Buderus gasketel + RC35 sturing -> lage ketel-aanvoertemperatuur EN zeer trage thermostaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Recent werd onze oude gietijzeren (~50 kW) Buderus CV gas-ketel wegens defect vervangen door een nieuw type, zie hieronder. Het oude CV systeem werkte op ongeveer 65 tot 75 °C ketel-aanvoertemperatuur.

De referentie-kamer is de living, voorzien van twee oude Radson radiatoren aan de noordzijde (ongeveer 3 kW elk) en een compacte JAGA Mini-Canal vloerconvector (2 kW) met ventilatoren aan de zuidzijde. De living is 3,6 m breed, op 10 m diep, op 3 m hoog (110 m³).

Gegevens van het geinstalleerd nieuw systeem :
- Loganogas G244 - 44 kW - met BC10
- Ketel manueel op of 65 °C ingesteld - of op stand AUTO
- EMS RC35, ingesteld op ruimteregeling, radiatoren, - 10 °C / 40° min /75° max.
- Nadraaitijd v/d pomp ingesteld op 5'.

Ons probleem is nu dat we bij besturing met de RC35 - voor bv. kleine temperatuurverschillen van ongeveer 2°C - de living bijna niet opgewarmd krijgen aangezien de ketel-temperatuur niet boven de 50 °C wil stijgen, en we voor de convector toch minimaal 65°C of meer nodig hebben zoals vroeger.

Hierdoor draait de ketel bij die lage temperaturen bijna continu, of slaat af en iets later terug aan. De stookcyclus is tot meer dan 60' lang.
Alleen als we bv. 24,5 °C kamertemperatuur opvragen aan de RC35 gaat de ketel-T° hoger dan 50°C, maar die hogere gevraagde kamertemperatuur is geen bruikbare instelling.

Bovendien werkt de thermostaat in de RC35 ook zeer traag, het duurt 1 h of meer voor de aangegeven T° op de RC35 overeenkomt met een apart gemeten T°-meter (type EJB 2000T).

Wat ik tot nu toe uitgeprobeerd heb, voor een gevraagde opwarming v/d living van bv. 18°C naar 21°C :

1. De CV ketel aangestuurd met behulp van een tweede thermostaat, via contact WA - ketel op 65 °C -> de CV stookt op de goede temperatuur tot ongeveer 65°c max. Voor een T° verschil van 2°C is de ketelcyclus ongeveer 15 minuten aan op 1 of meerdere uren uit (buiten-T° nu ongeveer 10°C). Het CV systeem kan dus blijkbaar bestuurd worden op die wijze van hogere vertrek ketel-T°.

2. De besturing v/d ketel met de RC35 ingesteld op ruimteregeling - met ketel-T° ingesteld op 65°C of op AUTO - de ketel T° blijft hangen rond 50°C - opwarming duurt ZEER lang of wordt niet gehaald !

3. Een buitenvoeler geinstalleerd + de besturing v/d ketel met de RC35 instellen op buiten-T°-regeling - met de ketel-T° ingesteld op 65°C of op AUTO - de ketel T° blijft hangen rond 50°C - opwarming duurt ZEER lang of wordt niet gehaald !

4. Bij voorgaande buiten-T°-regeling met buitenvoeler, een offset gegeven tot +3 aan de stookcurve - zelfde resultaat - de ketel T° blijft hangen rond 50°C - opwarming duurt ZEER lang of wordt niet gehaald !

5. Keuze in de RC35 van radiator veranderd naar convector - geen verschil voor ruimte- of buiten-T°-regelingen !

Wat we uitgeprobeerd hebben voor de trage RC35 thermostaat :
a. Een externe kamer-temperatuurvoeler geinstalleerd. Werkt even traag.
b. Dezelfde externe voeler op een andere plaats geinstalleerd. Werkt even traag.

Onze vragen zijn nu :

- Hoe stellen we de parameters op de CV ketel en/of RC35 optimaal in om zelfs voor een lager temperatuursverschil (gemeten - opgevraagd) toch een hogere ketel-vertrek-T° te bekomen, zoals dit het geval is bij sturing via contact WA ?

- Hoe kan de temperatuursensor v/d RC35 sneller/exacter op een temperatuurverschil reageren ?