Bestaande condensatieketel op gas in combinatie met zonneboiler?
Hoi iedereen,
nu we een zicht beginnen krijgen op ons energieverbruik vroeg ik me af of het mogelijk zou zijn om onze bestaande gasketel te gebruiken in combinatie met een zonneboiler voor zowel warm water als verwarming.
Ik zie in de handleiding dat dit mogelijk moet zijn voor warm water, maar wat met verwarming?
De ketel is vrij nieuw (huis een jaar geleden gekocht, ketel zat er dan al in) dus die vervangen heb ik nog geen zin in, of het moet de kostprijs van de installatie danig naar beneden trekken.
Thanks!
Reacties
... met een goede regeling moet dit haalbaar zijn .
welk merk ketel hangt er nu ?
Is er vloerverwarming of andere lage temperatuursverwarming aanwezig? Zonder vloerverwarming lijkt het me moeilijk om de zonneboiler ook als verwarmingsondersteuning te gaan gebruiken en zal het enkel interessant zijn om SWW op te warmen.
Bedankt Bert en Tumkie voor de reacties.
De huidige ketel is een Radson TOP 35 CL met een WAR zonder een thermostaat in de living (allee, er hangt een soort termostaat, maar zonder termperatuursschaal, enkel een regeling waar je midden en + - 3 blokjes).
De verwarming is met normale radiatoren, dus geen lage temperatuur verwarming jammer genoeg (ketel staat op 75/60 dacht ik), maar zelfs al is er geen lage temp verwarming, dan nog zou het buffervat kunnen helpen om de verwarmingskring al op een zekere temp te krijgen niet? De ketel neemt dan het resterende deel voor zijn rekening, wat ons verbruik toch wel een pak lager zou laten uitkomen.
Momenteel is de spouwmuur van onze woning nog zonder isolatie, maar na het aanbouwen van het nieuwe stuk zal ook dat deel onder handen genomen worden (ofwel spouw inblazen ofwel de baksteen afbreken en isoleren met bvb foamglass en dan een alternatieve bekleding ervoor (zal voornamelijk afhangen van de kostprijs).
Het nieuwe deel zal in houtskelet gezet worden, 20 dik, en er komt een houtkachel om dat deel (en hopelijks via buizen een deel van de bestaande woning) te verwarmen. Ook voorzien we een systeem D met warmtewisselaar om het nieuwe gedeelte en het huidige gedeelte van voldoende frisse lucht te voorzien. (ik weet dat dit in het huidige gedeelte misschien minder nut heeft, maar bvb de slaapkamers boven zouden hier wel degelijk nut van hebben, zo ruiken we 's morgens duidelijk)
gunny
je kan alles aan elkaar koppelen, da's nooit een probleem. de vraag is of het nut heeft. de zonnebuffer kan maar "helpen" als deze warmer is dan de retour van de verwarming. als jij een systeem 75/60 hebt wil dat theoretisch zeggen dat je retour berekend is op 60°, je boiler moet dan al meer dan 65° zijn, wat allicht alleen maar buiten het stookseizoen zal gebeuren. er zullen wel momenten zijn (bv bij het starten van de installatie) dat de retourt° eerst even maar 30° is, e als je weersafhankelijk regelt zal je mogelijk ook in het tussenseizoen iets te halen zijn. maar ik ben er eigenlijk zeker van dat met radiatoren 75/60 het eigenlijk weinig zin heeft. tenzei je alles al gedaan hebt wat je mogelijkerwijze kan doen, en dan nog een hoop geld over hebt. maar dat is bij bouwers/verbouwers maar zelden het geval.
ik zou het dus houden op enkel warm water maken, zo kan je je ketel toch 4 a 5 maanden per jaar volledig uitzetten.
Bedankt Hans.
Wat me wel raar lijkt is dat, alhoewel de verwarmingskring op 75° staat,
dat ik die waarde zo goed als nooit zie op de display. De aanvoertemp staat daar meestal rond de 38° of zo...
Probleem is dat ik te weinig ken of versta van alle instellingen (steilheid en parallelverschuiving), dus weet ik niet wat er nog mogelijk is.
Misschien best eens een verwarmingsinstallateur laten komen om het meest zuinige stookprofiel in te stellen? (huidige verbruik per dag is rond de 8m³, gemiddelde sinds 10/2011 tot op vandaag, iedere week gemeten)
Ik zou zeer graag een finoven plaatsen in onze aanbouw, maar de kostprijs zal hier jammer genoeg een stokje voor steken. :(
Hoi,
Ik wou even toevoegen dat een zonneboiler zeker ook kan helpen met de centrale verwarming. Meestal worden hier wel vacuumtubes voor genomen ipv. de klassieke plaatcollectoren omdat deze op hogere temperaturen kunnen werken met minder verliezen.
Zo'n systeem kan op zonnige dagen en in de tussenseizoenen een zeer reeele vermindering van uw gasverbruik realiseren. Tussen november en midden februari kan je van een zonneboiler wel niet te veel verwachten (korte dagen en lage zonnestand).
