Balansventilatie
Deze warme dagen zijn een goede test voor de effectiviteit van balansventilaties al dan niet voorzien van een aardwarmtewisselaar. We zitten in de planningsfaze van onze nieuwe woning hadden graag een paar woningen bezocht waar deze systemen geïnstalleerd zijn. Is er iemand op het forum die openstaat voor een kort bezoek?
Reacties
Ik ben ook wel geïnteresseerd om zo'n installatie 'in aktie' te voelen. Iemand in zuid-limburg voor te vinden?
Alvast bedankt,
Frank
Beste,
Het "koelend" vermogen van de AWW is eerder beperkt noemen. Momenteel blazen wij rond de 21° in de woning à 300m2 per uur.
Het belangrijkste is echter de zon "uit" de woning houden én zwaar isoleren.
Bij ons gisteren 36 graden buiten, 22 inblaas, 25 binnen MET voorlopig beperkte zonnewering.
JB
Jeroen,
Over welke raamoppervlakte (zuid) spreek je en is dit 0.6 of 0.8 glas ? Wat is zwaar isoleren in jouw geval ? 10 cm ? 20 ? 30 cm ? in de spouw ?
Bert
PS : bouwheer in spe van LEW
Jeroen,
Dank voor je reactie. In onze huidige woning (omgeven door hoge bomen) liep de binnentemperatuur vandaag op tot 30°C.
Het resultaat dat u bereikt lijkt mij dus niet zo beperkt.
300m³/uur is een behoorlijk debiet. Hoe groot zijn uw te verluchten ruimten?
Mark
Beste
Mijn balansventilatie draait nu ook op volle toeren.
Zoals jeroen zegt, eerst op en top isoleren. Vermits ik kamers onder dak heb, gelijkvloers met daarboven een klassiek zadeldak waar de slaapkamers zich bevinden was het tot vorig jaar boven quasi niet te doen. Heb afgelopen winter 30 cm isofloc gestoken en heb een balansventilatie geplaatst en nu is het boven beter dan beneden. Op de slaapkamer was het ongeveer 24 a 25°. Voor te slapen geen probleem. Wij hebben afgelopen nacht nog een licht deken nodig gehad anders wordt het te fris.
Op m'n gelijkvloers in het salon( zuid gelegen) was het gisteren piekt° van 27°. Om te zitten en tv kijken etc geen probleem. In de andere gelijkvloerse kamers mag je er 1 a 2 graden afdoen
Ik heb beneden relatief veel glas op het zuiden met K= 1.9 .
Andere jaren moest ik een ventilator plaatsen om niet te zitten zweten in m'n zetel.
M'n balansventilatie draait nu op volle toeren via een AWW en zorgt ervoor dat ik alles kan dichthouden.
Opgelet moest ik enkel geisoleerd hebben en geen balansventilatie dan zou het nu anders zijn. Heb de test gedaan door op minimum stand te werken. In dat geval voel je de t° oplopen.
Allé m'n vrouw is dik tevreden met al de werken die ik heb gedaan. Geen gepuf en gezweet in huis met deze kempische t° van 35° en meer.
Mvg
Benny
Wij wonen in een niet geïsoleerde half-open huurwoning (bouwjaar 1963) met rolluiken, Ik doe de rollluiken volledig dicht aan de zonnekant en weer open als de ramen terug in de schaduw liggen. Nu was het gisteren 25° in de living. Begin van de week was het nog 22°, maar ik heb de indruk dat de massa van het huis opwarmt. 's Morgens tussen 7 en 8 uur zetten we alle ramen gelijkvloers open en zakt de temperatuur enkele graden. Maar kort nadat we alles weer gesloten hebben is de temperatuur alweer gestegen. Overdag houden we wel alles gesloten. 's Avonds als de temperatuur buiten later is dan 25° ztten we ook alles open en we slapen met open vensters op de verdieping.
Ik hoop dat deze aanpak samen met een afdoende isolatie in onze nieuwbouw nog betere binnentemperaturen als opleveren met dit weer.
