Bungalow verwarmen met CV kachel - zonneboiler combinatie
Hallo allen,
De deur in huis, nieuw forumlid. Ik kocht een ongeisoleerde vrijstaande bungalow van 100m². gebouwd in 1985 met snelbouwsten en een voorzetsteen ook met holtes in. De spouw is ca.5cm. Het heeft een laag dak (10° helling en onmogelijk overal boven op het plafond te geraken). Een plafond in planchetten met 18cm balken (waar ik dus kan in isoleren) de plafond zit op maar op 2m25 (laag dus gemakkelijk te verwarmen)
Ik ben niet onhandig (electro, loodgieten en houtwerk doe ik allemaal zelf) en ben aan mijn derde renovatie toe.
Momenteel is het verwarmd met 3 accumulatiekachels (die ik nog nooit probeerde daar ik er pas van juni inwoon) en een waardeloze superfire openhaard die met mooie vlammen de buitenlucht warm maakt.
Er ligt geen gas in de straat.
Ik sta dus voor een aantal keuzes. Ik ben Ecominded maar niet fanatiek passief en luchtdicht wil ik het niet maken...
De bedoeling is op lange termijn (binnen enkele jaren) er een dak op te plaatsen en boven ook kamers te maken.
Op korte termijn (voor de winter) wil ik:
1 De plafond isoleren (= planchetten verwijderen en isolatiemateriaal/dampscherm plaatsen).
2 De spouw (laten) isoleren
3 Een CV kachel installeren (bijvoorbeeld heta scanline 580 = 4 a 5000 euro) die ik met de nodige regelventielen op een muurverwarming wil aansluiten (zodat badkamer ook warm blijft is en de warmte van de kachel ook accumuleert in de steenmassa van de binnenmuren) en een boiler (een boiler die ook door zonnecollectoren warmgehouden word).
Bedoeling is dat ik in de winter stook en gezellige warmte heb en dat ik in de zomer de zon gebruik voor warm water.
Dit princippe zal zeker niet het meest economische zijn (mijn vrienden rekenen me als het al niet kapot gaat ondertussen terugverdientijden van zeker 30 jaar voor). Maar het spreekt me aan en ik wil het zonder al te veel buiten deze lijntjes te kleuren toepassen ... waar ik advies over zou willen vragen aan de leden is over de te gebruiken materialen, technieken.
Is er iemand die dit al toepaste?
Welke isolatie materialen zouden jullie gebruiken voor plafond (zelfplaatsing) en spouw?
Is er iemand met een bestaande CV kachel installatie die ik kan bekijken?
Vriendelijke Groeten
Jorick
Scheldewindeke
Reacties
Hoe zou je kunnen berekenen hoeveel warmte je kan bufferen in per m² muur van pakweg 10 cm dik beton? Of beton gemaakt met uit oude accumulatiekachels gerecupereerde lavastenen?
Straalt dat dan ook zoals speksteen? het voordeel tegenover speksteenkachel is dat je een deel van je warmte kan transporteren weg van je huiskamer kachel naar waar je het wil (badkamer, keuken) ...
Je zou een betonmuur zelf gedeeltelijk kunnen isoleren met een soort isolatie luiken of aan een zijde reflecterende gordijnen zodat de warmte langer vastgehouden word (bijvoorbeeld s'nachts) en er s'ochtends als je ze openzet nog warmte straalt. Iemand al een thermische deken over een speksteen gelegd? Helpt dat?
Hallo Jorick,
Isolatie moet je niet aan mij vragen , maar een kachel-cv en panelen kan ik je wel tonen .
Real time te volgen ( kachel brand nu natuurlijk al maanden niet )
http://users.skynet.be/zonnigruisbroek/pagina3.html
Een stooksessie van mij kan je eens bekijken op deze link ( 13/12/2010 )
http://www.zonpower.nl/phpbb/viewtopic.php?f=30&t=138&hilit=stooksessie
mvg , Kris
Dat is erg interessant kris... je systeem lijkt goed te werken. Ik zou het mijne echter willen kleiner dimentioneren... (max 500L) ben nog wat aan het puzzelen. Eerst maar isoleren...
Beste Jorick,
ik heb even die scanline kachel opgezocht. Die ziet er mooi uit. Wat wel goed kan zijn om in het oog te houden is dat er slechts 3 kW naar de boiler kan gaan. Bij bewolkte dagen in het tussenseizoen kan dit betekenen dat je je huis moet te warm stoken om toch nog voldoende warm water te hebben. Er bestaan ook modellen waarbij 70 of meer % van de warmte naar de boiler kan gaan. Zo kun je kort en goed doorstoken op zo een momenten. Het geeft je meer mogelijkheden, een lager verbruik en properder verbranding.
Mvg,
Jurgen
Hey Jurgen, dat sprak me net aan bij de Heta kachel... mijn huis gaat goed maar niet supergeisoleerd zijn dus stoken zou hoofdzakelijk zijn om warm te krijgen, ik vind persoonlijk ook niets lekkerder als bij een warme stoof zitten...
Tis daarom dat ik juist moet dimentioneren... ik zou niet willen een of twee uurtjes stoken en dan te in de boiler te warm water hebben en een huis dat niet lekker warm is.
Als je een kachel neemt met 10kw moet je een grote buffer nemen om al die korte hevige warmte kwijt te kunnen en ook nog wat warmte in je huis te hebben...
Eigenlijk denk ik dat ik met 300l warm water ruim toekom voor ons gezin... vandaar dat ik eigenlijk ook wil bufferen in de muren (=rechtstreekse warmte)...
Ik puzzel nog wat voort... eerst 18cm isolatie tussen de balken... dan zie ik wel wat ik nog kan verzinnen.
Beste Jorick
't is wel zo dat wanneer je "te veel" sanitair warm water hebt, je dit kunt gebruiken om je huis op te warmen (vloerverwarming/muurverwarming....)
Het omgekeerde is niet mogelijk :te veel verwarming en te weinig sanitiar warm water valt niet op te lossen.
eddy
ps ik kan me bvb goed inbeelden dat tijdens de huidige zomer weinig ruimte verwarming nodig hebt, uw zonne panelen niet veel uithalen en je toch wel veel sanitair warm water nodig hebt...