Beste pelletketel van Vlaanderen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik informeer me nu ongeveer een jaar over de aanschaf van een pelletketel. Okofen is het merk waar je steeds op botst. Dikke pluim voor de mensen van stroomop. Nu was ik ook reeds in W.-Vlaanderen bij de verdeeler van Hargassner. Sinds kort (recente studie uit Duitsland) staat Viessmann op kop bij de automatische pelletketels.

Ik heb dus nog steeds enkele vragen:
1) wat is het verschil tussen de drie ketels puur technisch
2) van okofen weten we dat er reeds veel installateurs te vinden zijn. Maar wie plaatst Viessmann houtketels?
3) hoe rangschik je deze ketels of mis ik nog enkele merken (natuurlijk wil ik geen installateur uit Duitsland)
4) wie kan prijsvergelijk meedelen tussen verschillende ketels voor pakweg 20kw aan vermogen.

Ik vind het een waadevolle investering maar wil dan graag prijs/kwaliteit een goeie beslissing nemen.

Met vriendelijke groet
Wim

Reacties

Hallo,

 

Ik zelf ben mij momenteel eveneens aan het informeren en volop prijzen aan het opvragen. Momenteel denk ik volgende antwoorden op uw vragen te geven.

Technische verschil, ze zijn allen +/- gelijkaardig. Het verschil zit hem vaak in de manier van pelletverbranding (brandkorf), aanvoer van pellets (langs boven of lang onder) en de manier waarop de warmte uit de rookgassen is onttrokken. Daarnaast bevat de ene ketel bij de andere een andere techniek zoals lambda zonde's, sensoren, etc...

Daarnaast zie ik ook verschillen in de gebruikte componenten. Ik zie dat de duurdere ketels bijvoorbeeld een brandklepmotor van Belimo hebben terwijl de goedkopere modellen dat bijvoorbeeld niet hebben. Ik denk dat je eerder naar de afkomst van de ketel dient te kijken, en de reputatie - ervaring van de leverancier/installateur hier lokaal. Ook zie je dat de duurder ketels er weer iets hipper uitzien terwijl de goedkopere versies meer to the point zijn. No nonsens techniek zonder veel camouflage zou ik zeggen. (Maar dit zegt uiteraard niets over hun werking en hun kwaliteit.)

De Viessmann ketels kan je door een gewone Viessmann installateur laten plaatsen. Ik ga ervan uit dat ze voldoende support vanuit Viessmann krijgen om dit serieus aan te pakken.Ik ben in blijde verwachting wat de prijs betreft. Zou eerstdaags in de post moeten zitten. Blijkbaar zit er ook bij Viessmann een verschil met de andere wat rookgasafvoer betreft. Alle andere willen een schoorsteen plaatsen in dubbelwandige inox buisen tot 1 meter boven het dak, terwijl het bij Viessmann volstaat om gewoon door de buitenmuur te gaan. Deze ketel heeft dus geen schouwtrek nodig.

Zelf vergelijk ik nu de Okofen, Guntomatic, (Hiervan heb ik reeds prijzen binnen) met de Viessmann, CTC Ecotek (meer een no nonsens ketel van Zweedse makelij). Een paar andere fabrikanten zijn nog in de vraag. Ik denk dat mijn keuze uiteraard op budget gaat gebaseerd zijn, maar toch ook in hoge mate op geloofwaardigheid van de installateur. Daarnaast uiteraard naar de beschikbaarheid van de installateur - fabrikant hier in de buurt. Er zijn nog zeer gekende merken van pelletketels, doch niet hier in de buurt te vinden.

De twee prijzen die ik momenteel binnen heb zijn redelijk gelijklopend. De aanbieding zijn telkens een ketel van ergens 20 a 25 Kw met een zonneboiler. De installatie dient mijn CV aan te sturen en voor SWW te zorgen. De combinatie met zonneboiler is logisch, dan hoef ik geen pellets te branden van pakweg april tot september. Er zit een verschil in de boiler (van 300 liter naar 800 liter), maar ook daar zie ik dat de werking van het boilervat anders is, dus ook het werkingsprincipe van de volledige installatie. En er is ook een verschil in oppervlakte van thermische panelen. De prijzen liggen ergens rond de 20.000€ voor alle componenten inclusief montage en opstart. Er zijn dus meerdere parameters te vergelijken dan enkel maar de ketel.

