Beluchten van standpijp riolering zonder dakdoorvoer?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn voor onze LEW op zoek naar een oplossing voor de beluchting van onze standpijp zonder dat deze door het dak moet worden gevoerd.

Een gat maken in je dak voor doorvoer van een buis dat door heel het huis loopt;
Dit is net wat je niet wilt, toch?

Na wat zoekwerk op internet kwam ik bij de WISA Studor uit. Iemand goede/slechte ervaring mee? of een ander merk?

Bedankt

Reacties

deze : http://www.necap.be/nl/knits is zeker goed

 

 

Neem gewoon een oversized standleiding. Dan heb je geen beluchting nodig.

Zorg er gewoon voor dat je met een zo groot mogelijke diameter, zo ver mogelijk gaat.

Bijvoorbeeld met 110 tot aan de badkamer. Dan heb je geen beluchting nodig. Ik zou niet weten hoe je een standleiding van 110 vol water krijgt, tenzij je 5 baden tegelijk laat leeglopen in dezelfde standbuis.

Voor een eengezinswoning heb je normaalgezien geen standpijpverluchting nodig.

Voor een toilet kan je eventueel een standpijp van 125 nemen.

Een standpijp werkt niet zoals het hoort als ze gesloten is. Het is bedoeling dat er lucht kan gezogen worden wanneer er een hoop water de afvoer doorgaat, waarbij er onderdruk optreed achter wat doorgespoeld wordt. Als er dan geen lucht aangezogen kan worden, belemmer je de doorvoer en krijg je de gekende gorgelgeluiden in de reukafsluiter (sifon). De sifon wordt daarbij leeggezogen. Je hebt dus weldegelijk een open standpijp nodig, of zoals de aangegeven systemen boven, iets met een eenrichtingklep.

Je moet goed lezen, gommer.

Wat er staat komt neer op: als je standpijp groot genoeg is, kan er geen onderdruk ontstaan. Een bad, douche, lavabo loopt leeg in een 40 of 50 mm buis.

Als de standleiding 110mm is, dan is de doorvoeroppervlakte al 5 maal zo groot. Dus mag je bad leeglopen en terwijl douchen en een lavabo laten leeglopen. Dan nog zou in principe er voldoende lucht rondom het weglopende water zijn om geen onderdruk te creƫren.

Ik ken bitterweinig (eigenlijk geen) eengezinswoningen met een verluchte standleiding.

Het gorgelen ontstaat meestal als bv. de douche en bad door dezelfde horizontale leiding (meestal nog dezelfde diameter) lopen. Stel volgende opstelling: standleiding, douche, bad. Als je bad leegloopt, dan gorgelt de douche. Wat je moet doen is volgende: van de standleiding apart naar douche en apart naar bad en apart naar lavabo. Dan heb je geen gorgelgeluiden mogelijk.

Bedankt voor alle reacties,

Er zijn 2 wc's op de verdieping dus beluchter is zeker nodig.

Standpijp is al geplaatst en is een 90 dus ook hier niets meer aan te doen.