Buitenisolatie kurk
Ben bezig met een totaalrenovatie van een huis van voor 1860, een energieramp dus. Maar ondertussen toch al de binnenmuren geisoleerd met eurathane g van recticel. Dit omdat we de look van het huis niet wilden veranderen en dus gingen isoleren van binnenuit. Nu de eerste koude dagen voorbij zijn en de gasmeter enkele rondjes verder is doorgedraaid, denk ik er toch over om de buitenzijde ook nog te isoleren en af te werken met een natuurlijke pleister om een authentieke look te behouden. De opp buiten is +- 250m². Wat kost me dat en welk zijn de beste oplossingen hiervoor. Gaat de stenen muur nog kunnen werken als accumulator in combinatie met de binnenmuurisolatie of is dat een verloren maat? Kurkplaten lijkt me wel iets, of welke andere isolatie komt er het beste uit om erna een hydraulische natuurlijke kalkpleister te gebuiken? De gevelstenen zijn ook niet meer mooi gevoegd nu dus vandaar waarschijnlijk ook het gigantische verstoken van de gas. De binnenruimtes worden verwarmd met vloerverwarming die op pur ligt van 6 tem 12 cm, scheve oude vloer eronder... Plafonds liggen ook wel 3m20 boven de vloer, dus een passiefwoningverbruik zal ik nooit halen, maar wil toch het maximum eruit halen.
Ben benieuwd naar reacties ivm de buitenmuurisolatie. Wonen vlakbij Temse, dus moest iemand goede adressen daar in de buurt kennen voor "zachte" prijzen:-)
Groeten.
Reacties
Heb je al aan nieuw buitenschrijnwerk en het isoleren van het dak gedacht? Ook ventilatie mee opnemen in het 'masterplan'. Niet ondoordacht ergens een stukje bij beetje isoleren.
De muren heb je reeds geisoleerd. Niet op de bouwfysisch beste manier, maar nu misschien eerst aan de rest denken. Zoek op het forum ook eens wat op over luchtdichting.
Dak is reeds geisoleerd en er zitten nieuwe ramen in. Alle plafonds zijn ook nog eens geisoleerd tss de houten balken.
Heeft pavatex hier geen goede/ecologische oplossing voor ?
Oude volle muren met houten vloeren ?
En dat langs binnen zwaar gaan isoleren met rommel van recticel ? Dat moet inderdaad op een isolatieramp uitdraaien.
Hoe denkt u de buitenmuren nog droog te houden met deze opzet ?
Balkkoppen rot binnen 10 jaar ?
Vorstschade aan de gevelstenen ?
Geen wonder dat u met deze maatregel amper energie kan sparen. En het wordt nog erger: jaar na jaar gaan de buitenmuren meer water verzamelen en daalt de isolatiewaarde van de oude buitenmuur.
Ongelooflijk wat een onzin Recticel op z'n site verkoopt over binnenisolatie.
Ben benieuwd of de specialisten en adviseurs nu ook een mening hebben ...
Of gaat u de hele zooi van deze firma's uitzitten ? Meneer u heeft last van opstijgend vocht... injecteren ... duizenden euro's verder , meneer u heeft last van vochtdoorslag ...hydrofoberen ...duizenden euro's verder ... Meneer de plaatsing is niet volgens de regels gebeurd, wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade ...
Is Recticel hier al sponsor ?
G
Dit is een zeer ongenuanceerde post...
Binnenisolatie gaat perfect zolang er maar een dampscherm is gebruikt. Waarom zou bij binnenisolatie de muren ineens nat worden? Water dat langs buiten binnen dringt gaat via dezelfde weg naar buiten. Opstijgend vocht heeft al helemaal niks te maken met isoleren zelfs. En een buitenmuur beschremen tegen waterdoorslag is simpel: kalei en da's echt niet duur.
In een renovatie heb je weinig keuzes als je goed wil gaan isoleren. Heel fijn als je wil dwepen met 20cm ecologische isolatie op je binnenmuur in de illusie dat dat minder vochtproblemen zou veroorzaken. Maar besef goed dat het veel ecologischer is om een oud huis te renoveren met PUR als isolatie dan een ' ecologische' nieuwbouw te zetten in een verkaveling...
