Buffervat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil een houtkachel met CV-aansluiting plaatsen.
Het warme water gaat dan naar een buffervat, is het water te koud en is er niemand thuis, dan springt de mazout-cv bij.
Mijn vraag nu:

-wie geeft commando aan mijn mazout-cv dat deze moet aanspringen?
-Kan elke cv-installatie dat (15 jaar oud)?
-Als ik later een zonneboiler wil plaatsen en het water in het buffervat laat komen en ook nog warm douchewater wil aftappen: moet ik dan een buffervat hebben met 1 of 2 warmtewisselaars??

Reacties

 Dag Johan,

 

We zijn momenteel bezig met een gelijkaardige installatie op poten te zetten.

Hier hebben we het als volgt:

Zonnecollector is gekoppeld aan buffervat 1000L, en geeft zijn warmte hieraan af via de onderste spiraal.

(in ons geval externe spiraal T.Proclean)

Tapwater vertrekt vanuit het vat, en wordt opgewarmd in doorstroming via een tweede spiraal.

Leidingen CV zijn ook aangesloten op het vat, en gebruiken het 'dood water', namelijk de inhoud van het vat.

Circulatiepomp met gemotoriseerde modulerende driewegkraan regelt temperatuur in de leidingen via aansturing kamerthermostaat.

Mazoutketel is ook aangesloten op het vat (op de door de fabrikant van het vat aangeduide plaatsen), warme zijde redelijk bovenaan, retourwater iets lager, met een aparte circulatiepomp voor het rondpompen van dit water(van/naar de ketel).

Bij ons is het de solarregelaar (Resol BS4) die de ketel gaat aansturen wanneer de temperatuur in het vat lager zakt dan een ingestelde temperatuur.

In het vat zitten 3 sensoren, op verschillende hoogtes.

De solarregelaar stuurt een relais aan, die dan spanning geeft aan de mazoutketel en circulatiepomp.

De spanning van de circulatiepomp wordt echter nog onderbroken door een ketelaquastaat, die de circulatiepomp eerst laat starten, op het moment dat het water in de ketelmantel boven een bepaalde ingestelde temperatuur zit (anders ga je gedurende de tijd dat de ketel moet opwarmen, koud water laten circuleren door je vat, en dat is niet aan te raden.)

 

Bedoeling is om op termijn (lees voorjaar) de mazoutketel buiten te zwieren, en een combiketel pellets/stukhout te plaatsen, maar  daar krijgen we voorlopig moeilijk de nodige info over vast.

 

Limer

Een combiketel pellets, stukhout is ook wel mijn droom, maar mijn mazoutketel is nog te goed, 15 jaar oud, maar bijna nt gedraaid, tenzij voor warm water. Ik verwarm hoofdzakelijjk met een houtkachel.

Ik ga zeker eens op batibouw kijken, ik kwam al wel eens combiketels tegen op het net.

Laat iets weten als je iets tegen komt.

 

Bedankt, Jo

Een goede tip voor een degelijke combiketel: ETA SH 20 Twin: http://www.eta.co.at/16.0.html?&L=1

Wel duur maar zeer betrouwbaar en een hoog rendement. Draait hier al een jaar naar volle tevredenheid.

Nadeel: geen invoerder in België. Ik heb hem gekocht bij de erkende invoerder: http://www.eta-energie.lu/ 

MVG

prijsindicatie voor een 15 a 25 KW??

prijs buffervat??

 

Bedankt.

 Van die Eta heb ik ook al een offerte binnen (heb de prijzen hier niet bij de hand) via de verdeler in Luxemburg.

Nadeel van die ketel vindt ik dat het in feite 2 ketels zijn die je tegen elkaar schroeft, waarvan ieder deel bijna de prijs van een ketel op zich is.

Het is inderdaad een dure ketel, maar kwalitatief waarschijnlijk in orde, gezien hun ervaring.

 

Ik ga komende zaterdag kijken naar een geïnstalleerde combiketel, alles geïntegreerd in 1 toestel (staat wel in Duitsland).