Ik geloof meer in een pelletketel met een groot buffervat, bijvoorbeeld 800liter. Uw onderste kring is de zonneboiler en de bovenste kring is de kring van de pelletketel. Alles wat je dus uit de on krijgt dient de ketel niet te leveren. In deze 800 liter warm water loopt uw warmtewisselaar voor uw SWW. En de volledige 800 liter is gebruikt voor het voeden van uw radiators. Je maakt dus maximaal gebruik voor zowel SWW en CV van de zon. De rest zijn Pellets die je verbrand. Daarnaast zorgt het groot buffervat dat je ketel niet veel moet moduleren. ttz je pelletketel dient niet constant op te starten. Als je weet dat het 12 minuten duurt eer de ketel op temperatuur is en er telkens een 400 watt gevraagd is voor de ontsteking, dan kan je deze maar beter niet teveel nodeloos na elkaar laten opstarten.

Dit zijn een beetje mijn bevindingen momenteel. Reeds een hele boterham en ik hoop dat je er iets aan hebt.

 

Groeten, Johan

 

 

 

 

 

 

 

 

 Beste Johan,

Hele boterham maar zeer interessant wat je schrijft. Ik kom op een aantal punten tot dezelfde conclusie. 

Ik heb nog geen enkele concrete offerte binnen. Ik twijfel nog tussen een zonneboiler van 300 of 800 liter. Het zonnesysteem is pas voor binnen 4 jaar (dakverandering). Ik wil al het nodige voorzien.

Laat jij de installateur telkens bij jou thuis komen of maakt hij een offerte vanop afstand?

Ik krijg binnenkort bezoek van stroomop en een installateur van viessman.

Weet er iemand of de nieuwe viessmann al te krijgen is in België?

Groeten

Hallo, heb in September vorig jaar een CTC Ecoflex geplaatst. Alles zelf gedaan en opgestart. Werk zeer naar behoren. Waarom heb ik voor CTC gekozen? Is een echte no-nonsens ketel met mogelijkheden tot zelf aanpassen van parameters zoals auger speed, ventilation, warmtecurve ... en natuurlijk de prijs. Ik zit zeer regelmatig in Zweden en CTC is daar een zeer gekend merk, staat voor kwaliteit. Nadeel hier in Belgie is dat er geen sterk netwerk is voor eventuele support. Ikzelf heb daar geen problemen mee, ken ondertussen mijn ketel van binnen naar buiten en ben in staat alle parameters en testen zelf uit te voeren/in te stellen. Bij sommige merken kan je niets zelf doen ... moet je zelf extra betalen voor de ketel te komen opstarten. Ik heb ook maar 2 merken vergeleken CTC en Ökofen. 2 totaal verschillende ketels met elk hun voor en nadelen. De CTC dient iedere 1000kg te worden gekuist (1/2 uurtje werk omdat hij daarop voorzien is). Een Ökofen doet dit automatisch .... ik ga ervan uit dat niets zo grondig is dan het manuele handwerk. Heb nu zo een 1500kg pellets gebrand en ben zeer tevreden. Deze ketel kan zelf 8mm pellets branden indien deze bestaan in Belgie. Ook de watervoorraad van 150l zie ik als een voordeel ... werkt als compensator. De rendementen liggen zeer dicht bij elkaar dus daarvoor moet je het niet doen. De ökofen is ongeveer € 3000 duurder dan de CTC (enkel de ketel gerekend). Voor deze € 3000 kan ik zo ongeveer 4 jaar branden (a 3 ton /jaar). Ook heb ik alles zelf onder controle .....

 Hey Wim,

 

Ik laat inderdaad de installateur tot bij mij komen voor een offerte. Het is een bestaande installatie, dus...

Normaal is er inderdaad maar één model te krijgen bij Viessmann. Je moet er in het begin wel een beetje naar zoeken, wil je de specificaties kennen.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat ik  met veel ongeduld naar de opstelling met CTC aan wachten ben. Ik denk dat het met die pelletketel een verschil in prijs zal maken. Alle andere merken liggen gelijklopend.

Het nadeel is inderdaad, zoals gepost in deze treath, dat je er iets meer werk aan hebt naar het reinigen toe. Maar, mogelijks ook positief, dan leer je je ketel kennen. In elk geval zit hij niet complex in elkaar.