Je hebt de muren langs binnen geisolleerd dus het accumulerend effect is quasi volledig weg. Als je dat had willen hebben dan moest je echt wel langs buiten isoleren. Als je binnenisolatie goed geplaatst is dan zou je echt niet meer mogen praten over ' gigantisch verstoken van gas' ., de voegen gaan er niet toe doen. Ik vermoed eerder dat je een hoop koudebruggen hebt en/of dat je een probleem hebt met ramen en/of ventilatie (luchtdichtheid). Wat voor isolatie zit er in 't dak?
Ptav,
Bovenstaande reactie van MaiaVanmanwe is niet overdreven.
Het ziet er inderdaad niet goed uit. Ik denk dat je van je hart een steen moet maken en gans de binnenisolatie verwijderen.
Daarna een bepleisterbare dampopen isolatieplaat langs buiten (Pavatex of dergelijke), minstens 10 cm dik.
Alle andere oplossingen kunnen op termijn enorme nadelen hebben en schade tot gevolg hebben.
Charel
"Waarom zou bij binnenisolatie de muren ineens nat worden?"
Jan je zou eens wat moeten opzoeken en bestuderen over dit onderwerp. Er gaat nog een hele wereld voor je open.
Alvast een aanzet:
-De muur achter de isolatie is koud, gaat dus damp laten condenseren.
- Oude huizen zijn niet dampdicht af te werken. Vloeren, binnenmuren en houten balken doorboren je damprem. Ook voor alle andere huizen kunnen er sereieus vraagtekens gesteld bij dichtingen dmv tapes en kit op de (middel)lange termijn.
-De koudere muur kan ook minder damp bevatten voordat het tot problemen leidt.
-Het condensatiepunt komt ook helemaal naar binnen tot vlak achter de isolatie. Ook waar juist de balkkoppen zitten.
-Het opervlak waar de muur water(damp) kan afgeven is hiermee gehalveerd.
-De koudere, nattere muur zal ook sneller vorstschade en algenaangroei krijgen.
-De muren zullen per jaar meer vocht genereren dan kwijt geraken. Een cumul die op termijn tot volledige verzadiging leidt.
(De dagen dat er gestookt wordt loopt het vocht op; de dagen dat het warm is ligt de diffusierichting verkeerd)
-Koudere oppervlakten verdampen minder vocht.
-Natte muren isoleren ook helemaal niet meer.
-Houten frame of lijmdotten komen los na jaren in een vochtig milieu te zitten.
-Isolatieplaten komen uiteindelijk ook los.
-De koudere buitenmuren zullen door absorptie in voor- en najaar veel grotere hoeveelheden nachtdauw te verwerken krijgen.Dit trouwens voor de 4 windrichtingen.
Nog meer nuance nodig ? Hier de cumulatieve vochtopbouw:
http://www.josephlittlearchitects.com/documents/Breaking_the_Mould_5_Co…
"Heel fijn als je wil dwepen met 20cm ecologische isolatie op je binnenmuur in de illusie dat dat minder vochtproblemen zou veroorzaken. Maar besef goed dat het veel ecologischer is om een oud huis te renoveren met PUR als isolatie dan een ' ecologische' nieuwbouw te zetten in een verkaveling..."
Ik vrees dat je me met iemand anders verward. Het laatste is trouwens de specialiteit van de hoofdsponsor hier.
De mainstream reakties zijn hier al te vaak op reclamwijsheden gebaseerd.
Volle muren presteren helemaal niet zo slecht als algemeen aangenomen.
Topicstarter is ook meegegaan in dat verhaal.
Met de volle muren droog te houden was wellicht veel meer energie te besparen dan met alle binnenisolatie die men je probeert te verkopen.
http://designbuildsource.com.au/uk-research-old-buildings-energy-effici…
Als er nog nuance nodig is hoor ik het wel.
Misschien kan iemand(die het verkoopt) ook nog eens "Dynamische Simulatie" roepen, dan hebben we dat ook alvast weer gehad.
