binnenafwerking met aandacht voor acoustiek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een jaar geleden kochten we een vrij recent huis, waar nog enige afwerking diende te gebeuren - vooral op de bovenverdieping. De situatie daar is als volgt: We hebben kamers onder het dak, het dak zelf bestaat uit pannen, een plastic onderdak, kepers met +- 15 cm mineraal wol ertussen, afgeschermd door aluminiumfolie. We wonen dichtbij een spoorweg. Momenteel is het afgewerkt met mdf-plafondpanelen. Deze moeten weg, aangezien er (te grote) gaten in zijn geboord om plaats te maken voor spotjes (wij zijn zelf geen voorstanders van spotjes, zeker niet in slaapkamers - dus die hoeven niet in het nieuwe plan terug te keren). Nu denken we aan een binnenafwerking met een bio-ecologische en acoustische meerwaarde. Zelf dacht ik houtvezelplaten (celit 3D) te gebruiken en daarop mdf-platen vast te timmeren. Wat denken jullie hiervan? Zijn er nog andere opties?

Reacties

filip

als je een goed acoustisch effect wil hebben, en tegelijkertijd ook nog een goed effect op je warmteverlies, moet je zo'n onderdakplaat langs de buitenkant aanbrengen.  geluid moet je altijd zo dicht mogelijk bij de bron dempen.  als het om galmeffecten in huis gaat, dan steek je een plaat langs de binnenkant.  maar daar zullen onderdakplaten niet zo goed scoren.  ook een zwaardere isolatie (cellulose, hennep, houtvezel) zal een behoorlijk meereffect hebben dan minerale wol, net als alles goed luchtdicht afwerken, elke kier laat warmte door, maar ook geluid.

hans d

 Hans,

Bedankt voor je antwoord. 

De conclusie is dus:

onderdakplaat langs de buitenkant -> die investering ben ik niet bereid te maken omdat het het geheel nog maar 14 jaar oud is

houtvezel, hennep of cellulose tussen de kepers -> lijkt me nog doenbaar om de reeds bestaande isolatie weg te halen en nieuwe te installeren op voorwaarde dat er een merkbare verbetering is

binnenafwerking biedt geen enkele meerwaarde qua isolatie van buitengeluiden -> dit had ik eigenlijk niet verwacht. Ik had verwacht dat hoe meer massa men zou gebruiken hoe beter het zou werken. 

Filip

 

 

filip

misschien is mijn commentaar niet helemaal juist overgekomen, ook langs binnen zal het een zeker effect hebben, maar minder dan wanneer je het buiten plaatst. is vooral ook moeilijker om het mooi dicht te krijgen lijkt mij.

de investering aan de buitenkant zit hem vooral in de werkuren, pannen en pan- en tengellatten wegnemen, onderdak plaatsen en alles terugleggen.  daar zit niet zoveel extra materiaal in, vooral werkuren.  als je dat zelf kan is het zeker de moeite waard, als je het moet laten doen gaat het natuurlijk een pak extra kosten.

hans d

Denk dat je best de minerale wol vewijderd en vervangt door celluloseplaten (of laat opvullen met cellulosevlokken)

of houtwolplaten. En je zou optioneel er nog een celitplaat tegen kunnen zetten met daarna nog een fermacelplaat (fermacellplaat is wel zwaar, dus kijken of je dak het kan dragen).

Gebruik van verschillende materialen geeft betere geluidsisolatie.

Heraklithplaten zou ook nog kunnen als afwerking, ze hebben ook mooie afgewerkte platen.

 

Hennep is te licht voor goed geluidsisolatie.

walter

cellulosevlokken kan eigenlijk niet, aangezien er een folieonderdak is, daarom dat ik zou ik gaan voor een nieuw onderdak.  celluloseplaten vind ik niet zo handig, snijden moeilijk en drukken slecht samen, dus moeilijker om mooi op te vullen.  hennep is inderdaad wat lichter dan cellulose, maar nog altijd een stuk zwaarder dan minerale wol, en scoort vooral ook naar warmteopslagcapaciteit heel goed.

gewicht is vooral van belang bij contactgeluid, wat hier niet het geval is, bij omgevingsgeluid scoort het massa/veer in principe veel beter.

hans d

Nog een niet onbelangrijke bedenking hierbij: Zitten er dakvensters in dat dak ? Als het dakvlakvensters betreft met ventilatieroosters is dat zeker en vast de zwakke schakel in de geluidsdichting en hebben alle andere investeringen in geluidsisolatie bijzonder weinig effect. Ramen zonder ventilatieroosters zijn in eerste instantie wenselijk. En als je ze hiervoor moet vervangen ga je best voor akoestisch isolerende beglazing.

 

Bert