buffervat aanvoerleiding warm water bovenaan ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn  op zoek achter een buffervat die zal gevoed worden door een cv kachel en die zijn warmte moet afgeven aan radiatoren en vloerverwarming. Bij een voorgestelde configuratie werd de warmwater leiding van de cv kachel bovenaan aangesloten aan het buffervat. Ik ging ervan uit dat wam water stijgt en zo het buffervat geleidelijk opwarmt, dus aansluiting onderaan het vat. Volgens de verkoper had zijn systeem een sneller resultaat omdat de radiatoren rapper warm worden. Zij hebben immers de hoogste temperatuur nodig.

Heeft er iemand van de forumleden ervaring met de aanvoerleiding warm water bovenaan het buffervat ?

Reacties

bovenaan aansluiten. warm water stijgt dus maar dat is ook maar belangrijk bij vaten die bvb 1000liter zijn en waarvan je dan 200liter per dag aftakt, en die gevoed worden door zonnepanelen.

Een buffervat van 50l die bvb 100keer per dag circuleert via de circulatiepomp naar uw radiatoren, moet je u daar geen zorgen in maken. Die warmte verdeelt zich onbetwistbaar.

het zou een buffervat worden van 1000 liter en uitsluitend gevoed door de cv kachel. SWW wordt al aangemaakt door een zonneboiler in samewerking met een doorstroomverwarmer

uw chauffage in het midden of bovenan aansluiten naargelang de temperatuur, uw zonnebouler onderaan aansluiten. 

de vloerverwarming in het midden, het sww bovenaan aftakken en  uw radiatoren zitten daar ergens tussen.je moet eens kijken naar het systeem van oskar, daar leggen ze dat goed uit, ze tonen ook hoe die gellagde warmte varieert  en daar sturen ze met sensoren de warmte naar de juiste laag en zuigen ze de koude af van de juiste laag oskar speicher zoeken in google

 

http://www.ratiotherm.de/fileadmin/daten/bilder/ratiotherm/Unterlagen_-_Prospekte/HOLLAND/BK-NL-2009-HE/blaetterkatalog/index.html

Beste, als ik dit goed lees (?) begrijp ik dat het buffervat enkel gevoed wordt door de cv ketel en dat er enkel warmte gebruikt wordt voor de radiatoren en vvw. De zonneboiler voor SWW is volledig gescheiden hiervan?

Dan vraag ik me af wat het nut is van die grote buffer? Of het moest zijn dat er (in de toekomst) op hout gestookt wordt?

mvg, Alex

ik heb een voorbeeld gegeven waar je duidelijk ziet waar je ongeveer moet aansluiten  , en waar ook te zien is dat in feite die warmtelagen varieren met de tijd, dat warm water vanboven zit, maar de ene keer is het warmer dan de andere keer, etc

Dus het warmste water tak je bovenaan af, dat is voor de douche/mengkraan

Het koudste water voor de zonneboiler tak je onderaan af

Het middenste punt tak je af voor uw verwarming.

Dat is gewoon wat geillustreerd wordt, voor de rest is die Oskar een mooi concept, (maar er bestaan tientallen andere hoor, sanicube rotex, ) je sluit daar ongeveer alles aan= zonnepanelen op de eerste plaats, samen met uw verwarming, samen met uw houtkachel, of uw warmtepomp... dus op die manier is dat zeer toekomstgericht, een buffer wordt volgens mij de centrale energieopslag in uw verwarmingssysteem. Dus switchen van energie is gewoon nieuwe bron aankoppelen. (modulair denken)

Het voordeel: als je energie gratis krijgt dan oogst je, denk in de richting van 10% van uw verwarming, 50% van uw SWW Dat levert ongeveer 400l besparing op per jaar, of 300euro winst per jaar

Het voordeel: uw verwarming moet minder aan/uitslaan, die moet gewoon één keer aanslaan een uurtje stoken en het vat aanvullen in energie. En dan is het wachten tot de warmte verdwijnt in de ruimte. Ondertussen vult de zon uw vat verder aan. Dus tussenseizoenstoken is zuiniger en uw verwarming werkt efficienter op zijn 'optimum' en niet op zijn 'onverwarmde opwarmfaze toestand'

 

 

 

Hallo,

Bedoeling is inderdaad om enkel met hout te stoken. CV kachel (stukhout) die een buffervat verwarmt en die op zijn beurt zorgt voor vloerverwarming en verwarming radiatoren.

Via dit forum hebben ze me wel gewezen op de mogelijkeheid om toch een koppeling te maken met mijn zonneboiler in de winter en tussenseizoenen als het buffervat opgewarmt is. Dit zou dan via een intelligente sturing moeten gebeuren.

mvg,

jan

Paul,

heb je een idee wat zo'n systeem met een Oskar kost?

Alex

nu dat is daarom het beste niet hoor, maar het idee van centrale warmwaterbuffer, daar draait het om. Die oskars komen duurder alleen al door die warmtewisselaars van 1000euro.

http://www.ratiotherm.de/preise/

dat is compleet systeem natuurlijk

http://www.ratiotherm.nl/nl/oskar-gelaagde-buffer/oskar-1015/400-liter/

 

persoonlijk vind ik zo'n sanicube ook gelijkwaardig.

http://www.ebay.de/itm/Rotex-Speicher-Sanicube-Solaris-SCS-538-16-16-500-Liter-/200509402873