Buffervat verlies berekenen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik maak momenteel een studie ivm het dimensioneren van een buffervat (water). Een eetzaal (25kW warmteverlies) moet gekoeld worden dmv een AKM (30kW - over dimensionering! COP 0,75). Een gepaste volume-inhoud wordt berekend voor het koelen van de eetzaal (7h koelen - open van 9h tot 16h) => Volume = tijd*debiet = t*q = (7*3600) s * (4,3/3600) m³/s = 30,1 m² = 30100 liter Het voedingswater voor de AKM in het buffervat bevindt zich op 85°C (T in). Nu is mijn vraag; indien men het buffervat (85°C) ongedeerd zal laten (buiten werking), hoeveel zal dan de temperatuur van het water afnemen in functie van de tijd in dit buffervat, in veronderstelling dat het buffervat een bep. u-waarde (thermische weerstand) bezit (gok voor staal met thermische geleidbaarheid 50W/mK en dikte stel 3mm (geen idee of dit met de realiteit overeenstemt??)) Weet niet of mijn keuzes realistisch zijn.

Dank voor antwoordBij deze heb ik zelf getracht tot een oplossing te komen (bijlage)

Hierbij zou het water in het buffervat na 24h slechts 4°C gedaald zijn van 85°C => 81°C bij het gebruik van glaswol als isolatiemateriaal met een thermische geleidbaarheid van 0,04W/mK en een dikte van de isolatielaag van 0,02m=2cm. Hierbij wordt het vat een volume genomen van 28m³=28000l.

Er werd gebruikt gemaakt van de eerste wet van Newton voor afkoelen.