Buitengevel met Diffutherm + crepi, goed? en dikte Diffutherm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,
Ik zou een buitengevel willen isoleren en opteer voor de volgende opbouw:

Resol 70mm tussen vertikaal geplaatste houten latten/planken.
Afstand tussen de latten: circa 60cm (breedte van de resolplaten)
Zo dun mogelijke planken om de koudebrug tussen de resolplaten zo laag mogelijk te houden, bv. latten +-28mmx70mm).
Het resol wordt met strippen lijm op de muur gekleefd.
Tussen resol en latten ook een strip lijm.

De latten zou ik op voorhand doorboren om met een lange vijs te bevestigen, ofwel werk ik met kleine metalen hoeken tussen de latten en de muur.

Daarna zou ik Diffutherm kleven en vijzen op de latten.

Op het Diffutherm komt dan een crepi.

Twee vragen:
1) Heeft iemand goede/slechte ervaring voor de toepassing Diffutherm + crepi?

2) Welke dikte van Diffutherm gebruiken om een stevig (niet golvend oppervlak) te bekomen.

Reacties

Rudy,

Wij hebben voor een passieve hsb gewerkt met Diffutherm 6 cm met daarop een minerale pleister. In het skelet zit cellulose. Goed resultaat, geen klachten.

Ik vraag me wel af waarom je voor de aangegeven werkwijze hebt gekozen. Waarom niet één compacte opbouw met enkel Diffutherm gelijmd of mechanisch tegen de muur. Geen gedoe met latten en eventueel metalen hoekjes, perfect dampopen. Ik weet niet in welke diktes Diffutherm beschikbaar is maar je kan deze in principe in meerdere lagen aanbrengen.

Charel

Charel,

bedankt voor het delen van uw goede ervaring.

Er zijn twee redenen dat ik deze combinatie neem.

Eerste:

In het dak zit reeds 40cm rotswol (R = +-10  U = +-0.1), en ik wil het isolerend vermogen van de muur toch een beetje in de gangbare verhoudingen isoleren (40/30/10 dak/muren/vloer) gezien mijn goede ervaring daarmee bij een vroegere woning (was zelfs 16cm resol op de buitenmuur).

De combinatie 70mm resol + 40 of 60mm diffutherm geeft mij dan voor een dikte van 130mm een isolerend vermogen dat overeenkomt met 180mm of 200mm diffutherm alleen. (En 130mm is het max. dat ik in dikte kan gaan).

Dan bekom ik op een 70cm dikke zandstenen muur warmteweerstand van 7.74 m2K/W  of een U-waarde van 0.21 W/m2K.  Dat is nog niet de ideale verhouding, maar zeker niet slecht te noemen.

 

Tweede reden is dat die oude muur deels golft en dan kan ik met een overschot van resol van 20mm 30mm dikte en de nieuwe platen van 70mm dikte, dit tussen de latten dit eenvoudig opvangen. Daarom ga ik tussen de resolranden rondom en dus ook tussen het resol en de latten aanspuiten met MS of PU polymeer zodat het geheel 0% kieren heeft over het gehele oppervlak. Bovendien is boren in die zandstenen gemakkelijk en pluggen zetten zicht er goed in vast (vijzen + pluggen of slagpluggen).

groeten,

Rudy

 

 

Rudy,

Ik begrijp dat het dus een kwestie is van zo veel mogelijk effect met zo min mogelijke dikte.

Toch nog een vraag: Jij kent blijkbaar het materiaal Resol goed, is het niet veel dampdichter dan Diffutherm en is dat dan geen nadeel? En kan je ook niet de volledige opbouw met Resol doen? Of kan je dat niet bepleisteren?

Je ziet, je stelt een vraag en je krijgt er een aantal terug.

Charel

Dag Charel,

ik weet dat er zware diskuties zijn tussen diverse leveranciers van isolatiematerialen die elkaar, soms terecht, soms onterecht negatieve eigenschappen probreren aansmeren.

In die zin hoor je dikwijls bepaalde personen zeggen dat resol dampdicht zou zijn. Dan is mijn vraag als het dampdicht is waarom wordt het dan in een mum van tijd (gewoon met een regenbui) door en door kloddernat?

En resol... komt nadien bij voldoende verluchting of wind in een mum van tijd terug droog.

Omdat resol op zichzelf zelfs nog niet waterdicht is ben ik er van overtuigd zonder wetenschappelijk bewijs dat resol gewoon niet dampdicht kan zijn. Ik kan me niet inbeelden dat er een dampdicht systeem zou bestaan dat niet waterdicht is.

 

Dat houdt dan meteen een gevaar in dat een antwoord geeft op jouw vraag: Waarom niet volledig met resol werken en daarop pleisteren...

Als resol nat wordt en het vriest dan verpulverd het na het ontdooien tot poeder.

 

Daarom is het mijn bedoeling om elke dag een  oppervlak te isoleren met resol, maar onmiddellijk daarna de Diffutherm erover aan te brengen. De Diffutherm beschermt dan de eerste maanden (voor het aanbrengen van de crepi) het resol tegen opname van regenwater.

 

Ik hoor her den der dat men in Frankrijk wel resol + crepi toepast op gevels maar ik huiver bij de gedachte dat je een mechanische beschadiging van de crepi-laag zou bekomen.

Met de Diffutherm boven de resol heb je dan meteen zowel een extra bescherming tegen doorslag van regenwater als tegen mechanische invloeden, vandaar mijn keuze voor de opbouw resol + Diffutherm + crepi.

 

 

Ok Rudy, ik ben mee nu.

Charel