G
Het gaat niet over verkopen van iets maar over korrect informeren. Als je zelfs nog maar het argument van verkoopspraatjes gebruikt in je betoog ben je al verkeerd bezig.
Soit. Concreet is er niks mis met binnen isolatie. Het heeft uiteraard zijn nadelen en het moet met veel meer aandacht ontworpen EN geplaatst worden. Het douwpunt gaat inderdaad naar binnen verschuiven en an sich is dat niet erg. Je moet er WEL rekening mee houden. Dus zorgen dat er daar nagenoeg geen vocht kan komen. Vandaar dus dat het belangrijk is om een dampscherm te hebben langs de binnenkant. De muren zelf kunnen een probleem zijn maar dat kan je uit 1 post op een forum niet afleiden. Als de muur niet waterdicht genoeg is dan kan kaleien een zeer goede oplossing zijn. Kortom: er zijn meer aandachtspunten bij binnenisolatie dan bij buitenisolatie en dat heeft geen kloot te maken met het soort isolatie. Het is een techniek.
Uiteraard is het langs buiten isoleren een veel beter oplossing. Daarmee haal je ineens een hoop koude bruggen er uit en dan kan je idd beter de binnen isolatie weg halen en des noods zelfs recycleren op de buitenkant. Je kan daar met verschillende lagen werken: eerst een dunne laag glas/rotswol, dan een laag gerecycleerde isolatie en dan een laag isolatie waarop je kan bezetten.
Idd een volle droge muur isoleert beter dan aangemeen aangenomen. Maar da's vooral omdat het comfortgevoel van een mens niet recht evenredig is met de temperatuur maar ook met een hoop andere paramteres zoals stralingswarmte, luchtvochtigheid,... Mooi voorbeeld is vv: ste dat uit en je hebt het koud bij 20 graden ruimte temperatuur. Zet de vv aan en plots heb je 't aangenaam warm bij dezelfde temperatuur. Een tochtje van bv een raam dat net langs blote delen van je lijf stroomt (bv handen) geven een gevoel van koude terwijl de omgeving bv 22 graden is. Een volle muur heeft als voordeel dat het veel warmte accumuleerd en dat geeft een warmte straling af.
Btw, ik weet wat vochtopbouw is in een muur. Deze zomer heb ik een muur van ons huis gekaleid omdat die doorweekt was. De muur was gehydrofugeerd + voegen afgekit met siliconen om een vochtprobleem op te lossen. Guess what: vocht kon niet meer uit de muur en bij elke hevige regenbui + veel wind perste zoveel water in de muur dat het uiteindelijk naar beneden sijpelde in de keuken. Onze muren zijn hyper poreus (en spoumuren opgespoten met PUR, da's durven he). Toen ik de silicone er uit haalde was de muur er onder nog vochtig. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat er minder vocht in de muur kan dan er nu uit moet. Zal vermoedelijk nog wel een jaar of 2 a 3 duren eer die muur uitgedroogd is. Enfin, zelfs bij hydrofugeren moet je dus opletten.
In dat docje dat ik heel vluchtig gelezen heb staan mooie schimmel foto's van een ruimte. Blijkt dat dat een doucheruimte is en verbaast het me niet dat het er schimmeld. Zo'n hyper vochtige ruimtes moet je goed ventileren.
Enfin: concreet moet je dus zorgen dat je geen vocht krijgt op de plaatsen waar je niet wil dat het condenseert, eender wat je doet. Da's ontwerp en heeft echt wel niks te maken met reclame voor een of andere isolatieproduct. Ga je zomaar wat doen in je huis, tja dan heb je serieuze risico op problemen. Ik heb er wel een hekel aan dat iemand begint met ' oei oei oei, je hebt dat materiaal toch niet gebruikt? Daar ga je gegarandeerd problemen mee krijgen' Da's voor mij 't zelfde als mensen die zeggen dat een lege spouw ook goed isoleerd omdat lucht de beste isolator is (en lucht is idd. zowat de beste isolator).
