bergkachel 8 met of zonder topvent?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na heel lang nadenken denk ik dat ik er ongeveer uit geraakt ben voor welke kachel ik zou willen gaan en daarbij ben ik bij de bergkachel model 8 - Finoven kernpakket terecht gekomen. Ik kijk er naar uit om die op bouwen rond te metsen en af te werken met leemstuc.

 

Nu wel nog enkele kleine vragen die ik me toch nog stel: Zou ik gaan voor het model met of zonder topvent (daarbij verlies ik het rookkanaal achteraan, dat als afvoer dient voor de rook en zodoende dus minder aan accumulatie doet). De reden waarom ik voor de topvent zou durven gaan is eerder economisch/estetisch, aangezien ik dan 3 hoeken rookkanaal en 2,5m buis kan besparen (toch al snel 600€) in m'n rookkanaal (heb dus geen schouw momenteel).

Ook twijfel ik of ik er eventueel de kop al dan niet zou durven bijnemen. zowiezo weegt die al 1395kg, met kop is dat 1600kg, en daar komt dan zowiezo nog eens een 1000kg steenmantel bij, dus komt dat op 2400 of 2600kg in totaal. Maar vooral denk ik eraan om die kop er eventueel bij te nemen om de tegenstroomkanalen nog wat te verlengen (beter rendement, meer warmteuitwisseling) waardoor het eventueel minder erg zou zijn om voor die topvent te kiezen. Zowiezo komt de kachel tegen de gedeelde muur met m'n buurman te staan, dus is het niet zo erg dat die langs de achterwand wat minder zou stralen. De totale te verwarmen oppervlak is ongeveer 100m², dus daarvoor kan het ook geen kwaad.

 

Isoleren onderaan en langs de achterkant zal ik met glasfoam F platen doen (hoeveel cm weet ik nog niet, hangt een beetje af van de ruimte die ik achteraan over heb.

De mantel zou ik opbouwen met volle silicaat steen, 9 of 14cm dik, klein beetje twijfel, als er iemand daar ervaring mee heeft, mag die dat ook altijd delen, alsook met het eventuele gebruik van lijm om die silicaatstenen aan elkaar te verlijmen en zo de mantel op te bouwen? Kan ik dat doen met een finoven of zou die lijm afzien door de verhoogde temperatuur.

Ik zou er ook een bankje aanbouwen in dezelfde silicaatsteen, zal dat ganse bankje dan lekker warm zijn, of kan ik daarvoor beter een metalen plaat in het bankje inwerken om de temperatuur beter te verdelen?

 

De keuze van de kachel is dus gemaakt, maar ik zit dus nog steeds met enkele bedenkingen. Ik wil dat ie direct perfect is, en ik voor 20 jaar minimum verder kan, dus wil ik me alle mogelijke fouten besparen. Dus hierbij toch even de mening vragen van mensen met net iets meer ervaring over m'n in mijn ogen toch wel aardig project.

 

Andere sugesties zijn natuurlijk ook altijd welkom, ik zou met een goed idee nog altijd kunnen veranderen van gedacht. Maar geen tips over warmwater leidingen in combinatie met zonneboiler,... Mijn kachel moet gewoon lekker lang stralen, niets meer en vooral, niets minder, keep it simple!

Reacties

hoe dikker de steen, hoe gedempter de warmte uitstraling, maar tegelijk ook langer.

Beste,

 

Je zou de vraag best stellen aan de firma die de kachels produceert en verkoopt, of aan de ontwerper zelf (Peterberg, ontwerper en niet de verkoper van de kachels) die is aktief op www.ecologieforum.eu.

Aldaar heeft hij trouwens ook een hele resem zelfbouwkachels gepost (gratis te downloaden in volledige 3D plannen, elke steen getekend als ware het een lego-bouwplan) van het type Rocket-bell. De grootsten daarvan zitten ongeveer aan dezelfde capaciteit als een grote Bergkachel.

 

G

@maia: ik heb je goeie raad opgevolgd en ginds ook eens hun advies gevraagd. Wat niet wegneemt dat ik dit forum nog steeds superinteressant vind, maar dan inderdaad met wat meer algemene eco specialiteiten. Ik denk dat ik hier meer gevonden heb in verband met het aansluiten van m'n waterput, het maken van een infiltratiekom, isoleren met kurkgranulaat,...

@charly: Dat was een aspect dat er inderdaad in mijn keuze zal moeten toe bijdragen voor welke van beide diktes ik uiteindelijk zal kiezen. Een waarheid als een koe, dat is een feit.

Eerlijk gezegd denk ik dat ik voor de 14cm buitenmantel zal gaan (1600kg kachel +1000kg mantel + 400kg bankje = een ronde drie ton)
meer moet dat niet zijn lijkt mij, ik ga alvast beginnen powertrainen voor ik aan de opbouw begin!