Als alles goed gaat neem ik nog deze maand een beslissing en dient hij zo snel mogelijk te worden geplaatst. Mijn bestaande gasketel heeft namelijk de geest gegeven en draait nu op halve kracht met de nodige periodieke tussenkomsten om de emmertjes water eronder te gaan uitgieten. :-)

 

Johan

 

 Hallo Oreo

Ik lees me veel plezier uw review van de CTC. 

Ik ga ervan uit dat deze aan uw CV is gekoppeld en dat hiermee ook je SWW aanmaakt? Heb je ook een zonneboiler? Wat ik mij afvraag is echter de watervoorraad van slechts 150 liter? Is deze buffer voldoende om niet constant start stops van je ketel te krijgen? Mij is altijd aangeraden om een zo groot mogelijk buffervat te nemen, omdat dan de ketel volop kan branden, al zijn warmte in de buffer stopt en dan een langere tijd zichzelf in eco plaatst. Geeft als voordeel dat je ketel rustiger draait.

Is hij gekoppeld aan voorraad silo, of vul je een voorraadbak handmatig bij?

 

Groeten,

 

Johan

Beste pelletketelenthousiastelingen,

 

Ikzelf ben ook al aan het woelen in deze informatievijver, en twijfel nu nog tussen de SHT en viessmann. Vermits ik een laag verbruik beoog ben ik niet van plan om een voorraadvat aan te schaffen. De 200l voorraadbak van de viessmann vitoligno is dan wel een voordeel. De prijs van de SHT is dan weer veel zachter.

 

Enige tijd geleden was er op het forum al een poging tot organiseren van een groepsaankoop. Toen is de topicstarter van idee veranderd. Maar misschien kunnen we nog een poging wagen, indien we natuurlijk allen voor eenzelfde ketel willen gaan.

 

 

Michael Kruijne

 Hallo,

Iedereen brengt hier heel interessante informatie bij.

De groepsaankoop lijkt me moeilijk daar we niet allemaal hetzelfde verlangen van de ketel. Maar moeilijk lukt misschien ook.

Er zijn nu 2 spelers bijgekomen. Ik vertrok met okofen, viessmann en hargassner. Nu weten we al iets meer over ctc en sht ketels. Iemand reeds kennis gemaakt met KWB ketel? Onlangs las ik dat de hargassner de mercedes onder de ketels zou zijn. Iemand reactie hierop? (Ik ben citroën fan,  ;-)

Kent iemand een installateur van viessmann, ctc, sht in Oost-Vlaanderen?

Dank voor de informatie tot nog toe!

 Hallo,

Momenteel zitten we terug wat verder in het proces. Wat Viessmann betreft, je kan op de site van viessmann de vraag stellen naar installateurs in uw regio. Je krijgt dan netjes een telefoon en een brief van Viessmann met een drietal installateurs. Tot daar geen probleem en heel proffesioneel. Om nu ook nog een prijs van die installateurs te pakken te krijgen dat is een ander verhaal. Van de drie heeft er één gereageerd, en ik wacht nu nog steeds achter mijn prijs. Het probleem is dus duidelijk dat een standaard CV installateur niets weet van pelletketels en er blijkbaar ook geen zin in heeft. Het ziet er nochthans een degelijke en goed toestel uit!

Je zou voor minder de moed verliezen en dan maar terug naar een condisatieketel op gas grijpen. Intussen krijg ik het hier wel koud met mijn defecte verwarming, en van wachten krijg je het ook niet warm.

 

 

 

 Hoi Wim,

De guntamatic is anders ook een goed toestel. Het probleem dat ik daarin tegen heb met bijvoorbeeld KWB, is dat er geen dealer of installateur in mijn buurt zit. Geen zin om iets aan te kopen waarvan de service ergens uit de ardennen dient te komen.

Ik denk persoonlijk, als je in een niet courrant toestel als een pelletketel wenst te investeren, je in de eerste plaats een servicepunt in uw regio nodig hebt. Niet alleen zal het u meer kosten aan verplaatsingen als ze van de andere kant van België moeten komen, je hebt het risico dat je langer mag wachten op een service dan normaal.

 Hou vol Johan!! Ze geven zondag al 7 graden!

