan om nog wat rond te kijken, maar we moeten zowieso iets in de douche leggen ook en de echte ecologische kurk voldoet niet echt aan mijn zin voor esthetiek :)

en waarom geen linoleum, dun, sterk en (ik dacht toch) waterdicht.

Ja, het idee van Hans vind ik ook goed.

Ik heb in hert verleden reeds een toepassing van linoleum gezien waar men tot +-7  - 10 cm naar boven op de muur het linoleum geplaatst had. (In plaats van een  plint te gebruiken).

Als men de naden van het linoleum dan ook in de hoeken goed "aan elkaar last" dan heb je een perfecte waterdichte kuip waar niks door naar beneden kan sijpelen.

(Je kan dan natuurlijk ook de vraag stellen: Wat aan de deuropening???).

Het beste is het badkamersanitair zo te installeren dat overloop van water naar de vloer zo goed als uitgesloten is.

 

Vanop de site www.marmoleum.be:
Mag Marmoleum / Marmoleum click in de badkamer geplaatst worden?
Marmoleum is een zeer duurzaam materiaal van 100 % natuurlijke grondstoffen, langdurig contact met vocht, kan het linoleum doen zwellen en de lijm week maken. Denken we bijv. aan water dat onder de vloer terecht komt bij het nemen van een bad, waarbij overvloedig water over de badrand loopt of lekken van het sanitair.
Toch zijn er heel wat gezinnen die reeds vele jaren linoleum in de badkamer hebben en ook zeer tevreden zijn. Enkele voorzorgsmaatregels die moeten getroffen worden zijn: Marmoleum laten plaatsen door een Marmoleum specialist, die kan zorgen voor perfecte lasnaden rond het bad, geen overvloedig water over de badrand laten lopen, water op de vloer steeds opnemen en de ruimte steeds voldoende verluchten. Wij raden in geen enkel geval het gebruik van Marmoleum click aan in de badkamer.

Dus toch enige voorzorgen nemen en qua kostprijs met een plaatser kan dat dus tegenvallen

er zijn vele badkamers met marmoleum.  maar het is hetzelfde als met hout, als je voortdurend met water morst, krijg je problemen.  het kan dus best, maar je moet inderdaad zorgen dat de afdichting perfect is.  maar dat is met vele dingen in de bouw zo, slecht uitgevoerd werk leidt dikwijls tot problemen.

Wij hebben ervoor gekozen de houten vloer (grenen) die er oorspronkelijk lag (bj 1930) op de schuren en met twee lagen vernis (waterbasis 3V3) af te werken.
De badkamer is nu 2,5 jaar in gebruik en er hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan.
Natuurlijk moet je geen emmers water omkieperen, maar het kan heus wel wat spatten hebben hoor. Gewoon opdwijlen en goed ventileren. We moeten wel opletten als de kids in bad gaan dat ze de badkamer niet onder water zetten :-)
Bij m'n ouders thuis is het net hetzelfde, oude houten vloer (+/- 1930) met vernis. 28 jaar in gebruik als badkamer, geen enkel probleem.
Ik vind betegelde badkamers koud en kil. 

Als hout kan opdrogen, is er geen enkel probleem.