Ben enkele weken geleden ook al eens naar een gelijkaardige installatie gaan kijken in Duitsland, maar die kon mij toen niet overtuigen. Hopelijk is de installatie van zaterdag wel overtuigend. 

Probleem is dat België op houtverbranding nog wat achter loopt op landen zoals Oostenrijk en Duitsland.

 

Ik hou jullie op de hoogte.

Limer

 

@Johan: Momenteel wordt hier ook iedere winter met een houtkachel gestookt. Maar het verschil in rendement tussen een klassieke houtkachel, en een houtvergasser, is dermate groot, dat eens de ketel er staat, waarschijnlijk weinig hout nog de kachel zal in gaan. De bedoeling is dat we met dezelfde hoeveelheid hout als we nu in de kachel zwieren, onze volledige warmtebehoefte gaan dekken.

@Slesseman:  Hoe grote boiler heb je hieraan hangen?

Houtverbruik op 1 jaar (in wat voor woning)?

Wat stook je vooral: Pellets of stukhout?

Deel gerust je ervaringen ivm. je installatie, we kunnen er maar van bijleren.

Installatiekost, in grote lijnen: Ketel, boiler, aansluiting (totaal van leidingen, expasievat, veiligheidskleppen, circulatiepomp..)

Heb je iets zelf gedaan, of alles laten doen?

Limer

Limer,

De woning die wij met onze ETA 20 SH-Twin verwarmen is ± 150 m²; ook het sanitair warm water wordt met de ketel geproduceerd.

Over het houtverbruik kan ik nog geen exacte cijfers geven; voorheen verwarmden wij met een DDG-kachel en een mazoutketel; het verschil in verbruik is toch al opvallend in het voordeel van de houtvergasser.

Over de kostprijs van de ETA-ketel: reken maar op 17.000 € voor de Twin-ketel met buffervat van 1650 liter, menggroepen, sondes besturing, thermostaat, veiligheidsgroep, buitenvoeler, uitrusting voor de pelletsilo (vijzel met motor, aanzuigslangen, inblaasstukken, enz.) en opstarten van de installatie door zeer bekwaam personeel van ETA-Luxembourg. Bijkomend hebben wij nog moeten zorgen voor het expantievat,  menggroep verwarmingskring, sww-boiler met pomp en verbindingsbuizen.

De installatie hebben wij zelf gedaan onder het toezicht van de firma ETA (zeer degelijke documentatie in het Duits).

De pelletsilo (12 m³) hebben wij zelf gebouwd met OSB-platen en oregon-kepers ( 65/85).

Bij ruwe schatting bereken ik de bijkomende kosten op 2.500 €. Leidingen en radiatoren niet meegerekend.

Ook rekening te houden met een belastingvermindering  voor een houtverwarmingssysteem met automatische voeding (2 x 2600 €) (=pellets).

Wij hebben lange tijd het internet afgezocht naar informatie over houtvergassing. Wij hebben ketels gezien van Atmos, Attack, Orlando; Duo Ling, enz.

Deze ketels konden ons niet overtuigen om meerdere redenen: ofwel stond de verkoper zelf zeer sceptisch tegen een combiketel, ofwel geen lambda-sonde, ofwel te veel rookontwikkeling, ofwel geen goede integratie van de pelletsbrander in de ketel.

Uiteindelijk kwamen we terecht bij drie Oosterijkse merken die aan onze wensen voldeden; dit waren: ETA, SHT en de TerminatorII van Solarfocus. Deze drie combiketels zitten in dezelfde prijsklasse en bieden dezelfde kwaliteit.

Het nadeel van de SHT was dat daar maar houtblokken in pasten van 33 cm lengte; de Terminator had als nadeel dat het rooster moest vervangen worden als overgeschakeld moest worden naar pellets. 

Dus bleef de ETA als enige kandidaat over.

Het is juist dat de prijs van de pelletsketel bijna even duur is als de houtketel. In feite is het een pelletsbrander met een voorradvat die tegen de zijkant van de ketel bevestigd wordt. Hij gebruikt de verbrandingsruimte van de houtketel.