Met Viessmann net dezelfde weg op aan het gaan. Ook telefoon gekregen en zelf ook installateur gebeld. Deze heb ik na eerste positief contact nogmaals moeten bellen. Hij was bezig prijzen aan het opvragen bij viessmann. Raar maar kan het beetje volgen want vitoligno is nog niet te krijgen volgens mij. Nu is wel die ketel van viessmann of geen want de rest is echt niet voldoende.

Ik probeer van de besproken merken prijzen te hebben. Dan op batibouw een ronde doen voor de laatste indrukken en daarna knoopje (zeg maar knoop) doorhakken. 

Ik heb ook al verschillende viessmann installateurs gecontacteerd, en hetzelfde verhaal. Maar nu zou ik er toch eentje hebben in regio antwerpen die het wel kan. Ik wacht nog op een prijs, maar ook bij mij zou ik nog kunnen wachten tot batibouw om een zaakje te kunnen doen.

 

 

Michael

Johan, je zei:  "Blijkbaar zit er ook bij Viessmann een verschil met de andere wat rookgasafvoer betreft. Alle andere willen een schoorsteen plaatsen in dubbelwandige inox buisen tot 1 meter boven het dak, terwijl het bij Viessmann volstaat om gewoon door de buitenmuur te gaan. Deze ketel heeft dus geen schouwtrek nodig."
 

Weet je dit zeker, want in de installatiehandleiding van de vitoligno spreken ze wel van een schouw...

 

 

Michael

 Deze avond nog een mailtje gekregen van de installateur, dat hij mij morgen de prijs zal toesturen. Blijkbaar heeft hij ook nog maar net de prijs van Viessmann binnen gekregen. Wij krijgen dus een primeurke als ik het goed begrijp. Hopelijk verslik ik me er niet in :-)

 Hallo Michael,

Dat is wat de installateur zei toen hij bij mij en plaatsbezoek maakte. Mogelijks heeft hij het mis en maakte hij de vergelijking met een gasketel. Als ik het detail binnen krijg laat ik het u weten. Bij alle andere merken is er anderzijds wel een schouw nodig.

 Johan,

Mogen wij hier van het forum, die u altijd gesteund hebben in uw koude tijden, mogen wij delen in een richtprijs voor de viessmann? 

 Geachte fans en medelevenden,

 

'k zal er aan denken als ik de enveloppe opentrek.

 Ter info kan het nuttig zijn de discussie op onderstaande links eens door te nemen:

www.haustechnikdialog.de/Forum/Default.aspx

www.haustechnikdialog.de/Forum/Default.aspx

 

 

Een richtprijs voor de pelletketel van viessmann is 9300 euro. Dat hebben ze mij al kunnen vertellen.

Maar ik wacht ook een gedetailleerde offerte af (met architectenkorting :) )

9288 euro is de prijs voor het kleinste model 4-12 kw vitoligno 300-P

6-18 kw  9547

8-24kw   9808

deze toestellen zijn vrij recent op de belgische markt,dus veel ervaring is daar niet mee. Een vitoligno 100( ketel voor stukhout) heb ik onlangs geplaatst, was een van de eerste in België. Heb hier toch geopteerd voor een dubbelwandige schouw daar de schouwtempertuur bij volle belasting maar 15o graden is . Bij kleine modulatie liggen deze temperaturen onder 90 graden.

KWB beschikt over een importeur in Wallonie en tal van partners in Wallonie, Brussel en Vlaanderen.  Neem even een kijkje op de website van de importeur ökotech Belux onder de rubrike partners.

 

Zoals ik reeds zei, niet in mijn buurt dus.

Hou er ook rekening mee dat in geval van problemen, maar ook de opstart het de importeur is die dient langs te komen. Vaak (doch niet altijd) weet de installateur niets af van de diverse parameters die dienen te worden ingesteld en te worden gewijzigd.

dus bij panne;...

 

 Hallo Mensen,

Wij zijn er nog steeds niet aan uit, doch het gros van de offerten is eindelijk binnen. De Viessmann blijft momenteel toch nog op kop, gevolgd door de Hargassner.

ik moet zeggen dat ik bij die laatste ook een goed gevoel had.

De bijkomende vragen zijn gesteld want geen een van de twee offerten was volledig. Ik kom hier op terug zodra de antwoorden binnenlopen en de beslissing genomen zal worden.

