Boiler wel of niet vervangen bij nieuwe verwarmingsinstallatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn bezig met de vervanging van onze oude mazout verwarming. Alle installateurs die hier langs zijn geweest willen de boiler vervangen. De boiler is een eco line 160 liter van ACV geinstalleerd na 2000 (jaartal niet precies bekend). Navraag bij ACV leert dat de boiler anno 2010 van hetzelfde type identiek gemaakt wordt aan het 2000 model. Maw het vervangen van een oude eco line boiler door een nieuwe levert geen betere rendementen op. Vraag is nu of het zin heeft om de boiler te vervangen: Viessmann installateur: zit vol met kalk dus vervangen ACV installateur: nieuwe model heeft veel betere isolatie (grappig spec acv smart line < 3 graden per 8 uur, goedkopere eco line met dunnere isolatie 0.23 graden per uur, blijkbaar is het verschil niet groot genoeg om dat in de specificaties te laten zien). Ik heb de indruk dat de installateurs met name gedreven zijn om een extra apparaat van 1000 euro te verkopen en de oude naar de schroothoop te brengen. Ikzelf heb een hekel aan het vervangen van goed werkende apparatuur, we produceren al genoeg afval. Wat is een realistische levensduur verwachting voor een boiler. Waarom zou het vervangen van de boiler zin hebben. En laatste vraag heeft het zin om een boiler met een electrische weerstand te nemen die als zomerstand, backup oid gebruikt kan worden (mazout installatie 39-50 kw, gezin 4 personen normaal water gebruik). Bedankt voor de input. frank

Reacties

Nog geen 10 jaar oud dus... zou een schande zijn om deze te vervangen. Ze willen gewoon meer verdienen.
Zoals je zegt, wegwerpmaatschappij. Nieuw is beter, maar dit is gewoon een tank in een tank met isolatie rond. Er zal wel kalk inzitten, maar hoeveel scheelt dat op het rendement en heb je daar veel last van? Als hij voldoende warm wordt.
Mijn ouders hebben dezelfde maar dan 100 liter denk ik en die hangt nu sinds 1994 en werkt nog steeds prima.
Doet je ook nadenken over de twee instalateurs, niet?

Kan hem altijd nog een keer spoelen met een ontkalkingsmiddel als dat het rendement verbetert. Grappig is wel dat ACV er met name prat op gaat dat hun ontwerp ongevoelig is voor kalk??