benzinemotor laten draaien op propaangas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou een kleine electrische noodgenerator willen bijplaatsen (2000 Watt - 2500 Watt) Omdat ik toch reeds beschik over propaangas zou ik een kleine benzinemotor willen ombouwen om te draaien op propaan. Als generator zou ik: ofwel een extra alternator bijplaatsen, ofwel een kleine driefasenmotor ombouwen tot generator (mbv. drie gepaste condensators...). De warmte van het koelwater kan ik dan (vooral in de winter) nog in het zonneboiler opslaan en nuttig gebruiken. Omdat LPG ook grotendeels bestaat uit propaan vroeg ik me af of de standaard LPG kits hiervoor bruikbaar zijn. Iemand ervaring met propaan als brandstof voor benzinemotoren?

Reacties

Dag Rudy,

 

Geen enkel probleem, je kunt die setjes al kant en klaar kopen. Met invertertechnologie. Pas wel op voor Chineese namaak, dat is in overvloed aan de markt. Ziet er leuk uit, maar haalt de specs nooit. En na een uur of 30 heb je het wel gehad.

 

Let wel dat je een gepaste verdamper/ontspanner gebruikt.

Hier heb je nog wat hobbyisten in zelfopwek en cogeneratie, zelfs houtgas:

http://www.ecologieforum.eu/viewforum.php?f=3

 

Groet, Cp

 

 

Dag Cp,

bedankt voor de info en de raad,

Als het zover is ga de set wel kopen  en laten aanbouwen bij mijn garagist omdat die daar ervaring mee heeft. Met bezine en dieselmotors heb ik geen ervaring, en... schoenmaker blijf bij uw leest.

Als het via de garage gaat dan maak ik het alternatordeel wel zelf. De koppeling met mijn zonne-systeem is ook geen probleem omdat de Studer-omvorver (24V= naar 230V wisselspanning) ook voorzien is van een lader en zelfs van startsoftware voor brandstofgenerator.

Als ik nog kan wachten tot volgend jaar geef ik het eventueel door als eindwerkproject aan een technische school in de buurt.

Reden dat ik aan dit systeem dacht is niet enkel voor de extra energie-recuperatie van het koelwater, maar ook dat afgeregeld op +-stationair toerental en met een gepaste uitlaat er voor mezelf en mijn buren geen lawaaihinder is.

Groeten,

Rudy