Jandc, alvast merci voor je opbouwende repliek in tegenstelling van andere zeer snel scherpe pennentrekkers. Een mens raakt blijkbaar soms gauw aan een heilig huisje. Wij zijn gewoon op zoek naar nog verdere oplossingen zonder extreem erin te willen zijn. We hebben een huis van voor 1860 gekocht voor de charme en willen die ook behouden, vandaar de optie binnenisolatie. Al de buitenmuren hebben zo'n binnenjasje gekregen. Ik denk dat ik de buitenisolatie ga laten vallen en dus nu op zoek ben naar een bezetting die een permeabiliteit heeft, vocht buiten voeren, niks naar binnen laten komen. De noordkant van het huis ga ik wel nog isoleren langs buiten want daar is er geen isolatie binnen, nog een te verbouwen deel van het huis en een beetje koude scheidingszone. Vroeger was dit een huis zonder niks:-) geen centrale verwarming, dunner dan het dunste glas, geen vloeropbouw dus tegel op zavel, niets geisoleerd en ga zo maar door. Verbouwen is keuzes maken met vele gedachten in het achterhoofd en idd is het beter om langs buiten alles in te pakken, maar dan verander je ook de estethiek van een oud huis.
Dat ik niet ga toekomen met 1000m³ gas op een jaar daar neem ik vrede mee, indien ik dat niet kon dat moest ik een strobalen nieuwbouw gezet hebben... Een oud huis heeft nu eenmaal zijn fouten, niets staat hier ook recht, dus spleetjes en gaatjes zijn er altijd min of meer, al is luchtdichtheid zeer belangrijk merk ik nu de laatste dagen, hier en daar een koud tochtje dat er nog zit, maar alle binnendeuren zitten er nog niet in, een ongechapte vloer in een aanpalende ruimte alsook de deur naar de kelder en derg die er niet inhangt. De balans van het verbruik kan ik pas maken binnen een jaartje als echt alles af gaat zijn.
Bon, alvast bedankt voor de replieken, mss dat mijn vraag over een oud en te weinig geisoleerd huis eerder op een gewone bouwforum site moest staan om niet direct scherpe schrijvers te ontmoeten, toch neem ik alvast bepaalde raad mee!
Peter.
Jandc, je schrijft:
"Uiteraard is het langs buiten isoleren een veel beter oplossing. Daarmee haal je ineens een hoop koude bruggen er uit en dan kan je idd beter de binnen isolatie weg halen en des noods zelfs recycleren op de buitenkant. Je kan daar met verschillende lagen werken: eerst een dunne laag glas/rotswol, dan een laag gerecycleerde isolatie en dan een laag isolatie waarop je kan bezetten."
Het is wel van het grootste belang dat uw buitenisolatie zeer dampopen is. Tenzij je zeker bent dat die oude binnenisolatie dampopen is (ik betwijfel het) moet je deze zeker niet recupereren als buitenisolatie.
Charel
Buiten isolatie hoeft helemaal niet dampopen te zijn. Om het vocht binnen weg te krijgen moet je nu net ventileren! Er zijn veel huizen uitgevoerd met PUR of XPS of EPS isolatie waarbij de naden nog es dicht getapt zijn. Dat is verre van damp open en toch heb je daar geen problemen. Nog beter: 10cm EPS met daarop een laag crepi. Neig dampopen is dat niet hoor.
Maar ook weer hier: het gaat om een bepaalde toepassing met z'n voor en nadelen. Ga je je huis isoleren met niet dampopen materiaal moet je nog meer aandacht besteden aan goede ventilatie.
Peter,
Je moet inderdaad soms keuzes maken. Dat je de esthetiek van uw oud huis zo veel mogelijk wil bewaren siert je. Maar in je vraag liet je toch verstaan dat je de buitenkant wou isoleren en bepleisteren. Mijn advies was daarop gebaseerd.
Als je nu toch de buitenkant ongewijzigd wil laten kan je natuurlijk ook langs binnen isoleren, dat is niet onmogelijk, wel een pak moeilijker zeker als je al met een bepaalde soort isolatie vertrokken bent.