Let op, het koelend vermogen van een AWW is ZEER beperkt. Bij buitentemp. van 34 graden vandaag blazen we in met 23;
Aangezien de binnentemperatuur ook 23 graden is is het koelend vermogen dus...
NUL kWh
Mvg Arnold
Beste,
Ons glas is 3-voudig 0,7.
Onder deftig versta ik, 15cm in vloer, 20cm in muren, minstens 30 in dak. Uiteraard goed aangebracht, luchtdicht en koudebrug vrij. (lees: niet door standaard aannemer)
Volume woning is 800m³.
Wij gaan "zonnezeilen" op de ramen. Rond de 23°c moet haalbaar zijn. (http://www.proidee.nl/shop/SID_0123456789_02_NL/F=produkt_formular/P=02_NL_HPN173740/K=02_NL_2133)
Jeroen
Arnold, uiteraard heb je geen koelend vermogen meer wanneer een bepaalde "regime"- binnentemperatuur bereikt wordt. Zonder AWW had je misschien 28°C binnentemperatuur.
Mvg
Mark
ik heb een oude woning, jaren '50, in de kempen. Er is wel een spouw maar geen isolatie, en de vloeren zijn helemaal niet geisoleerd: rechtsreeks op de zavel. Alles enkel glas, maar wel zware oude houten rolluiken. Het dak is geisoleerd met oud papier. De slaapkamers boven worden warm, tot 32°, maar beneden was het gisteren nog 24°C (buiten 39°). Wij sluiten wel overdag alle rolluiken. Blijkbaar warmen onze volle bakstenen muren zeer traag op, en een vloer rechtstreeks op de zavel geeft dagenlang koude af. (helaas ook in winter). Wij zijn van plan alles goed te isoleren, zeker de vloeren, maar als ik alle temperaturen lees van supergeisoleerde huizen, dan vrees ik de zomers iets warmer zullen worden op het gelijkvloers na 10 cm vloerisolatie. Ook de oude rolluiken zouden misschien verdwijnen: een architect raadde dit aan omdat het zeer grote koudebruggen zijn. Je voelt 's winters de koude lucht zo uit de rolluikkasten blazen.
tom
Nog wat cijfers hiers:
Gisteren buitentemperatuur rond 18h, 37°C, AWW levert 20,5°C. Helaas is de bypass van de warmtewisselaar verre van perfect en wordt er ongeveer 21,5°C binnengeblazen. Binnentemperatuur is 26°C. Dit is wel de temperatuur in heel het woongedeelte; dus ook slaapkamers boven. Enkel de kelder en de berging zijn kouder . In de berging staat een warmtepompboiler, is minst geisolleerd (6cm langs binnen tegen een 35cm dikke volle muur); daar is het 21°C.
Nog wat interessante gegevens: wij wonen in een verbouwing; de woonruimtes zijn deels bijgebouwd (grofweg 12cm isolatie in buitenmuren, 20cm in dak, 10 in vloer) (+/-120m2), deels in het oude volume maar dan ook geisoleerd. Wel is er veel glas, de zuidkant wordt met screens beschermd, langs het westen is er wel een 8m2 glas die niet afgeschermd is (mijn boompjes zijn nog niet groot genoeg). Iedere dag blijft de temperatuur zowat constant in huis, totdat die westenzon begint te schijnen, en dat komt er een graadje bij. En we hebben ook nog geen gordijnen. 's Nachts gaat alles open, maar de voorbij nachten is de binnentemperatuur nauwdelijks naar beneden gegaan 's nachts.
Nu het interessante is ook de garage; die zit mee in het oude gebouw, maar is geisoleerd van de rest van de woning. En daar blijft de temperatuur zelfs iets lager. Dit is een proefondervindelijk bewijs dat een massieve muur van 35cm even goed warmte buffert als een moderne muuropbouw met 12cm isolatie.
Walter
voor Mark en al wie nog in de 'planningsfase' zit.
Om de slaapkamers koel te houden is blijkbaar ook de 'warmtedoorslag' van de dakisolatie erg belangrijk : zie vraagstaart met als titel :'warmtedoorslag dakisolatie uitleg?' van 7/7/2006.