Ook geld hoe lager te temperatuur van je verwarmingskring, hoe beter, en een regeling met een stooklijn in functie van de buitentemperatuur kan zeker hier veel beteken. Nog meer icm. een zonneboiler.
aan welke boiler-inhoud had je gedacht?
of hoeveel plaats heb je voor deze?
Door het plaatsen van de aanbouw verhuizen we de brander naar een nieuwe plaats.
we voorzien daar een omkasting van ongeveer 2m diep en 5m breed, wat de mogelijkheid zou moeten bieden om vrij gemakkelijk een vat van 1000l te plaatsen indien nodig, en dit in zijn eigen geÎsolerede ruimte om warmteverliezen zo veel mogelijk te beperken.
Indien we de keuze maken voor een zonneboiler lijkt het me beter om direct een buffervat te voorzien die dan kan dienen voor zowel SWW als verwarming. De vloer in het bestaande gedeelte zal na verloop van tijd ook uitgebroken worden, en eventueel kunnen we daar dan vloerverwarming voorzien, maar dit zal zeker niet direct gebeuren (eerst aanbouw, dan de muren van de bestaande woning isoleren).Of zie ik dit verkeerd?
Was hier nog wat verder aan het nadenken, en los van het feit of dit voor onze huidige situatie wel of niet zou werken, vroeg ik me af hoe je dit kan laten werken.
Want als het water komende van de brander warmer is dan het buffervat, dan zou dit het buffervat opwarmen en zo energie verliezen die in principe naar de radiatoren moet gaan.
Om het geheel dan correct werkende te krijgen zou je met een extra temp sensor moeten werken die dan een klep kan aansturen. Indien het water van het buffervat hoger is dan watertemp van brander schakel je het buffervat mee in de kring; indien het water van de brander warmer is sluit je het buffervat terug af. Of zie ik dit verkeerd (of te moeilijk?)
fre
het is zeker niet zo dat vacuumbuizen meer geschikt zijn, in tegendeel. het is ook opvallend dat typische zonneenergielanden als oostenrijk en duitsland maar heel matig gebruik maken van vacuumbuizen. sonnenhausinstitut die projecten begeleiden van wat grotere installaties voor verwarmingsondersteuning met de zon hebben tot nog toe geen enkel project met vacuumbuizen, en raden het ook niet aan.
maar voor de rest ben ik het met je eens.
hans d
gunny
je kan op verschillende manieren te werk gaan. veel toegepast is de bufferfunctie, waarbij de ketel de boiler opwarmt tot ie helemaal (of deels in het geval van een zonneboiler) opgewarmd is. de verwarming haalt dan haar energie uit de boiler. voordeel is dat je ketel een stuk schoner en zuiniger gtaat branden, want je hebt dan lange looptijden van de brander. alleen als je een condenserende ketel hebt, doe je het beter anders. in dat geval kan je "rücklaufanhebung" toepassen. een regeling gaat continu de watert° van de retour van de cv meten, en als die lager is dan de boiler gaat een klep het water omleiden via de boiler en dan naar de ketel. de ketel moet dan niet of minder bijverwarmen.
hans d
Er zijn twee heel gegronde redenen dat in Duitsland en de Alpenlanden vooral met plaatcollectoren wordt gewerkt:
Wanneer van een zonneboiler wordt verwacht een bijdrage te leveren aan de CV, is het in België bij renovaties meestal interessanter om te gaan voor vacuumtubes. Natuurlijk wanneer de CV kring op voldoende lage temperaturen werkt (bv. vloerverwarming) krijgen plaatcollectoren weer de overhand.
Bedankt iedereen voor de info!
We gaan dit zeker meenemen en bekijken hoe we best alles laten inpassen. Aangezien de vloer toch nog een laag isolatie zal krijgen, kunnen we dan misschien direct de gelegenheid gebruiken om vloerverwarming te leggen...
We zien nog wel wat er financieel haalbaar is ;o)
fre
verwarmen met de zon in systemen 70/55 of gelijkaardig is onzin in mijn ogen en de meerkost voor vacuumbuizen al helemaal niet te verantwoorden. in zo'n geval is het veel zinvoller die centen te gebruiken voor betere isolatie.
verder heeft de helft van duitsland geen sneeuwwinters, net zo min als wij hier. en daar komt ook nog bij dat projecten met verwarming hun collecyoren op 60 a 70° zetten, en dan blijft er ook bij vacuumbuizen nauwelijks sneeuw op liggen.
vacuumbuizen hebben in mijn ogen 1 pluspunt, dat is hun betere isolatie, en dus vooral geschikt bij heel lage temperaturen; iets dat hier ook maar zelden voorkomt. daarentegen hebben vacuumbuizen ook een kleiner absorberoppervlak, wat bij ons, met veel diffuus licht, ook weer een minpunt is.