beschikbaarheid SMA omvormers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Heeft er iemand een zicht op hoe het zit met de beschikbaarheid van SMA omvormers? Eind 2009, bijna niet meer te krijgen. Maar hoe zit het op dit moment? Of tegen welke periode zou je als consument er zelf ergens eentje kunnen aankopen (zonder volledige PV-installatie)?

Reacties

Wachttijd van 8 tot 10 weken maar ze zijn beschikbaar.

 

Als consument zal je er wel ergens één kunnen aankopen, je moet wel wat tijd hebben om te wachten op uw bestelling.

Klopt, 8 tot 10 weken zonder omvormer zitten geeft in de zomerperiode een groot verlies, gelukkiglijk zit ik niet in die situatie, maar ik wil me wel al wat informeren indien ik  problemen zou krijgen.   Enig idee waar je als particulier terecht kan?   Ik heb nog niets gevonden op internet waar ik er één zou kunnen kopen.    

Als je een garantieverlening hebt zou je daar toch niet mee moeten inzitten?

 

Het garantiesysteem werkt via revisieomvormers. Je krijgt dus een andere in plaats van dezelfde leeftijd en type, het is dus geen nieuwe. Uw defecte gaat binnen om te herstellen en je krijgt een andere is de plaats die blijft hangen tot hij ooit weer kapot gaat om dan weer ene te krijgen die uit de stock komt van herstelde. 

 

Daarvan zijn er altijd genoeg normaal gezien, wachttijd minder dan een week.

 

Een tweede omvormer kopen om jezelf te kunnen depaneren terwijl de andere binnen is lijkt me toch een redelijk dure oplossing. Maar als je er ene wil probeer dan gewoon via een installateur die je er een zal bestellen? Elke installateur kan je dat wel leveren, nu ga je wel wat moeten wachten maar heb je dan zoveel schrik dat hij er al zal door vliegen?

Bedankt voor al de uitleg, dit is zeker interessant om te weten als ik ooit een SMA in mijn bezit heb. Het is echter zo dat mijn installateur een omvormer van de witte producten heeft geïnstalleerd , ook al staat er in mijn contract een SMA vermeld.  Er zijn veel problemen met het type omvormers zoals bij mijn thuis, ook ik heb al 1 keer een defect gehad.   Ik zal mijn installateur nog eens achter zijn veren zitten , want enkel nadat er een SMA geplaatst is zal ik pas gerust zijn. 

Om een antwoord op je vraag te geven, enkele maanden geleden heb ik eens een 7-tal instalateurs gemaild, met de vraag of ik bij hun een losse omvormer kon kopen.  Geen enkele heeft geantwoord.  Ik heb er ook eens eentje gebeld en toen kreeg ik als antwoord dat er enkel omvormers met volledige installatie verkocht worden.  Ik vrees ervoor dat het nog steeds moeilijk is om een losse omvormer te kopen. 

 

In tijden van een te kort aan omvormers kan ik me wel voorstellen dat men geen losse omvormers gaat verkopen. Ze hadden er al te kort voor bij een volledige installatie, dus ze gaan ze zeker niet verkopen aan u als ze er geen panelen bij kunnen leveren.

 

Pin je niet vast op SMA, er zijn nog goede merken. Je moet natuurlijk wel zien dat het past bij het type/aantal panelen van uw installatie.