Beplanting als zonwering
Ik heb 2,5m hoge ramen pal zuid gericht en dacht aan een natuurlijke zonwering met bladverliezende planten/bomen. Ik denk bijvoorbeeld aan een leilinde, druivelaar, ... .
Het is dus de bedoeling dat ik in de zomer een goede zonwering heb en in de winter maximale lichtinval als het blad er af is.
Zijn er mensen met ervaringen met deze manier van zon-weren? Is dit voldoende als zonwering?
Reacties
Voor zuidgerichte ramen is dit iets minder interessant denk ik. Eerder voor Oost- en West-gerichte ramen. Aangezien in het zuiden de zon veel hoger zit in de zomer, zal uw beplanting relatief dicht moeten staant tegen uw ramen. Terwijl bij Oost- en West de zon veel lager staat (ook in de zomer) en je daar makkelijk kan werken met planten/bomen.
Een boom lijkt mij dan toch nog het beste op het zuiden. Aangezien deze relatief gezien de minste hoeveelheid takken heeft. Een struik heeft meestal relatief veel takken en is in de zomer meestal niet hoog genoeg of moet te dicht van het raam staan. Een boom die op 4 meter van het raam staat, kan indien ie al redelijk groot is toch bladen hebben tot net boven het raam.
Hallo,
Ooit een huis bezocht waar ze hoppe gebruikten om ramen die pal zuid gericht zijn af te schermen... Er liepen draden van beneden naar boven, en daarlangs groeit de hoppe. In het najaar wordt alles genoeid. Die mensen waren daar tevreden over.
Het was een zuidermuur die volledig uit glas bestond, 't was eigenlijk meer een serre dan een gewoon raam en de ramen stonden ook niet volledig vertikaal maar lichtjes schuin.
Als je planten kiestl: neem dan planten die heel vroeg bladeren dragen en ze heel laat verliezen. Ik heb druivelaars, en dit jaar staat er daar nu nog niets aan hoor, ik schat zeker nog 2 tot 3 weken eer er bladeren staan die iest van betekening gaan zijn. In een LEW is dat gegarandaard oververhitting bij de eerste zonnige dagen.
Voor druiven: neem zeker een ziekte resistente soort. ( zeker geen Franse klassieke wijndruif)
groeten,
Nayy
hoe zit dat met de epb en phpp -normen ?
Wordt zulke zonnewering aanvaard voor de berekening van de oververhittingsfactor ; ik kan mij bvb voorstellen dat het eerste jaar er niet veel zonnewering is , als de planten nog moeten groeien. Moet je dan tijdelijk niet met een soort doek werken ?
Ik zou dat ook wel willen doen , maar wil wel de kost van een vaste zonnewering uitsparen (screen, rolluik end.)
Vandaar mijn vraag .
Voor EPB en EPC worden bomen niet aanvaard als zonnewering. Om aanvaard te worden dient een zonnewering vast aan de woning te zijn en minimaal 50% van de oppervlakte van het glas te bedekken.
Bomen of andere beplanting kan dan een steentje bijdragen, maar het zal gen invloed hebben op de berekening van het e-peil van de woning. Immers als deze bomen of aanplanting verdwijnt (indien deze bijvoorbeeld niet op uw perceel aangeplant zijn), is ook de zonnewering weg en wijzigt het e-peil van uw woning.
Onze woning voldoet aan de passiefhuisstandaard zonder zonnewering.
Maar om toch noch extra de zon te weren, heb ik leibomen geplant op het Z-ZW.
Daarvoor Amandelbomen gekozen, variëteit "Robijn". Amandelbomen zijn een speciale soort Perziken, die geteeld worden voor de pit, deze zijn nogal wild in groei, ik reken erop elk jaar vele jonge twijgen te bekomen die de ramen gaan beschaduwen.
Een klassieke raambeschaduwing is Leilinde.
Die worden dan elke winter gekapt. De nieuwe twijgen en bladeren komen dan laat, in maand Mei nog helemaal geen schaduw.
Maar moet ook mogelijk zijn om enkel uit te dunnen , en dus vroeger op het jaar schaduw te bekomen.
Hoe doe je dat , passiefhuistandaard zonder zonnewering ?
Geert,
in de PHPP kun je beplanting ingeven ter beschaduwing .
enige probleem is dat je ook moet kunnen bewijzen dat ze er al staan, met een foto of zo ; "toekomstige" of nog aan te groeien beplanting zal niet aanvaard worden .
soort, transparantiefactor (seizoensgebonden of niet), afstand en hoogte van de bomen of planten zijn van belang .
het is overigens perfect mogelijk dat een PH zonder screens of oversteken kan, bijvoorbeeld door beschaduwing van omliggende objecten ; maar erg dikwijls zal dat wel niet voorkomen denk ik ...
het blijft dansen op het evenwichtskoord tussen zonnetoetreding en beschaduwing hé
vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck
en nachtventilatie is trouwens veel efficiënter dan externe zonwering ...
Aan Geert Devos,
Zeer eenvoudig, door beperking van de beglaasde oppervlakte!
Dat geeft dan minder zonnewinst, maar dus ook minder oververhitting.
Aan Oostlandvaarder,
dat lukt niet, kleine ramen en PH horen niet samen
je hebt je zonnewinsten NODIG in tussenseizoen en winter !!!
en dan als nadeel in de zomer teveel warmte
oversteek kan perfect op zuiden (in zomerperiode)
oost en west is zonnewering meestal nodig !!!
veel heeft ook te maken met EPB-"cijfertjes" ... en minder met "de praktijk"
Stefan
Grote beglaasde oppervlakken zorgen ook voor meer schommelingen in de binnentemperatuur.
Je zult op koude, donkere dagen in de winter meer moeten bijverwarmen, en vanaf de eerste serieuse zonnestralen de zonnewering moeten sluiten. Uw cijfertjes ( gemiddelden ) worden inderdaad beter (lager), maar verbergen grotere variatie en uitschieters.
Het is mogelijk volgens de PH-norm te bouwen zonder extreme beglazing.