 

 De hargassner ziet er inderdaad betrouwbaar uit. Had een goed gevoel bij de uitleg die ik kreeg en de offerte heeft mij niet echt ontgoocheld.

Maar, hij blijft dicht bij de Viessmann staan die naar mijn mening evenwaardig is. Het zal dus een beetje van de installateur afhangen wat de keuze zal worden.

Wat die Mercedes betreft, dat zij de verkoper van Guntamatic ook (over zijn merk dan) Toen ik de prijs zag kan ik hem ook geloven. (wat dan de prijs van een Mercedes betreft, over zijn kwaliteit ken ik mij niet uitspreken.) Onnodig te zeggen dat deze van mijn lijstje is geschrapt.

 

Na een beetje radiostilte, je weet nooit of de betreffende installateurs mee aan het kijken zijn, is de kogel door de kerk.

Bestelling geplaatst voor een Hargassner pelletketel met 300 liter Zonneboiler en thermische panelen.

Uiteindelijk heeft de Hargassner het gehaald van de Viessmann. De belangrijkste reden is wel degelijk de service. Het is duidelijk dat voor de Viessmann installateurs een pelletketel iets te exotisch is. 

Installatie voorzien eind Februari - eerste week van Maart.

Misschien kan ik er een fotoreportage van maken en op een blog posten. Ik hou u verder op de hoogte.

 Johan,

Proficiat met de aankoop. Ziet er prachtig uit, ik hoop dat je er lang geniet mag van hebben.

Bij mij is het wachten op Hargassner en een concreet prijsvoorstel van mijn okofen-kennis. Viessmann is ook voor mij uitgevallen. 

Een fotoblog van de installatie zou leuk zijn.

Succes ermee!

Hallo Oreo

Ik was van plan om meerdere pelletskachels te plaatsen te beginnen met 1  en later 3tot4

En mijn gasketel te laten staan deze verbruikt nu 4000euro per jaar.

Ik heb ook gedacht aan een ökofen ketel hun uitleg was mij te onduidelijk en klantonvriendelijk.

Vandaar mijn kachel idee

Nu heb ik u uitleg over die Zweedse ketel gelezen.

Ik kom geregeld in zweden en spreek ook vlot Zweeds.

Ik kom daar geregeld

Ik ben benieuwd waar men deze ketel in Belgie kan krijgen.

Als u mij het adres kunt mailen op fb757253@hotmail.com ben ik zeer blij.

Bedank alvast voor u antwoord.

Proficiat met de koop. Hargassner is een merk waar ik nog niet veel research naar heb gedaan. Zelf weet ik het nu helemaal niet meer. Ik ga beslissen na batibouw, hopelijk zijn ze goed vertegenwoordigd.

 

 

Michael Kruijne

 Ik denk niet dat je ze op Batibouw gaat tegenkomen (maar ik kan mis zijn), aangezien het een relatief kleine firma is die de verdeling van deze Oostenrijkse op zich genomen heeft. (www.hargassner.be)

Zelf stonden we ook op het punt een Hargassner aan te schaffen, totdat we het bestaan van de combiketels (houtvergasser+pellets) ontdekten (SHT), en dan tenslotte daarvoor gekozen hebben (wegens de houtvoorraad die hier nog op stock zit). Zijn ook al een jaar de markt aan het afzoeken geweest, vooraleer we een beslissing konden nemen.

Ik denk dat je met de Oostenrijkse ketelfabrikanten altijd wel goed zit, als je een ketelsturing met lambda-sonde hebt.

Het is voor de meeste hun 'core-business', biomassa-ketels, terwijl de grotere merken (viessmann, buderus, ...) het er bij nemen, om het in hun gamma te hebben, omdat zij het zich niet kunnen permitteren een stuk van de markt niet te kunnen bedienen. Of hun verdelers er ervaring in hebben is een andere zaak.

Dus ik denk dat je met de kleinere merken (althans kleiner hier in België) soms beter af bent dan bij de bekende (in België) merken.

Biomassa-ketels met hoge verbrandingswaarden, eventueel gekoppeld aan een buffer, zijn systemen die hier relatief onbekend zijn, terwijl in de bakermat Oostenrijk/Duitsland dit veel meer ingeburgerd is.

