Berekenen omvormer (CD)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een installatie om zonne-erergie op te wekken bij geplaatst, nl. een uitbereiding. De eerste installatie is 3,6 kWp. De tweede installatie is 1,33 kWp. Bij de eerste installatie heeft men een omvermer geplaatst : SB 3300 TL HC Bij de tweede installatie heeft men een SB 1100 geplaatst. Als ik het verschil van productie uitreken met de regel van drie, moet ik aan een produktie komen van bijna 37 %. Ik kom amper aan een produktie van 32% (eerste installatie vergeleken met de tweede installatie). Is dit normaal of hoe zou dit komen? Is er iemand die hier een antwoord op weet .....

Reacties

de grote fabrikanten hebben allemaal een softwarepakket waarmee je dat kan berekenen. maar alles hangt af van welk paneel, welke condities, spanning van de strang etc. je kan dat niet zomaar met een regeltje van drie doen. al heb ik soms de indruk dat sommige installateurs dat wel doen.

hans d

Chris,

 

Ik wil het wel eens narekenen maar dan moet ik wel het merk en type panelen hebben.

Het is wel zo dat een elektronische omvormer een beter rendement heeft dan ene met transfo. De SB1100 s ene met transfo, de SB 3300 TLHC elektronisch. Dat kan wat schelen in opbrengst maar echt super veel nu ook niet. Ook hebben de grotere omvormers een iets beter rendement dan de kleine.

 

Maar alles moet eerst eens nagekeken worden met de software om zoiets uit te rekenen.

 De enige informatie die ik terug vind op mijn papieren is het volgende :

Panelen :

-Rated output Pmax : 190wp

-output tolerance : +- 3%

-Voc : 30,5 V

het zijn panelen : 1627*840*42 type Ubbink 190Wp

De andere installatie van 3,6 kWp zijn dezelfde panelen van 180 Wp

Deze installatie heeft op 365 dagen net geen 4100 kWh. opgebracht. De installatie staat pal naar het zuiden met een helling van 45° en is gelegen aan de kust.

De 3,6 kWp draait regelmatig op 115% terwijl de kleinste nooit boven de 85% werkt. M.a.w. als we vollop zon hebben draait de grootste op 3.800 W en de kleinste op amper 930 W.

Daarom denk ik dat de kleinste installatie een te lichte omvormer heeft voor deze zuidelijk gelegen installatie, al zegt men tegen mij van niet.

Het spijtige van alle software pakketten is dat ik geen enkele hiervan kan draaien. Ik werk met Apple. 

Wie zou mij kunnen helpen met de berekening ?