Berekening verwarming
Ik ben op zoek naar de meest efficiënte installatie voor een grondig gerenoveerde woning waar toch wel de nodige aandacht werd gegeven aan isolatie.
Even schetsen:
Halfopen bebouwing waarbij de scheidingsmuur het noorden is. (dus eigenlijk een volledig huis - buurman - als buffer). Onder de betonnen vloerdek (over de hele opp.) zit 6 cm isolatie (Jackodur).Voorkant is oud gedeelte: steense muur van 35 cm waar door de bezetter 2 cm styrofoam ingepleisterd is. Ramen zijn pur met 1.1 glas. Achterkant van de woning is opnieuw gebouwd met grote glaspartijen (alu, 1.1 k-waarde) waar het zonlicht tot ongeveer 14.00 h. 's middags ver binnenvalt. De muren hier zijn normaal geïsoleerd (14 cm binnenmuur, 5 cm rotswol, 9 cm buitensteen).Het plafond (3 m.) is geïsoleerd met 10 cm rotswol tussen de balken.
Hal: 13 m² (westen)
Zithoek: 25 m² (westen)
Nutsruimten: berging + douche + wc + vestiaire: 16 m² (tegen scheidingsmuur)
Keuken en eethoek: 35 m² (zuiden, muur uit Ytong 30 cm)
Zithoek: 25m² (oosten)
Boven: 2 slaapkamers (oosten + westen), 1 badkamer (tegen scheiding en raam naar zuidoosten) en 1 bureel.
Boven is overal aan de zuidkant een volledige gyprocwand opgetrokken met 5 cm isolatie tegen een oude spouwmuur zonder isolatie. Tegen de andere muren is eveneens styrofoam van 2 cm ingepleisterd. Ramen hier ook pur (westen) en alu (oosten) met 1.1 k-waarde.
Tussen de balken van het plafond (zolder) zit ook weer 10cm rotswol. Bedoeling is ook nog de zoldervloer van bovenuit te isoleren.
Volgende elementen werden mij voorgesteld: Vaillant Ecomax VHR-C 35 Condensatie. De installateur stelde ook voor te werken met 'overgedimensioneerde' radiatoren. Dit zou zuiniger zijn. Hij wilde werken met Radson. Is bv. Stellrad ook een goed alternatief?
In de keuken en eethoek was volgens hem 8400 w vereist. Kan dit niet verminderd worden door de isolatie? Bij mijn weten heeft hij enkel de afmetingen van de ruimte opgenomen zonder rekening te houden met de geleverde inspanningen naar isolatie toe. Graag jullie mening, ook omtrent de keuze van de ketel want hier is blijkbaar ook niet iedereen het over eens....
Reacties
Raf,
probeer eens aan de slag te gaan met het alhier 'beruchte' rekenbald van Björn :
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1015228323&first=&last=
Zodoende kan je tot een vrij nauwkeurige en objectieve warmteverliesberekening komen. Alles staat of valt natuurlijk met de nauwkeurigheid waarmee je alles invult. Leerrijk is ook dat je onmiddellijk kan zien welke invloed het veranderen van bepaalde parameters heeft. Succes !
Wout
voor een echt juiste berekening moet je het aan een ingenieur vragen (kan je al vinden voor een 100 euro als je hem een volledige opmeting met aanduiding van de isolatiewaarden kan bezorgen). en dan ben je zeker dat het op de watt juist is.
groeten,
christophe