In Vlaanderen trekken ze tot in de verste uithoek aardgasleidingen, of dit allemaal rendabel is??

Limer

Ik zou zeggen, Hoera, hoera,...

 

Onze Hargassner werkt. Nu enkel nog de zonneboiler en de thermische panelen monteren.

Hoi,

 

Mijn vrouw werkt voor een natuurvereniging.

Deze vereniging is gevestigd in een groot oud gebouw (dat ze binnenkort gaan renoveren)

Wat zou voor hun het best zijn van aankoop CV ketel?

Ze hebben  hout ,hakselhout en ook veel nat maaisel.

Wat voor installatie is dan het best. (het gebouw heeft overal radiatoren)

Zou zo'n STH combiketel een groot gebouw kunnen verwarmen?

Ze hebben het alleen nodig om te verwarmen, sanitair warm water is te verwaarlozen.

 Beste,

Ik heb 10 min geleden mijn pelletketel aangeschaft. 

Combiketel lijkt me interessant voor jullie. Voor houthaksel kan je bij hargassner.be mogelijke producten zien.

Groeten

 Walter,

 

Hoeveel hout hebben ze? Voldoende droog? <20% vochtgehalte

Het is inderdaad een groot gebouw, dus ze kunnen beter een warmteverliesberekening laten uitvoeren van de situatie na renovatie.

Hakselhout is goed, maar droog hakselhout is al moeilijker te vinden. Ik heb dit al toegepast gezien, in schrijnwerkerijen waar ze het droog afvalhout door een breker steken, en dan dit gehakseld materiaal verbranden. Daar werkte dit perfect.

Als je hakselhout hebt van snoeiwerkzaamheden, dan moet je hiervoor nog eerst een installatie voorzien om dit te drogen. Hakselhout is nog veel te vochtig.

Als je hakselhout van snoeiwerken, gewoon op een hoop gaat blazen, zal dit direct beginnen gisten.

Anders moet je je licht eens opsteken bij Hargassner, die hebben hakselhoutketels tot 200kW, en die gaan je zeker kunnen vertellen wat als brandstof kan dienen, en de specifieke situatie bekijken.

Met nat maaisel, daarmee kan je weinig doen bij mijn weten, of je moet al een redelijk complexe installatie gaan zetten waarbij je het methaangas gaat opvangen uit de vergisting, en hiermee een verbrandingsmotor aandrijven. (vergelijkbare situatie als bij REMO in Houthalen-Helchteren).

 

Pure pelletketel kan je in zo'n gebouw ook toepassen, daar vindt je verschillende fabrikanten met grotere vermogens.

Ofwel inderdaad een combiketel, als ze echt voldoende hout hebben, en blijven hebben in de nabije toekomst.

Die SHT combiketel heeft er ondertussen een groter broertje bij, die ook ipv. 33cm lang stukhout 50cm lang hout kan verbranden. Verschillende types:

thermodual TDA 15 (4,5-15,0 kW)

thermodual TDA 25 (7,5-25,0 kW)

thermodual TDA 30 (8,4-28,0 kW)

thermodual TDA 40 (11,4-38,0 kW)

Anders moet je eens horen naar het nieuwe bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal, ik weet dat ze daar ook een redelijk groot vermogen houtketel geplaatst hebben (hout of pellets of hakselhout??)

 

Limer

@WimD

 

Wat is het geworden? Wanneer wordt hij geplaatst? 

 Ik heb voor Hargassner classic 22kw gekozen. Binnen 4tal weken wordt hij geplaatst.

Wij staan  op het punt een pelletketel te bestellen. Ik heb een installateur in de buurt van viessmann die weliswaar geen ervaring heeft met pelletketels maar het helemaal ziet zitten en  een  zeer aantrekkelijke prijs heeft gegeven. Wij horen vaak aanhalen ( vooral door concurent ketel verkopers ) dat viessman pelletk er maar bij neemt omdat ze ook een graantje willen meepikken alsof deze minderwaardig zouden zijn. Voor ons ziet die er zeer betrouwbaar en degelijk uit. Doorslaggevend voor ons is de keramische vuurhaard, de gietijzeren brandrooster, waterinhoud in de ketel en het gewicht 360kg .Hargassner lijkt mij ook zeer degelijk ! Alle voor en na delen op een rijtje zetten en eerstdaags beslissen we .