Dit systeem (tegen de zijkant) heeft toch het grote voordeel dat de pelletsbrander niet voor de vuldeur van de houtkeltel zit zoals bij Atmos of Attack. In een beperkte ruimte is dit toch een belangrijk criterium.

Tot op heden heb ik geen spijt van de aankoop.

Tot nu toe hebben wij hoofdzakelijk met stukhout gestookt. De pelletsilo is ondertussen ook gebruiksklaar en heeft al proefgedraaid. De omschakeling verloopt volledig automatisch.

Het voordeel van de oostenrijkse ketels is dat zij een zeer nauwkeurige besturing hebben waarbij de lambdasonde is zeer belangrijke rol speelt.

Warme groeten.

 

 

 

 Dag Slesseman,

Bedankt voor je uitvoerig antwoord.

Heb jij in het gedeelte van de ketel, waar je het stukhout in opstapelt, ook last dat de zijwanden aanladen met teer na een zekere tijd? Volgens producenten is dit op te lossen door af en toe enkele dagen op 100% pellets te draaien.

Ik weet ook niet of de aanlading van teer op deze plaats in de ketel een nadelig effect heeft op het rendement van de ketel.

Volstaat de buffer qua grootte? Heb je daar ook zonnecollectoren aan hangen?

Welk soort hout stook je vooral? Lengte in een Eta is 50cm zeker?

Moet je bij deze temperaturen 1x per dag stoken? Volledige vulling? Hoeveel stukhout gaat er in 1 keer in? 

 

Limer

Dag Limer,

In het laadgedeelte is er praktisch geen teeraanslag omdat er tussen de ketelwand en de laadruimte metalen platen hangen (verwijderbaar om te kuisen). Ik heb vastgesteld dat rook of vlammen omzeggens niet in de laadruimte komen omdat deze direct afgezogen worden naar de vergassingskamer. Houtvergassers zijn onderbranders.

Sinds gisteren loopt de ketel op pellets; ik betwijfel of dit een invloed heeft op eventueel aanwezige teeraanslag in de laadruimte want de vlam van de pelletsbrander komt enkel in de vergassingskamer.

Volgens mij volstaat het volume van de buffer. Een volgeladen ketel is juist gepast om het buffervat voor 100 % op te laden.

Nu hangt er nog geen zonneboiler aan maar het buffervat is daar wel voor uitgerust (spiraal).

Ik ben van plan volgende zomer een zonneboiler te installeren. De sturing van de ketel is daarop voorzien.

Ik gebruik vooral beuk en populierenhout. Ook veel dunne takken van 2- 5 cm diameter. 

Bij deze temperaturen (rond 0 °C) volstaat één stookbeurt (volle lading) voor 24 u (verwarming en sanitair water).

Bij 5 °C komt ik toe voor 36 u. Als de temperatuur naar -5 gaat verwacht ik wel dat twee stookbeurten per dag nodig zijn.

Volgens de specificaties van ETA is de laadruimte 150 liter, blokken van 50 cm lengte. In de praktijk vertaald: twee verhuisdozen goed gevuld per stookbeurt of een metserskruiwagen, niet overladen.

MVG

 

Metserkruiwagen, bedoel je dan een gewone metalen of zo een plasticken met 2 wielen??

 

Zo ene.

 Die hoeveelheid hout stoken wij er nu ook al door met een gewone kachel, en dan hebben we slechts 3 ruimtes warm.

 

 @Slesseman

Ondertussen zijn we toch al weer een dikke maand verder.

Kan je zeggen hoeveel stukhout en pellets je verstookt hebt in de maand januari? (toch niet van de warmste ;))

Hier is de beslissing ook gevallen, en zal het de SHT TDA15 worden. Wordt normaal in de komende weken geleverd, en zal zodra de mazout op is, de huidige mazoutketel vervangen.

Ben echt eens benieuwd naar het houtverbruik van die SHT ketel, want dat is toch verschillend per situatie.

Zodra het geheel geïnstalleerd is, bericht ik over mijn ervaringen ermee.

 

Limer