Bestaande Zoldervloer Isoleren;Tips Plaatsen Dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Allen,

Eventjes onze situatie schetsen:
Wij hebben een huisje van 1930
De zoldervloer was hier en daar (slordig) geisoleerd :)
met daarboven op wat losse planken gegooid.

Ik ga nu de vloer verstevigen en fatsoenlijk isoleren (rockwool)!
het is de bedoeling dat er kamers op gebouwd kunnen worden... (na verloop van tijd)

de oude planken en isolatie zijn intussen verwijderd,
tussen de kepers is er grondig schoongemaakt.
De zolderbalken worden Preventief behandeld tegen Rot/Zwam....

Ik ben nu dus toe aan de plaatsing van een dampscherm, maar ik zit wel al met een klein deel bestaande elektrische bekabeling + nieuw te plaatsen kabels en CV-ledingen (klaarsteken voor de toekomst).

Vragen;
Ik neem aan dat de kabels/ en leidingen boven het dampscherm dienen geplaatst te worden?

De bestaande lichtpunten zijn nu door de Gyproc en/of pleisterwerk geboord, Is het voldoende om deze ter hoogte van het dampscherm af te tapen? of moeten hier nog maatregelen getroffen worden?

Aanwerken van dampscherm tegen Buitenmuur?
een deel van het dampscherm (10-15cm??) laten uitsteken?
En aftapen aan de Buitenmuur?
Probleem is dat de muur aan de binnenkant gemetste binnenmuur is en ik denk dat de tape niet kan aanhechten

Wat met de spleten van +/- 1cm tussen balk en buitenmuur? Opspuiten met het èèn of het ander? hiertussen dampscherm zitten plaatsen heeft geen nut denk ik zo.

Heeft er ook iemand tips voor geluidisolatie. bestaat er akoustische isolatie voor tussen bovenkant zolderbalk en OSB-plaat?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden, alle andere tips zijn ook welkom!

Groeten

G

Reacties

Alles maximaal aftapen om luchtdicht te krijgen, en het is de bedoeling dat het dampscherm (die de luchtdichting verzorgt ) ONONDERBROKEN IS  en dus niet doorboord wordt met kabels tenzij dat echt niet anders kan. Dus ideaal zou zijn dat alleen uw dikke stroomkabel ergens door vloer of wand naar je meterkast gaat binnen de beschermde ruimte; en vanuit je meterkast zou je dan met alle kabels naar alle delen van je huis kunnen zonder dampscherm te doorprikken.

Voor je zolder is er dan geen doorboren nodig voor technische leidingen zolang de zolder binnen het beschermde volume van de woning ligt. Indien niet binnen het beschermd/verwarmd volume, dan komt je dampscherm onder je isolatie op de zoldervloer en moet je voor goeie luchtdichting zorgen voor de toegangsdeur of toegangsluik naar  zolder zoals een (moderne) buitendeur of raam luchtdicht afsluit. En maximaal alle kabel- en leidingdoorvoeren aftapen. Indien wel binnen 't beschermd volume, dan wordt er tussen de DAKkepers geïsoleerd -desnoods in 2 lagen isolatie- en onder dit isolatiepakket is dan je dampschermbevestigd.

Voor luchtdicht maken met tape op gemetste muur: dat gaat inderdaad niet. Daarvoor bestaat bij Proclima speciale kit die tussen dampscherm en muur komt (stevig aandrukken, desnoods met latje erbovenop vastmaken. Google maar op Proclima dan zie je dat dit veel gebruikt merk een serieus gamma aan afdichtingsproducten heeft zoals soorten dampschermen, afkleefstroken en afkleeftapes en afdichtkit. 

In principe is minerale wol die je voor thermisch isoleren gebruikt ook al in ruime mate akoustisch isolerend. Hoewel er in de handel speciale akoustische isolatie bestat die dan wat minder scoort op vlak van isolatie. Maar gezien de zoldervloer-gebinte toch meer dan 10cm dik is zal een meer dan 10cm dikke laag minerale wol tussen de balken wellicht bevredigend akoustiosch isoleren... Je dampscherm  komt onder de minerale wol, best of Dasatop of Intello  nemen van Proclima, of de Vario van Isover, en die onder je isolatieplaten spannen over de zoldervloerbalken heen. Dat is niet eenvoudig te bevestigen, vooral niet in de hoeken en als je je onderliggend Gyprocplafond verwijdert, wordt dit dampscherm bevestigd aan de onderkant van de zoldervloerbalken. Eigenlijk moest de Gyprocafwerking laatst komen hee, en niet voor het isoleerwerk...

Spleten opspuiten geeft geen luchtdichtheid, en als het spleten betreft die met de buitenlucht in contact staan, kan je van opspuiten enkel enkel WINDdichtheid verwachten. Je zal er je dampscherm of dampdichte Proclimastroken moeten gebruiken en met kit aan de muur bevestigen.