 

 

 

Ikzelf ben bezig met de aanbesteding van een installatie van Viessmann, Vitoligno 300-P (18Kw) in combinatie met 2 panelen Vitosol 200-F, een boiler Vitocell 100 U (300L) en een buffervat Vitocell 100 E van 750L.

De reden waarom ik voor Viessmann ga is omdat ze in de Duitse Testaankoop telkens als beste of bijna beste uitkomen.

Bovendien kies ik voor een installatie, waarbij alles van het zelfde merk is, waardoor de verschillende onderdelen ook optimaal met elkaar communiceren.

Ik heb een installateur gevonden in de vorm van een middelgroot bedrijf, dat ook voor Lotus Corona werkt, dat reeds ervaring heeft opgebouwd met zonneboilers en warmtepompen en dat mijn project duidelijk ziet als een kans om er ervaring mee op te doen in dit segment van de sector van de hernieuwbare energie. Bovendien voel je vanuit Viessmann, dat heel het bedrijf erachter staat. Ze zijn instaat om een exacte berekening te maken van zowel het benodigde vermogen van de brander als het oppervlakte van de zonnecollectoren.

Wie denkt dat Viessmann de peletketel beschouwt als iet s dat ze erbij doen, heeft het fout voor. Viessmann heeft twee nevenbedrijven, KOB en Mawera, die industriële installaties bouwen op basis van houtverbranding. Bovendien zijn ze zelf bezig met de aanplant van een snelgroeiend bos om hun eigen bedrijfsgebouwen daarmee te verwarmen.

Ökofen heeft lang een soort monopolie gehad op de Belgische markt, maar ik vind hun ketel voorbijgestreefd en de test van Warenstiftung bewijst het ook. Een klein voorbeeldje: bij Ökofen regelen ze het vermogen van de ketel door buizen toe te lassen. Bij Viessmann kan het vermogen gemoduleerd worden door de buizen automatisch te openen of af te sluiten tijdens het branden. De eerste ketel van Viessmann was een ketel van Windhager, waar ze dan hun eigen merk op kleefden. De huidige ketel is een volledig eigen ontwerp, en ze hebben goed gekeken bij de concurrentie (o.a. Eta.co.at) en daarop verder gebouwd, met een eerste plaats als resultaat in de test van Warenstiftung.

Milieubewustzijn is nog altijd een dure luxe voor wie er geld voor over heeft (zoals ik). Wie minder middelen heeft en gas in de straat kan beter in een condenserende gasketel investeren, wegens goedkoper, maar je blijft bijkomende CO2 in de atmosfeer blazen. Wie ver van de gasleiding afligt en een huis heeft zonder vloerverwarming, zou ik een pelletbrander aanraden. Wie vloerverwarming heeft, moet denken aan een warmtepomp met dieptesonde of gaan voor een passiefwoning. Al de rest vind ik onzinnig.

Mountainman (en ja, de gletsjers smelten af).

 Beste,

Ik ben volledig akkoord met uw betoog. Ook ik vond de viessmann een perfecte ketel met snufjes vanop de hele pelletmarkt in één ketel. Viessmann Duitsland doet stevig zijn best om een voet tussen de klassieke pelletmerken te zetten. Viessmann België heeft me op Batibouw persoonlijk uitgelachen met mijn vraag naar een installateur en iemand op de stand die me wat surplus kon vertellen.

Ik heb uiteindelijk na 6 weken wachten 2 van de 4 installateurs een offerte kunnen laten maken. De ene wist dimentioneerde de ketel zoals dat bij olie en gas gebruikelijk is: zo'n 24 kw teveel!! De andere zei letterlijk: "installeer zelf we willen wel iemand laten de opstart doen. Wij willen eer van ons werk en met pellets is het altijd iets. Ze zijn weer aan het verdwijnen, kijk hier maar rond op batibouw. Enkele jaren terug moest iedereen het hebben nu houdt iedereen zich er van weg"

Ik was wel heel dankbaar voor hun eerlijkheid doch vond ik het jammer dat ik geen betrouwbaar iemand vond. Ik vind het super voor u dat je iemand vond die er zijn ding wil van maken. Zal zeker het pelletgebeuren ten goede komen. Hoe meer merken hoe beter.

