binnenisolatie voor buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik wil de muur isoleren langs de binnenkant. Hoe doe ik dat het best om geurhinder, schimmel, te vermijden. In het verleden werd het huis niet goed verlucht, en was er aan die muur al een serieuze geur te bespeuren, dus ik vrees ervoor.

Reacties

Beste,

Ik heb zelf huis aan binnenkant geisoleerd een aantal jaar geleden toen er nog niet zoveel over deze technieken werd beschreven. Ik heb dan ook alle fouten gemaakt die men kan bedenken met vermoed ik alle gevolgen van dien.

Ik weet zeker dat je volgende punten in het oog moet houden

0) Indien je langs buiten kan isoleren, doe het niet langs binnen

1) indien muur vochtig of beschimmeld is (geweest) moet je hier 100% zeker de oorzaak van kennen. Enkel slechte verluchting en condensatie op de koude muur  valt eventueel te voorkomen/op te lossen  met goed geplaatste binnenisolatie en een verluchtings-strategie. Alle andere vochtproblemen kan je niet oplossen met isolatie en zal je eerst moeten aanpakken (lekken, doorslag, opstijgend vocht, ...)

2) dampscherm tussen binnen en je isolatie zodat damp in het warme gedeelte blijft en niet kan condenseren. Dit principe impliceert ook dat je aan 3) ook moet voldoen, anders sluit je eventueel vocht op in je muur

3) dampopen naar buiten toe. Dit is een heel belangrijke regel. Je moet ervoor zorgen dat je van binnen naar buiten dampopen werkt. Dit betekent dat het buitenste materiaal (waarschijnlijk een stenen muur) dampopener moet zijn dan het materiaal waar het tegen staat (je binnenisolatie) zodat vocht dat van binnen in je isolatie terecht komt de kans krijgt om langs daar weg te gaan. Ikzelf zit hier bv in de fout omdat vorige eigenaars een volledig dampdichte buitenverf op het hele huis hebben geschilderd. Je hebt ook van die doorschijnende produkten voor buitenmuren die al dan niet dampdicht zijn en de zelfde problematiek veroorzaken.

4) probeer zo min mogelijk koudebruggen te maken. Wat zo goed als onmogelijk is met binnenisolatie, maar je kan je best doen. Gebruik hiervoor isolatiematerialen die je zonder kieren kan aanbrengen. PUR platen ed zijn dus uit de boze tenzij met tand en groef. Ofwel iets met tand en groef ofwel een halfzacht materiaal zoals houtwol

5) probeer een isolatiemateriaal te gebruiken wat vocht kan bufferen en zo het vocht dat hier in terecht komt op een meer gereguleerde mannier kan afvoeren. Lees weeral geen pur, ... maar eerder houtwol, .... We zitten hier niet voor niets op ECObouwers he.

6) denk nog eens na over regel 1)