blowerdoor: ventilatieopeningen?
Vorig jaar werd bij ons een blowerdoortest uitgevoerd, die een slechter resultaat opleverde dan ik had verwacht (n50 = 2,6). Dit is deels te wijten aan een achterdeur waarvan de afdichting onderaan niet werkte (zat verstopt door PUR-schuim) en dampkap met afvoer naar buiten (wat ik veiliger vind omdat wij koken op gas). Tijdens de meting werd echter geen enkele ventilatieopening van de mechanische ventilatie afgesloten (het toestel werd enkel stilgezet). Is het niet de bedoeling om de afvoer- en toevoerventielen af te plakken? Zo ja, heeft iemand een idee of de invloed daarvan op de blowerdoormeting aanzienlijk is of eerder te verwaarlozen?
Reacties
Het klopt inderdaad dat de toe- en afvoeropeningen van een mechanisch ventilatietoestel moeten afgedicht worden tijdens de meting. Het toestel moet daarbij worden uitgezet. Het afdichten kan ofwel decentraal bij elk ventiel afzonderlijk, ofwel centraal tussen het toestel en de doorgang van de buitenschil.
Met afdichten wordt het luchtdicht maken bedoeld, in veel gevallen door een opgeblazen ballon in het kanaal aan te brengen.
Ik ga geen uitspraken doen over de relevantie hiervan in functie van het meetresultaat...
Terzijde: raamroosters bij een systeem C mogen niet afgedicht worden, maar op de gewone wijze gesloten. Openingen voorzien van een mobiele klep (kattenluik, brievenbus) mogen worden dichtgehouden met een kleefbandje of gewicht, zonder ze rondom af te kleven. Damkap, doorgang haard of kachtel, afvoer droogkast mogen niet afgedicht of gesloten worden: de toestellen er op aangesloten houden. Alle binnendeuren en luiken moeten open staan (behalve toilet en vaste kastdeuren).
Bedankt voor het antwoord, maar de meting is al uitgevoerd, dus aan de omstandigheden valt niets meer te veranderen. Het enige wat ik mij afvraag is in hoeverre de slechte waarde beïnvloed kan zijn door de open ventielen. Als dat slechts zeer beperkt het geval is, dan moet ik verdere maatregelen nemen om de luchtdichtheid te verbeteren. In het andere geval kan ik al iets geruster zijn bij deze meting, omdat die dan niet echt representatief zou zijn voor de reële luchtdichtheid. Iemand een idee?
Nog even reageren op dit bericht om misverstanden te vermijden.
- een dampkap MAG 'gesloten' worden, niet afgedicht. Maw je mag met een plakband ervoor zorgen dat de 'klepjes' niet meer bewegen. Indien er geen 'klepjes' zijn, kam/mag je er niks aan doen.
- de aan- en afvoer van het ventilatie syteem mag wel luchtdicht gemaakt worden.
- en nu sinds 1 januari, MAG men ook bij een systeem C de roosters afkleven. Al heb ik al gezien uit een studie dat dit niet al te veel effect heeft op het resultaat... maar als de eigenaar er tijd voor heeft, kun je het altijd overwegen!
Succes nog!