Walter
" Dit is een proefondervindelijk bewijs dat een massieve muur van 35cm even goed warmte buffert als een moderne muuropbouw met 12cm isolatie. "
Natuurlijk, steen (en beton) hebben een veel groter warmtebufferend vermogen dan isolatie. Als je echter isolatie op basis van nagroeibare grondstoffen gebruik met houtvezel in de eerste plaats, heb je een gelijkaardig warmtebufferend effect. Leg maar eens een plank in de zon, en ga er 's avonds maar eens aan voelen, die blijft fris aan de onderkant.
Hans
Tom
" Wij zijn van plan alles goed te isoleren, zeker de vloeren, maar als ik alle temperaturen lees van supergeisoleerde huizen, dan vrees ik de zomers iets warmer zullen worden op het gelijkvloers na 10 cm vloerisolatie. "
Dat hoeft niet, zolang je de warmte maar buitenlaat. Een goed geisoleerd huis laat nauwelijks warmte door, dat is een pluspunt, belangrijk is wel dat het huis goed luchtdicht is. Verder ramen en deuren dichthouden, en zonwering. Rolluiken zijn de perfecte zonwering, maar de rolluikkasten zijn een probleem, de beste oplossing is de rolluikkasten aan de buitenkant maken, doen onze oosterburen ook.
Hans
Mark,
Nee, dat is niet het geval, de AWW heeft gewoon praktiscg geen koelend vermogen. Stel dat het binnen 28 graden zou worden (door de screens een dagje open te houden bijvoorbeeld), dan kan mijn aww dus met een delta T van 5 graden koelen. Normaal staat de unit op 100m3/h deze dagen maar stel dat ik die op 300 m2 zou zetten dan heb ik een koelvermogen van... 500 watt. en dat met bijna 150 watt EXTRA electriciteitsverbruik voor de balansvetnilatie. Kan ik beter een airco bij de bouwmarkt gaan halen he..
Mvg Arnold
Een opgewarmd huis afkoelen met BV en AWW zal niet gaan, maar je kan m.i. wel voorkomen (of zo lang mogelijk uitstellen) dat het huis opwarmt als je alles dicht houdt.
Maar als het drie weken lang meer dan 30° C is, dan verlies je de strijd. Vroeg of laat moet je toch een keer naar buiten...
Wout
"Maar als het drie weken lang meer dan 30° C is, dan verlies je de strijd. Vroeg of laat moet je toch een keer naar buiten..."
Lijkt me nog al een sterke uitspraak. Ook na 3 weken hittegolf zal er toch wel een graad of 2 verschil zijn tussen BV met AWW of natuurlijke ventilatie.
En 28° of 30° binnen is voor mij nog een groot verschil hoor!
"Ook na 3 weken hittegolf zal er toch wel een graad of 2 verschil zijn tussen BV met AWW of natuurlijke ventilatie."
Ik hoop het vurig, dan kan ik er binnenkort van genieten...
Wout
Wij hebben de afgelopen weken s nachts de ramen boven en beneden kiepstand gehad, s avonds was het vaak tegen de 24 a 25 graden en s ochtends meestal rond de 21
Daar kan een AWW niet tegenop, dus als je die mogelijkheid hebt dan zou ik t geld van de aww in extra zonwering steken denk ik (let wel ik heb zelf een aww maar zou ik opnieuw bouwen weet ik niet of ik t weer zou doen, zowel deze winter als nu heb ik er gevoelsmatig niet erg veel baat bij gehad)
Mvg Arnold
Toegeven, die zonnewering is van het allergroodste belang.
Maar als je 's morgens vrij vroeg moet gaan werken, moet je op het friste moment alweer alles sluiten. Die BV met AWW kan er dan toch weer voor zorgen dat er heel de dag een fris tochtje door de woning gaat.
Deze dagen 's avonds 24 a 25°? daar zullen heel wat mensen van liggen dromen, zelfs met heel de nacht alles open.
'k Zou die AWW toch niet te vlug afschrijven...