Ik zou zeggen, reclame maken voor uw installateur!!

Sommige mensen zijn meer progressief, andere meer conservatief. Dat is zo voor mensen in het algemeen, maar ook zo voor blijkbaar voor vertegenwoordigers van Viessmann. Alleen, als ze daar hun bedrijfsimago mee schaden, is dat niet gunstig voor Viessmann. Ik kan alleen maar zeggen dat de regio vertegenwoordiger van Viessmann Oost-Vlaanderen (die ook op Batibouw rondliep) na Batibouw een kleine twee uur bij mij thuis gezeten heeft om het project door te praten. Ik had nog een aantal vragen, ondermeer over het al dan niet bufferen en vervolgens over het gebruik van twee gescheiden ketels voor sanitair WW en een afzonderlijke als buffer in plaats van een combibufferboiler. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen dat twee verschillende in mijn geval beter was. In zijn geval was hij duidelijk bij geschoold in de materie.

De berekening van het vermogen van de pelletketel en het oppervlakte van de collector is bij Viessmann zelf op de hoofdzetel België gebeurd. Dat kost natuurlijk geld aan de installateur, dat ik acheraf gefactureerd zal krijgen, maar het is dan wel grondig gebeurd. Ook voor de opstart is er in de offerte een post voorzien voor de opstart van de installatie door de specialisten van Viessmann zelf.

Over de test van Warenstiftung (Duitse Testaankoop) wil ik nog opmerken dat dat over testen gaat met een volledige opstelling, door een erkend installateur van het merk en dat dat gaat over langdurige testen. Indien er iets grondig fout zou zijn met één van de installaties, zou dat ook naar boven komen. Maar Viessmann kreeg ook goede punten voor afwerking van hun producten en dat zijn ze aan hun merkimago verplicht.

De essentie van het verhaal is, dat er veel brol op de markt is. En dan heb ik het over spullen uit Italië, het vroegere Oostblok en zelfs België. Sommigen durven het nog steeds aan om een omgebouwde mazoutketel aan te bieden als pelletketel. Een pelletketel is geen kernreactor, maar om tot een optimale verbranding te komen, moet je wel je huiswerk doen en ik denk dat Viessmann dat duidelijk gedaan heeft.

De meeste pelletbranders, branden pellets, maar de vraag is: hoeveel redement haal je? En dat is duidelijk getest door Warenstiftung, met Viessmann als beste. Als je de pelletketel van Viessmann vanuit technisch standpunt bekijkt, dan hebben ze het simpel maar degelijk gehouden, vooral voor wat de ketel met wormwielvoeding betreft.

Wie regelmatig eens wat leest op het pelletforum, weet dat de grootste problemen ontstaan met de kwaliteit van pellets. Soms met de afmetingen van de pellets, soms met de opbouw van residu op het brandroooster. Daar waar Italiaanse pellet kachtels werken met een vast vuurkorf (die manueel moet gereinigd worden), werken de betere branders met een of ander vorm van zelfreinigend rooster.

Ik ben vroeger technisch tekenaar geweest. Ik bekijk dus een ketel ook vanuit technisch standpunt en ik heb vertrouwen in het ontwerp van Viessmann. Ik heb voorlopig ook vertrouwen in zowel mijn installateur van Viessmann als de steun die er komt vanuit Viesmann zelf. Ik heb ook contact gehad met zogezegde bedrijven die zichzelf profileren in de ecologische sector, maar die zijn mij tot nu toe zwaar tegengevallen. Ofwel staken ze zich weg achter een te grote afstand, ofwel reageerden ze slecht en durfden ze de totale installatie van brander en zonneboiler niet aan. Nu de defintieve offerte afwachten en dan de uiteindelijke installatie. Ik hou jullie op de hoogte.

 Beste Johan

Wij overwegen een aankoop van een pelletketel

Werd uw Hargassner Pelletketel intussen geïnstalleerd? Bent u tevreden van de installatie en werking?

Laat iets van je horen via franky.boey@telenet.be

Alvast bedankt

Franky

 

 

 Beste

Wij overwegen ook een aankoop van een Hargassner Classic 22

Ben je tevreden van de installatie en werking?

 

Graag ontvangen wij uw antwoord via franky.boey@telenet.be

 

Alvast bedankt

Franky