Beluchting standleiding sanitair

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn architect wil ipv een standleiding door het dak de zogenaamde snuivers installeren die binnenlucht aanzuigen wanneer nodig en nadien terug afsluiten. Op zich een goed alternatief echter het zou in een passiefhuis geïnstalleerd worden. Ik heb dan wel mijn vragen in hoeverre de balansventilatie er nadelen van gaat ondervinden (verlies rendement, enz). Volgens mijn architect zou het te verwaarlozen zijn en komt de ventilatie terug in balans door lucht via kieren.
Graag had ik wat advies van de meer technische onderlegde mensen op het forum.
Zijn er ook beluchtingssystemen die bv juist onder het dak de lucht aanzuigen? Op het internet vind ik er niets van terug.

Groeten

Reacties

Je moet alles relatief ten opzichte van elkaar bekijken.

 

Als je het toilet doortrekt, dan heb je mogelijk een luchtverplaatsing (zuigen van het vallende water) van 0,1m³. Dit is grofweg gerekend voor een buis van 125mm waar het water 9 tot 10m in valt, dat is echt wel worst case.

Ter vergelijking, een balansventilatie ventileert typisch met minimum 100m³/h. De verhouding is dus een factor 1000. Dan kan je je wel voorstellen dat dit een verwaarloosbare invloed heeft.

 

Mvg, Marc

Beste Ampulex, we wonen in eveneens in een passieve woning. Eén snuiver geinstalleerd op het hoogste punt in de woning (dus binnen de luchtdichte schil). Tot nu toe (5 jaar) nog geen problemen gehand. Snuiver zit weggewerkt naast het hangtoilet, achter het tegelwerk.

 

Roel

Voor ventilatie zal dat verwaarloosbaar effect hebben.

belangrijkste lijkt mij dat snuiver gemakkelijk bereikbaar moet zijn om te kunnen vervangen want dat zal na verloop van jaren wel nodig zijn. Ik hoop dat dat bij jou ook het geval is Roel.

bij ons zelfde van bij Roel, in de wand van wandtoilet, met schuin T-stuk, ... nu ook al 2 jaar

wel al gehoord dat deze na vele jaren defect kunnen wgeraken, "rubber" afdichting droog geworden en gescheurd, maar dan zien we wel weer

bij ons is wand voor systemfix ook wegneembaar zonder veel schade, ...

 

ik geef nog altijd de voorkeur aan een standverluchting door het dak, al kan je daar bedenkingen bij hebben want het is een extra doorboring van de verwarmde schil.  maar men vergeet dat een standleiding twee functies heeft, lucht aanzuigen bij onderdruk (dat is met een snuiver opgelost) en bij overdruk verhinderen dat rioollucht via de sifions naar binnen komt!

is het dan de bedoeling dat bij overdruk de rioollucht via de snuiver naar buiten gaat ivp. via de sifons ?

en als de woining aangesluiten is op een septische put en daar riool - kan je dan nog het probleem van overdruk hebben ?

Neen, dat is niet de bedoeling, en dat kan ook niet, een snuiver opent zich enkel bij onderdruk. Dat is ook logisch anders zou er reuk in huis kunnen komen.

Zoals Hans zegt, een verluchting tot buiten heeft wel de dubbele functie, die is altijd open zowel voor overdruk als onderdruk.

Overdruk komt praktisch niet voor en is sowieso een teken dat er ergens iets mis is dat moet worden opgelost.

Met een septische put kan je ook nog dat probleem hebben indien die niet verlucht is.

In ieder geval, zou ik indien mogelijk altijd opteren voor een verluchting tot buiten

 

 

overduk hoeft geen fout in de binneninstallatie te zijn, bij sterke regenval krijg je ook wel eens overdruk in de riolen.