Arnold
Misschienn heb jij een zeer gunstige ligging. Want zonder AWW (in m'n huidige woning) en alle ramen wagewijd open 's nachts, krijg ik de t° niet onder de 23° tegen de ochtend. Als je woning meerdere verdiepingen telt, heb je wel wat meer effect van de nachtspoeling. Maar ik weet ook uit ervaring dat je met een goede aardwarmtewisselaar de t° 1 a 2 graden kan laten dalen, als je de zon kan buitenhouden, en zo hou je dan overdag ook een wat comfortabelere t°, zeker nu het 's nachts niet meer afkoelt.
In de winter gevoelsmatig geen baat? Natuurlijk niet, je bvoelt dat verschil uiteraard niet, anders had je geen goed ventilatiesysteem, of beter gezegd geen goede of fout gepositioneerde ventielen.
Doe de test eens, en koppel je AWW af.
Hans
Daar kan een AWW niet tegenop, dus als je die mogelijkheid hebt dan zou ik t geld van de aww in extra zonwering steken denk ik (let wel ik heb zelf een aww maar zou ik opnieuw bouwen weet ik niet of ik t weer zou doen, zowel deze winter als nu heb ik er gevoelsmatig niet erg veel baat bij gehad)
Mvg Arnold
Tom,
De oplossing van Hans is de meest ideale natuurlijk, je rolluiken langs buiten plaatsen, maar dan neem je best electrische en geen handbediende zodat je tochtgaten kan vermijden(de doorgang van de riem) Je kan ook proberen gewone electrische rolluiken te plaatsen en van de binnenzijde luchtdicht afwerken(= wel moeilijk) of de huidige van een electrische bediening voorzien, maar of dat zo gemakkelijk is bij het gewicht???
Groeten,
Marc
niet alleen isolatie kan bijdragen tot een koeler klimaat binnen hé...
wij wonen in zo'n typisch oude vlaamse fermette die we volop aan het verbouwen zijn. Er zit nu isolatie in het dak en sedert enkele dagen ook in de vloer (22 in het dak en 20 in de vloer). De muren zijn ca. 35-40 cm dik, volle muren. Op het gelijksvloers was het altijd fris, zo'n 19 graden, dankzij de dikke muren natuurlijk (massa). Sedert het installeren van de vloerisolatie (papiervlokken) is de temperatuur er gestegen tot ca. 25 graden. Het blijft er ook lang zo warm (quasi tot de volgende morgen). Zeer goed in de winter natuurlijk ... minder goed in de zomer...
Wat voor gevolg zal het hebben als ik de nu nog niet geïsoleerde buitenmuren isoleer met 10 cm isolatie? Het voordeel in de winter staat buiten kijf ... maar zal het in de zomer nog warmer worden dan binnen?
Ik wil even nagaan of ik het principe van de bypass goed begrepen heb, en dit voor mensen zoals wij die geen AWW gaan gebrui!ken. Klopt m'n redenering in de volgende situaties ?
(1) Als het buiten koud is en kouder dan binnen (bv. winter): bypass uitgeschakeld. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat een groot deel van de warmte gerecupereerd wordt uit de lucht die je afvoert naar buiten.
(2) Tijdens een zomerse dag, als het buiten bv. 35° is en binnen 25°: bypass uitgeschakeld, want anders breng je hete lucht binnen. De warmtewisselaar zal zorgen dat een stuk van de energie uit de warme aangevoerde lucht wordt opgenomen door de afgevoerde lucht.
(3) 's Nachts, tijdens de zomer, als het buiten afgekoeld is (bv. 18°) maar binnen nog steeds warm is (bv. 27°): bypass ingeschakeld. Op die manier wordt frisse lucht aangevoerd.
Bijkomende vraag: zijn de meeste elektronisch geregelde bypassen in staat deze verschillende situaties correct in te schatten en dus op het juiste moment in of uit te schakelen?
Mijn installateur spreekt over een renovent balansventilatie, maar bij vriesweer schakelt deze de luchtaanvoer af en wordt de gerecupereerde warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om het toestel op te warmen.
Is dit probleem eigen aan renovent of lijden alle systemen hieraan?
een aww is geen oplossing want dan zou ik een dikke buis langs mijn buitengevel moeten laten lopen...
mvg,
ronny