Ik snap dat je ontmoedigd werd door mijn advies en misschien nog meer door dat van Maiavanmanwe maar het is enkel gegeven om u behulpzaam te zijn en u te behoeden van foute beslissingen.
Verder wil ik u de raad geven om niet enkel voort te gaan op de adviezen die je hier krijgt maar zo veel mogelijk onafhankelijke informatie op te zoeken. Het gaat over te veel geld en energie om maar wat te experimenteren.
succes,
Charel
Wij hebben een iets nieuwer huis gerenoveerd (1980) en wij hebben dit gedaan met spouwmuurisolatie (PUR) en de facadesteen laten kaleien. Het kaleien was bij ons positief op gebied van vocht maar ook esthetisch, de donkere facade heeft nog dezelfde structuur maar een lichter kleurtje dat ook bij de elders toegepaste sidings past. Verschil is dat jij geen spouw hebt maar binnen geisoleerd hebt. Misschien is een kalei-laag voor jouw ook een mogelijkheid ? Anders denk ik ook dat er behandelingen bestaan die het uitzicht behouden (http://www.noten.be/vocht_frame.html). Indien je ergens nog buitenisolatie wil plaatsen kan je hier volgens mij best met dampopen materiaal werken.
Aha een ervaringsdeskundige.
All the way gegaan en nog steeds goede hoop dat het achter een paar jaar betert ?
Als je de moeite niet neemt om de zaken wat meer dan vluchtig te lezen komt de kennis ook wel samen met de "ervaringen"' neem ik aan ?
Alleen spijtig dat je dan intussen anderen ook op dit doodlopend pad stuurt.
G
Ook allemaal vluchtig gelezen zeker ?
(En zoniet wil ik daar ook wel een linkje van met een degelijke onderbouwing !)
G
Peter,
Wil je geholpen worden of naar de mond gepraat?
Ik postte linkjes.
G
er zijn er die daarmee een passiefwoning halen, maar eerst zich grondig informeren in plaats van erin te vliegen lmet de handen en de verkeerde produkten op de verkeerde plaats.... Hoewel vzw Dialoog gek veel gratis avonden rond isolatie gaf en eeft overal in Vlaanderen en daarnaast nog de optie van voor 40Euro 2 zaterdagen Bouwteam-cursus.... waar je alles hoort over isoleren, dampschermen, koudebruggen, ventilatie...
Alternatieven hiervoor zijn de websites van milieuadvieswinkel.be en vibe.be
.
Ik woon zelf in een huis van 1935 waar nog veel aan gewerkt moet worden. Ik volg je dus volledig als je zegt dat een oud huis recycleren milieuvriendelijker is dan een nieuwbouw. Dat wordt al te vaak over het hoofd gezien hoeveel het kost aan het milieu om de materialen van een bestaand huis opnieuw te produceren. Omdat menb de werkuren meerekent in het renovatieplaatje.... Maar werkuren hebben niets met milieu en produktie-energie.
.
Je schrijft dat je dak geisoleerd is. Je schrijft wel niet hoe dik en waarmee. Hopelijk zat er een onderdak in 1860...
.
Met een vloerisolatie van 6 à 12 cm zal zker geen passiefhuiswaarden bereikt worden, en zelfs geen zeer-lage-energie-huis.
.
Gevels aan de buitenkant isoleren met een crepilaag is inderdaad een mogelijkheid en nog een goede ook. Dan blijft je binnenmuur warmte accumuleren en blijft ie droog.... Beter was dit met de andere muren ook gebeurd.
.
Je kan gaan voor 2 verschillende pistes: zo hoog mogelijke isolatiewaarden om zoveel mogelijk energie te besparen; of met bio-ecologische materialen werken om de milieuimpact op een andere manier zo klein moigelijk te houden; die materialen hebben een ongunstige lambdawaarde en dan zijn dikkere isolatielagen nodig wat niet steeds haalbaar is bij renovatie. bijvoorbeeld de suggestie van 10cm Pavatex/Steico/Homatherm heeft een R-waarde van 2,5 en U-waarde van 0,4
Is beter dan niets, maar dat kan je geen lage-energie-huis noemen, enkel een geisoleerd huis...